Ako dopadol test ručných kávovarov?

21. 11. 2019
Zdieľať

Pre niekoho je káva vzpružením a rutinou dňa, iní v nej hľadajú mimoriadny pôžitok chutí, ktoré sa menia od plantáže k plantáži, od jedného spôsobu spracovania a praženia k druhému. Nech ste na tom akokoľvek, o výsledku rozhoduje i váš kávovar. Čo dokážu ponúknuť tie najjednoduchšie?

Čo by ste mali vedieť o ručných kávovaroch

Káva

Jej vôňa a chuť sú ako prchavý éter, z týždňa na týždeň tratia na svojej sile. Nevyplatí sa vám kupovať kávu do zásoby, ak ju viete kúpiť čerstvú od svojho pražiara. A nevyplatí sa ani ju vopred mlieť, pretože oleje sú chránené pred vzduchom iba vtedy, ak sú uzavreté v zrniečkach. Uschovávajte ju v pôvodných obaloch.

Mletie

Extra hrubé mletie pre french press, o čosi jemnejšie do mokka kanvičky, ešte jemnejšie na filter a v najjemnejšej frakcii do ručného espresso kávovaru. Éra tzv. trieštivých mlynčekov bez kontroly jemnosti mletia je za nami. Ak hľadáte pre domácnosť mlynček na kávu, tak nech má keramické alebo liatinové kamene – ručný i elektrický.

Voda

Nie je to náhoda, že sa kvalitou vody chvália pivovary, ale aj výrobcovia whisky. Hoci to znie odvážne, predsa len svoju chuť prepožičiava nápojom i káve. Najchutnejšia káva je z čerstvej tvrdej vody, menej chutná z odstátej filtrovanej, nie príliš vábna z minerálky. Smelo siahnite po tej z vodovodu alebo zo studničky.

Na filtri

Póry filtra upchaté kávovým prachom a gravitácia horúcej vody – to sú dve nerovné sily, ktoré mimo vašej moci určujú, aký je čas potrebný na lúhovanie a filtrovanie. Ideálom sú tri minúty kvapkania, ku ktorým sa priblížite iba tak, že kávu nameliete na správnu veľkosť. Inak voda pretečie buď prirýchlo, alebo príliš pomaly. Káva bude slabá a nepríjemne horká.

Pod piestom

Čas lúhovania je plne vo vašej moci, hrúbka mletia určuje, ako rýchlo sa budú chuť a vôňa kávy uvoľňovať do vody. Znie to výborne, avšak predsa je tu jedno obmedzenie. Príliš jemná káva upchá sito a piest nadol nezatlačíte. A ak na to pôjdete silou, prenikne po obvode piesta a všetko sa v nešikovnosti zmieša.

V mokka kanvičke

Sila pary na jednej strane a odpor natlačenej kávy v košíku na druhej. I do tejto prípravy môžete zasiahnuť iba tým, že zvolíte odlišnú hrúbku mletia. Je to rovnaké, ako keď na pákovom kávovare pripravujete espresso. Ibaže tentokrát má všetko vidiecky charakter, ktorý priam cestuje späť do storočia pary.

Ručné espresso

Nie, spojenie týchto dvoch slov nie je nezmyslom. Ak znie recept na espresso: káva + horúca voda + tlak na jej pretláčanie, potom stačia portafilter s kávou, zásobník s vodou a ručná pumpička, ktorá to poženie vpred. Všetko je pod vašou plnou kontrolou. Jemným pumpovaním kávu sparíte, intenzívnym zasa pretlačíte.

Pestrosť chutí

Najlepšia káva je tá, ktorá vám chutí najväčšmi. Bez ohľadu na to, či ide o praženú zmes zo supermarketu alebo starostlivo vyberané zrnká z malej plantáže, ktoré prešli šetrným pražením v miestnej pražiarni. Najprv vás opantá neodolateľná vôňa, potom pocítite na jazyku jej ráznu silu, a keď vám prejde do krvi, ste plní energie.
 
