Kuchynské spotrebiče na chatu

09. 01. 2008
Zdieľať

Možno aj vy patríte medzi tých, ktorých uchvátila nielen nádherná príroda, ale aj výnimočná pospolitosť miestnych obyvateľov, a v snahe zmeniť hekticky životný štýl, tam máte svoj druhý domov – chatu či chalupu. Práve tam, popri regenerácii tela i ducha, kladieme dôraz na nerušené stolovanie pri dobrom jedle. Na to, aby sme si dokonale vychutnali pohodovú atmosféru pri jeho príprave, nám slúžia kuchynské elektrické spotrebiče. Pri ich výbere treba mať na pamäti, že tento náš druhý domov nám slúži najmä na odpočinok, a preto naši „pomocníci“ by mali šetriť nielen elektrickou energiou, ale predovšetkým by nám mali šetriť čas.

Možno aj vy patríte medzi tých, ktorých uchvátila nielen nádherná príroda, ale aj výnimočná pospolitosť miestnych obyvateľov, a v snahe zmeniť hekticky životný štýl, tam máte svoj druhý domov – chatu či chalupu. Práve tam, popri regenerácii tela i ducha, kladieme dôraz na nerušené stolovanie pri dobrom jedle. Na to, aby sme si dokonale vychutnali pohodovú atmosféru pri jeho príprave, nám slúžia kuchynské elektrické spotrebiče.

Pri ich výbere treba mať na pamäti, že tento náš druhý domov nám slúži najmä na odpočinok, a preto naši „pomocníci“ by mali šetriť nielen elektrickou energiou, ale predovšetkým by nám mali šetriť čas. V súčasnosti je náš trh zaplavený špičkovým výrobkami. O to ťažší máme výber. Musíme sa zoznamovať s novými pojmami a funkciami týchto spotrebičov aj s ich obsluhou. Kúpiť si nový spotrebič vyžaduje poznať svoje potreby na chate či chalupe a spraviť si prehľad o tom, čo aktuálne ponúka trh. Čo by sme teda mali vedieť, keď si vyberáme varný panel, rúru, mikrovlnku…?

Varný panel


Kuchynské spotrebiče na chatu

129492

Máloktorú časť kuchyne potrebujeme tak často, ako varnú dosku, je preto múdre venovať jej výberu náležitú pozornosť. Klasické elektrické platničky majú vysoké tepelné straty, a tak sa do centra nášho záujmu dostáva sklokeramická varná doska, ktorá znižuje straty energií, a zvyšuje užívateľský komfort a bezpečnosť. Má viacokruhové varné zóny, informuje o ich teplote a funkciách. Užitočná funkcia – udržiavanie nízkej teploty (35° až 45 °C) – je vhodná napríklad na rozpúšťanie masla, čokolády.

Novším, progresívnejším typom je indukčná varná sklokeramická doska, ktorá je výkonnejšia, rýchlejšia a bezpečnejšia. Indukčná varná doska automaticky rozoznáva veľkosť nádoby, ohrieva priamo len jej dno a tak celkom eliminuje straty tepla. Má ukazovateľa zostatkového tepla – varný okruh svieti vtedy červeno. Je vybavená podobnými funkciami ako sklokeramická varná doska, rovnako dobre sa čistí a udržiava. Jej menšou nevýhodou je nutnosť používať riad s feromagnetickým dnom (antikorový, smaltovaný, liatinový) a vyššia obstarávacia cena. V ponuke na trhu je aj varné centrum pre náročných milovníkov kulinárskeho remesla, napríklad v kombinácii elektrická sklokeramická varná doska, lávový gril a fritéza, prípadne varenie v pare, to všetko zostavené do jedného varného panela.

Elektrická rúra

Na chate či chalupe počítame s každým centimetrom. Klasické rúry na pečenie majú spravidla väčšie rozmery. Rozumnou voľbou je zabudovaná elektrická multifunkčná rúra. Výška zabudovania je ľubovoľná, vo výške očí však umožňuje lepšiu manipuláciu s jedlom. Moderné multifunkčné elektrické rúry majú okrem obojstranného ohrevu zabudované ďalšie funkcie – teplovzdušný ohrev (spodný, horný), rozmrazovanie, predhrievanie, grilovanie. Funkcia „pizza“ umožňuje upiecť chrumkavý chlieb či pizzu. Zabudovaná sonda pečenia ukazuje na displeji dosiahnutú vnútornú teplotu potraviny. Teleskopický „výjazd“ umožňuje jednoduchú a bezpečnú manipuláciu s plechmi.

Pri drahších spotrebičoch inteligentná dialógová technika cez displej komunikuje s užívateľom prostredníctvom symbolov či textu. Postará sa o všetko, stačí nastaviť požadovaný program a hmotnosť potraviny, rúra sa automaticky zapne, vypne, signálom upozorní, kedy je napr. treba podliať kura. K štandardnej vybavenosti patria úchytky, ktoré sa rovnako ako sklo dvierok nezohrievajú, a detská poistka. Vďaka kvalitnej izolácii môžu byť rúry umiestnené kdekoľvek v kuchyni.

Rúry s funkciou „ AirClean“ katalyzátorom odstraňujú mastnoty z výparov a výrazne obmedzujú i tvorbu zápachov pri pečení. Kombinácia elektrickej rúry s mikrovlnkou je vhodná práve na chalupy či chaty, pre víkendových kuchárov a milovníkov polotovarov. Pre stúpencov zdravého stravovania trh ponúka parné rúry. V nich sa jedlo pripravuje bez tukov, nestrácajú sa v ňom vitamíny, stopové prvky a jedlo má mimoriadne dobrú chuť. Pokiaľ sme neochutnali zemiaky či mrkvu pripravené v parnej rúre, vlastne nevieme ako chutia.


