Redakčný test elektrických kanvíc 2019

20. 08. 2019
Zdieľať

Horúca čokoláda, káva, čaj, instantné rezance i raňajková kaša – všetky majú čosi spoločné. Musíte ich prebrať k životu horúcou vodou, aby zo seba vydali to najlepšie. Ak v tejto chvíli pomýšľate na ten najjednoduchší spôsob – elektrickú kanvicu –, ste úplne v obraze. Jednoduchšie to už nemôže byť.

Čo by ste mali vedieť o kanviciach

1. Ergonómia

Dva kilogramy na jedno zodvihnutie, desať krokov k jedálenskému stolu. Ak to robíte päťkrát denne a cez víkend i viac razy, je to priam úctyhodný výkon. Vyberajte si kanvicu z ľahkého materiálu, s nízkou hmotnosťou. Sklo je iba pohľadovým bonusom pri lúhovaní čaju, plech je faktorom nerozbitnosti. 

2. Teploty

Ak máte radi horúcu čokoládu, kapučíno alebo čaje, nie je nutné, aby kanvica mala prísne nastavenie teploty v stupňoch Celzia. Pri orientácii pomôže i to, ak teplotu vypisuje na displeji, alebo farebné podsvietenie. Dôležité je iba to, aby voda nevrela, ak pre lepšiu chuť potrebujete chladnejšiu.

3. Veľkosť

Elektrické kanvice sa líšia nielen objemom, ale aj veľkosťou plochy, ktorú zaberú na kuchynskej linke. Dajte si pozor, aby ste si do malej kuchyne nepriniesli opachu, ktorá vám bude prekážať. Výrobcovia siahajú rovnako často po širokom, masívnom vyhotovení ako po štíhlych kontúrach. A platí to nielen o nádobe samotnej, ale aj o podstavci.​

4. Filter

Sitko vo vylievacom zobáčiku nie je samozrejmosť. Zvlášť ak natrafíte na čajový model, ktorý je vybavený vnútorným sitkom na sypaný čaj alebo kávovinovú zmes. Podvihnite veko, nahliadnite do výlevky a skúmajte. Či sitko dokonale prilieha k okoliu a či ho výrobca vyhotovil z kovu, nie z plastu. Inak budete loviť vodný kameň v pohároch.

5. Účinnosť

Hoci sa účinnosť elektrických kanvíc na štítkoch nehodnotí, predsa len nás zaujímalo, či sú rozdiely v tom, akou rýchlosťou ohrejú vodu v pomere k ich príkonu. Nech sme však testovali, ako sme len chceli, rozdiely, ktoré by stáli za reč, sme nenašli. Masívne sklo sa ohrieva dlhšie ako tenký plast, v pomere k vode je to však zanedbateľné.

6. Viečka

Odklápanie vrchnáka kanvice páčkou už dávno nie je štandard. Výrobcovia čoraz častejšie prechádzajú na „pokrievkový dizajn“, pri ktorom sa veko zaistí pružinou alebo výstupkami. Kanvice sa vďaka tomu ľahšie plnia, lepšie sa do nich dostanete pri čistení, a ak majú doplnkové funkcie, veľký vrchný otvor je nutnosťou.

7. Ohrev i sterilizovanie

Samostatnou kategóriou sú kanvice, pri ktorých výrobcovia vycítili príležitosť osloviť mamičky a čerstvých rodičov. Plastový program na ohrev a sterilizovanie je síce jednoduchý, spolu s digitálnym panelom však prináša úžitkovú hodnotu navyše. Takáto kanvica môže slúžiť aj ako obyčajná, keď zvláštne potreby v domácnosti pominú.

Princíp jednoduchosti prelomený

Nie je tajomstvo, že mnohé kanvice končia na zbernom dvore skôr, ako prestanú fungovať. Stávajú sa nudnými, ich vzhľad vychádza z módy. Výrobcovia to pozorne sledujú a v poslednom desaťročí niekoľkokrát výrazne zmenili dizajn nových spotrebičov. Posledné roky však prinášajú úplne nový fenomén – výbavu navyše.
 