Čo je však úžasné, je tá obrovská škála chutí, ktoré možno skúmať dlhé mesiace. Káva nemusí byť iba horká, zemitá, sušienková či oriešková. Môže nadobudnúť i kyslasté ovocné tóny či arómu vanilky, bourbonu alebo pečených gaštanov. Je tak trocha ako víno, čokoláda alebo cigara. Pôda a klíma formujú jej charakter – v Južnej Amerike, Afrike, ale aj Ázii.

ručné kávovary

ručné kávovary
Wacaco

 

Porcie

Jedna, dve alebo štyri porcie kávy? Ak majú byť pripravené súčasne, kávovar musí mať potrebnú kapacitu.

Minútky a odmerka

Množstvo kávy, vody a čas lúhovania – to je vzorec, ktorý ladí chuť. Ak nemáte váhu, minútky alebo odmerky, kúpte ich s kávovarom.

Príprava

Vsypať kávu, pripraviť studenú alebo horúcu vodu a postupovať podľa zvyklostí. Niektoré prípravy sú jednoduchšie a rýchlejšie ako iné.

Čistenie

Niektorý kávovar stačí opláchnuť v jednom kuse, iný môže mať i šesť dielov na umývanie, utieranie a skladanie.

Mletie

Je fajn, ak si na potrebnú hrúbku dokážete zomlieť kávu doma. Jemnosť mletia určuje rýchlosť lúhovania a chuť pripravených nápojov.

Marcela testuje

Ak milujete kávu, nemáte čo riešiť. Týždeň po týždni ju pripravujete s novým pomocníkom, aby ste odhalili doposiaľ nepoznané chute a kolorit prípravy. Tentoraz nám testovanie zabralo viac ako tri mesiace, aby sme boli naozaj dôslední.

Testované ručné kávovary


ručné kávovary

ručné kávovary
www.brewbar.sk

Hario V60 Coffee Dripper 01

Kapacita: 1 až 2 porcie
Príprava: prekvapkávanie
Filtrácia: jednorazové papierové filtre
 
AKO FUNGUJE: Postavíte Hario na šálku alebo kanvičku, vložíte doň papierový filter, vsypete odmerané množstvo kávy, krúživými pohybmi sparíte a zalejete horúcou vodou. Vo chvíli, keď všetka pretečie nadol, môžete sa oddávať šálke dokonalej kávy. Za všetkým hľadajte japonskú zručnosť a precíznosť – v papieri samotnom, ale i špirálach jeho držiaka. Mletím určujete rýchlosť extrakcie, všetky oleje sa zachytia v papieri. Práve tento spôsob prípravy milujú pôžitkári, vďaka nemu zachytia aj tie najjemnejšie odtienky chutí a vôní. A keď dopijete, stačí len opláchnuť a deň ide ďalej.
 
++++-     10 €
 
najširšia škála chutí


ručné kávovary

ručné kávovary
www.dobrakava.eu

Espro Press P5

Kapacita: 2 až 3 porcie
Príprava: filtračný piest
Filtrácia: 2 antikorové (tzv. nerezové) sitá, voliteľný papierový filter
 
AKO FUNGUJE: Tento french press je kráľom raňajok i posedení pri kávičke. Vsypete do nádoby odmerané množstvo kávy, zalejete ju vodou z kanvice, a ak v mysli odrátate čas lúhovania, zatlačíte nadol filtračný piest. Ten má v tomto prípade silikónové lemy a dva koše s hustým antikorovým sitkom, medzi ktoré možno vložiť aj filtračný papier. Hrúbkou mletia, časom lúhovania a použitím či vynechaním papiera dokážete ovplyvniť chuť kávy do dokonalosti a imitovať rôzne spôsoby prípravy. A čo je na tom najlepšie? Zatlačením piesta sa lúhovanie definitívne zastaví, takže s nalievaním sa nemusíte ponáhľať.
 
+++++     67,90 €

víťaz testu


ručné kávovary

ručné kávovary
Wacaco

Wacaco Nanopresso

Kapacita: 1 alebo 2 porcie
Príprava: tlaková
Filtrácia: espresso portafilter
 
AKO FUNGUJE: Espresso na terase, v knižnici alebo parku? Vytiahnete vreckový espresso kávovar, naplníte filter kávou, prelejete z termosky horúcu vodu do zásobníka a už len palcami pumpujete priamo do šáločky, aby ste tlakom 18 barov pripravili správne extrahované espresso so sýtou chuťou a s trvácnou penou. Pri slepom teste nemáte šancu uhádnuť, či ste pri príprave použili výkonný stroj alebo ručnú techniku. To najlepšie prichádza s časom. Keď si tento spôsob prípravy obľúbite, rýchlo sa poobzeráte po barista kite, ktorý pripraví dvojnásobnú dávku či dve espressá súčasne. Ba aj termoska sa vyrába na mieru.
 