Prečítajte si tiež:
 
 
Kanvica už nie je iba nádobou na elektrický ohrev vody. Ponúka voľbu teploty, doohrev, filtrovanie nápojov, sterilizáciu detskej výbavičky, ale i ohrievanie polotovarov a varenie v pare. Na tento obyčajný spotrebič sa lepia funkcie, o ktorých si výrobcovia myslia, že by mohli zaujať. Bez ohľadu na značku, bez ohľadu na cenu.
 

elektrické kanvice

elektrické kanvice
SMEG

 
Teplota
 
Vlažná, teplá, horúca alebo vriaca voda? Ak má kanvica indikáciu teploty alebo tlačidlové predvoľby, máte to pod kontrolou.
 
Hmotnosť
 
Sklo, plast alebo plech? Ak máte slabé zápästia, zaujímajte sa radšej o hmotnosť kanvice. Rozdiel medzi modelmi môže byť priepastný.
 
Objem
 
Jeden a pol litra je štandard, v ponuke však nájdete aj kanvice pre menšie i väčšie domácnosti.
 
Zotrvačnosť
 
Izolácia môže spomaliť chladnutie, elektrický doohrev zasa dohliadnuť na presné udržanie teploty. V hektickej domácnosti to padne vhod.
 
Výbava
 
Čo poviete na sitko na čaj, parnú súpravu alebo inú funkciu navyše? Výrobcovia sa snažia ponúknuť stále viac a viac.
 

Marcela testuje

Ak kuchynskú linku na dva mesiace obsadí v pozore nastúpený šík elektrických kanvíc, podvedomý návyk sa zrazu zmení na váhanie. Hoci všetky fungujú podobne, neviete, po ktorej siahnuť, aby ste o svoju priazeň neukrátili ostatné.
 

Testované modely kanvíc

víťaz testu
 

elektrické kanvice

elektrické kanvice
Klarstein

Klarstein Ostfriese

Nádoba: 1,7 l, sklo, 994 g
Ohrev: 2 200 W, nastavenie, udržiavanie a indikácia teploty
Funkcie: príprava čaju
 
AKO FUNGUJE: Ovládanie pod palcom a dokonalý prehľad o teplote. Pri tejto kanvici vždy viete, na čom ste. Na rukoväti má predvoľby teploty a funkciu 30-minútového udržiavania, farebné podsvietenie sklenej nádoby zasa informuje o tom, či je voda vlažná, teplá, horúca alebo vriaca. Na jej intuitívny dizajn sme si rýchlo privykli. Ide o veľmi kvalitne spracovanú kanvicu, s ktorou môžete počítať i pri každodennej príprave čaju. Vrecúškový alebo sypaný? Jemný, husto dierovaný odnímateľný filter z kovu si poradí dokonca i s kávovinami. Nastavíte teplotu, počkáte a rozlievate do šálok. Geniálne.
 
+++++     47,90 €
www.klarstein.sk

elektrické kanvice

elektrické kanvice
Sencor

Sencor SWK 1590SS

Nádoba: 1,5 l, sklo, 1 155 g
Ohrev: 1 500 W, nastavenie teploty
Funkcie: dve veká, príprava čaju
 
AKO FUNGUJE: Je to kanvica bez tajomstiev, pri ktorej na prvý pohľad viete, čo môžete očakávať. Naplníte ju vodou, spustíte ohrev tlačidlom, a ak treba, zvolíte i cieľovú teplotu. O zvyšok sa už postará jednoduchý automat. Páči sa nám pomerne tichý chod, ktorý je v segmente sklených kanvíc skôr zriedkavý. Výrobca ho dosiahol ohrevným telesom s nižším prevádzkovým výkonom. Ku kanvici dostanete dve viečka – štandardné a s pohyblivým čajovým sitkom na lúhovanie nápojov. Hoci nie je také jemné, ako by sa nám páčilo, po extrakcii zatiahnete za rukoväť a pridvihnutím lúhovanie zastavíte.
 
++++-     69,90 €
www.sencor.sk
 

elektrické kanvice

elektrické kanvice
Gorenje

Gorenje K10BY

Nádoba: 1 l, sklo, 1 118 g
Ohrev: 800 W, nastavenie a udržiavanie teploty
Funkcie: časovač 
 
AKO FUNGUJE: Pridajte k nastaveniu teploty časovač, doplňte plastové príslušenstvo a máte kanvicu, ktorá pomôže v rodine pri každodenných starostiach s malými deťmi. Chvíľu potrvá, kým si zvyknete na tlačidlové ovládanie, postupne sa však dostanete do toho, že máte kanvicu nielen na varenie čaju, ale aj na ohrev mlieka v detskej fľaške, sterilizáciu pomôcok či dokonca parenie zeleniny. Všetko v kombinácii prednastavenej teploty a času, ktoré dohliadnu, aby sa nič nepripálilo. V porovnaní s parnou rúrou ide o úsporné riešenie, čakajte však hľadanie kompromisov.
 
++++     113,99 €
www.gorenje.sk
 

elektrické kanvice

elektrické kanvice
Tescoma

Tescoma President 

Nádoba: 1,7 l, antikoro, 979 g
Ohrev: 2 200 W, nastavenie, indikácia a udržiavanie teploty
Funkcie: vrchný priezor
 
AKO FUNGUJE: Klasické vyhotovenie a ovládací panel, na ktorom jediným ťuknutím zvolíte teplotu a jej udržiavanie počas 30 minút, ak je to potrebné. Táto kanvica je jednou z najľahších, aké sa dostali do našej redakčnej kuchyne. Páči sa nám výborne spracované sitko na filtrovanie vodného kameňa, určite neprehliadnete priezor, ktorým vidíte na dno kanvice bez jej otvorenia. Hlavné však je, že ani po ukončení ohrevu nezostanete bez informácie o zostatkovej teplote. Zobrazuje sa na podsvietení tlačidiel, aby ste si nemuseli zo zvedavosti páliť ruku na vonkajšom kovovom plášti.
 
++++-     143 €
www.tescoma.sk

elektrické kanvice

elektrické kanvice
www.vzdy.sk

Ariete Vintage 2869

Nádoba: 1,7 l, plech, 861 g
Ohrev: 2 000 W
Funkcie: –
 
AKO FUNGUJE: Ak máte pocit, že výrobcovia až príliš komplikujú nové kanvice tlačidlami a elektronikou, mali by ste vedieť, že ešte stále sú v ponuke aj modely v klasickom vyhotovení. V tomto prípade so slušivým retro dizajnom a nádobou, ktorá sa tvarom odlišuje od všetkého, čo ste doposiaľ videli. Je to tá stará klasika s páčkou, ktorá počas varu svieti na červeno a pri ukončení s príjemným cvaknutím vyskočí nahor. Takéto riešenie nie je iba pre tých, ktorí majú problém s malými displejmi a tlačidlami, ale aj pre tých, ktorí hľadajú kanvicu fungujúcu za každých podmienok. Niet ničoho, čo by sa na nej pokazilo.
 
++++     58,99 €
www.vzdy.sk

TIPY K ELEKTRICKÝM KANVICIAM

1. Niet lepšieho pomocníka na odvápnenie ako kyselina citrónová. Nezapácha, nemá pachuť, je lacná a bezpečná.
 
2. Nepodceňujte vonkajšiu očistu kanvice a utieranie prachu na nej. Inak budete mať príliš rýchlo pocit, že potrebujete novú.
 
3. Prísny pohľad na rysky odmeriavajúce objem pri plnení kanvice ušetrí peniaze za ohrev vody. Nenapúšťajte ju vodou len tak odoka.
 
4. Napoly preložená utierka prehodená cez kanvicu spomalí chladnutie vody až o štvrtinu. To sa hodí, ak neraňajkujete doma všetci spolu.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT: MARCELA GIGELOVÁ
FOTO: ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ: časopis Môj dom 7/2019
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: elektrické kanvice rýchlovarné kanvice test spotrebičov
Zdieľať článok
Ktoré dreviny rezať na jar a ktoré kry rez nevyžadujú? Akú techniku rezu zvoliť?Urob si sám

Ktoré dreviny rezať na jar a ktoré kry rez nevyžadujú? Akú techniku rezu zvoliť?

Neviete sa dočkať konca zimy? 7 kvitnúcich rastlín vám spríjemní čakanie na jarZáhrada

Neviete sa dočkať konca zimy? 7 kvitnúcich rastlín vám spríjemní čakanie na jar

Prečo je dobré mať na záhrade sýkorky a čím ich kŕmiťUrob si sám

Prečo je dobré mať na záhrade sýkorky a čím ich kŕmiť

7 spôsobov, ako môžete doma využiť legendárne mazivo WD-40: Odstráni žuvačku, škrabance, aj odlepí nálepky!Urob si sám

7 spôsobov, ako môžete doma využiť legendárne mazivo WD-40: Odstráni žuvačku, škrabance, aj odlepí nálepky!

Diskusia