+++++       67,90 €

ručné kávovary

ručné kávovary
Bialetti

Bialetti Moka Express 3

Kapacita: 2 porcie
Príprava: tlaková
Filtrácia: mokka filter
 
AKO FUNGUJE: Nefunguje v kuchyni na indukčnom paneli, do jedálne a na terasu si budete musieť zaobstarať malý liehový alebo plynový varič. Bialetti Moka Express je vidieckym espressom, kde horúcu vodu pretláča cez kávu vo filtri para. Naplníte kanvičku vodou a kávou, postavíte ju na plameň a vyčkáte, kým sa ozve bublanie a pod pokrievku natečie plná dávka kávy. Nikdy jej nemôžete pripraviť menej ako plný počet porcií, odstavením z plameňa a chladením viete spomaliť extrakciu. Ide o populárny spôsob prípravy kávičky v južnej Európe, ktorý má svojich priaznivcov i u nás. Pamätáte sa na tzv. koťogó?
 
++++-     24,99 €

ručné kávovary

ručné kávovary
www.zrnkova.sk

Cafflano Klassic

Kapacita: 1 porcia
Príprava: prekvapkávanie
Filtrácia: sieťkový filter
 
AKO FUNGUJE: Ako zladiť prípravu kávy s relaxom v prírode? Vyjdite do lesa, usaďte sa pri pníku a vybaľte Cafflano Klassic. Najprv si na vloženom mlynčeku nameliete čerstvú kávu priamo do filtračného koša, potom siahnete po termoske alebo si na ohníku uvaríte vodu z bystriny a môžete sa pustiť jemným prúdom do pomalého, citlivého zalievania. Vo chvíli, keď voda pretečie do pohára, všetko odložíte bokom a popíjate dúšok za dúškom. Hoci je tento vyladený systém na trhu už niekoľko rokov, dodnes nič nestratil na svojom pôvabe. Ak sa počítate k milovníkom rituálov, nenechajte si ho ujsť.
 
++++      99 €

Tipy pre pohodu pri kávičke

1. Nenáhlite sa s prípravou, nenáhlite sa s odkladaním. Vyhraďte si čas, aby ste si dobrú kávu naozaj vychutnali.
 
2. Mletie viac svedčí elektrickému mlynčeku ako ručnému. Určite si ho zapíšte na zoznam vianočných prianí.
 
3. Papierové filtre nie sú odkazom minulosti. Sú to jediné filtre, ktoré dokážu zachytiť oleje, bez ktorých je káva ľahšia a sviežejšia.
 
4. Na umývačku riadu zabudnite. Mokka kanvičky sa zo zásady neumývajú, iba oplachujú. Plasty zasa horúcu vodu a chémiu neznesú. A ak príde na zvyšok, kávu zotriete hoci aj mokrou hubkou.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Text: Marcela Gigelová

Foto: Archív výrobcov

Zdroj: časopis Môj dom
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: kavovary ručné kávovary
Zdieľať článok
Ako vymeniť opätok na dámskej topánke? Skúsený obuvník ukazuje správny postupUrob si sám

Ako vymeniť opätok na dámskej topánke? Skúsený obuvník ukazuje správny postup

Posledné práce v okrasnej záhrade pred nástupom zimy: Čo ešte vysadiť a na čo nezabudnúť v novembri?Záhrada

Posledné práce v okrasnej záhrade pred nástupom zimy: Čo ešte vysadiť a na čo nezabudnúť v novembri?

Konferencia COP28 vyslala (slabý) signál: Smerujeme ku koncu fosílnych palív?ASB.sk

Konferencia COP28 vyslala (slabý) signál: Smerujeme ku koncu fosílnych palív?

Odborníčka radí: Ako pomôcť dracéne, ktorej žltnú a opadávajú listy?Záhrada

Odborníčka radí: Ako pomôcť dracéne, ktorej žltnú a opadávajú listy?

Diskusia