Kuchynské spotrebiče na chatu

129435

Mikrovlnná rúra

Mikrovlnná rúra je pre chatu či chalupu elektrickým spotrebičom budúcnosti. Je malá, praktická a úsporná. Jedlo pripravené v mikrovlnke si uchováva viac vitamínov a minerálnych látok. Šetrí čas, peniaze, energiu. S ňou súvisí i menšie množstvo špinavého riadu. Jej výhodou je jednoduché mechanické alebo digitálne ovládanie. Ponúka viac možností úpravy pokrmov od rozmrazovania, cez pečenie, varenie v pare až po grilovanie s teplovzdušným ohrevom. Skončenie zvolenej úpravy jedla automaticky ohlási zvukovým signálom. Má jednoduché čistenie a údržbu. Každá mikrovlnka má zabudovanú aj detskú poistku. Veľkosť otočného taniera s priemerom 28 cm uprednostňuje kruhové nádoby, lebo v nich je ohrievanie rovnomerné. Rovnako ako pri výbere ostatných spotrebičov, aj pri výbere mikrovlnky sa treba zamyslieť, akým spôsobom ju budeme využívať, pre koľko osôb má slúžiť a kam ju umiestnime, či bude zabudovaná alebo voľne stojaca. Mikrovlnné rúry sa vyrábajú v širokej škále rozmerov a objemov.

Chladnička

Pri výbere chladničky pomôžu nasledovné pravidlá:

  • Na jednu osobu treba počítať s objemom chladničky asi 60 l.
  • Dôležité je, aké druhy potravín, v akom množstve a ako často potrebujeme chladiť. Na základe tohto zistenia si môžeme vybrať chladničku s výparníkom, bez výparníka, resp. s mraziacou časťou. Kombinácia chladničky s mrazničkou znamená výraznú úsporu miesta.
  • Treba si všímať spotrebu energie, úžitkový objem, vnútorné vybavenie, funkcie.
  • Chladnička s najmenšou spotrebou elektrickej energie má na energetickom štítku umiestnenom na každom spotrebiči symbol A+.
  • Pri kombinovaných chladničkách je dôležitý zmrazovací výkon mrazničky, životnosť a ekológia chladiacej zmesi. Chladnička s ekologickým chladivom R600a má nižšiu hladinu hlučnosti a dlhšiu životnosť kompresora.
  • Dôležitá je aj odolnosť chladničky pri výpadku elektrického prúdu, aby sa potraviny neskazili. Niektoré chladničky majú zabudovanú teplotnú pamäť, ktorá ukazuje aktuálny stav teploty vzduchu v spotrebiči.
  • Inteligentná chladnička s automatickým odmrazovaním No Frost je z hľadiska údržby veľmi nenáročná, čo je na chate či chalupe priam nenahraditeľné.
  • Na trhu sú chladničky, ktoré si cez elektronické monitorovanie teploty uskladnených potravín samy regulujú spotrebu elektrickej energie.
  • Pred kúpou si treba overiť možnosť otvárania dvier – doprava, doľava.
  • Pre chatu a chalupu je zaujímavá funkcia Stand-by, pri ktorej si chladnička vo vnútri udrží teplotu vhodnú pri nižšej frekvencii otvárania dvier.
  • Pri výbere chladničky je potrebné zvážiť aj klimatické triedy – počet hviezdičiek od 1 – 4. Napríklad pri troch hviezdičkách je teplota skladovania –18 °C, pri dĺžke uskladnenia 2 až 3 mesiace.
  • Funkcia Party móde je veľmi rýchle chladenie nápojov, pričom po skončení zaznie signál. Na elektrickom paneli, ktorý má už veľká časť modelov, možno aktivovať detskú poistku, teplotu vzduchu v chladničke a mrazničke, hlásenie porúch.

Umývačka riadu


Kuchynské spotrebiče na chatu

129436

Neoceniteľným pomocníkom sa čoraz častejšie stáva umývačka riadu. Sortiment, ktorý ponúka náš trh, je už dosť veľký a výrobcovia v snahe upútať zákazníka prichádzajú s rôznymi nápadmi na zvýšenie užívateľského komfortu. Výber typu umývačky riadu (spravidla je zabudovaná do kuchynskej linky) závisí od počtu osôb a priestorových možností. Dôležitý je jej energetický štítok s jeho technickými parametrami. Energetická trieda a trieda účinnosti umývania a sušenia sa označuje podľa stupnice A až G.

Označenie A majú prístroje energeticky najúspornejšie, a preto najvýhodnejšie. Napríklad umývačky riadu so šírkou 60 cm vo vyššej cenovej relácii majú povinne energetickú triedu A, spolu s triedou účinnosti umývania a sušenia. Spotreba vody je tiež nižšia (asi 10 až 14 l). Vždy majú inteligentné ovládanie a programátor. Stojí za úvahu či aj pre druhé bývanie sa neoplatí zvoliť vyššiu cenovú reláciu, ktorá sa nám bude vracať nielen v úspore energii, ale aj v užívateľskom komforte. Aj pri vybavení kuchyne umývačkou riadu nesmieme zabudnúť na kuchynský drez, s minimálnou hĺbkou 19 až 25 cm, aby voda nestriekala na linku a podlahu.


Kuchynské spotrebiče na chatu

129437

Vinotéka

Každé víno má svoju teplotu, pri ktorej vonia a chutí najlepšie, preto je dobré venovať jeho správnemu temperovaniu zodpovedajúcu starostlivosť. Znalci dobrého vína ocenia vinotéku aj na chalupe či chate. Kondíciu tohto vzácneho moku zabezpečuje konštantná teplota za dvierkami vyplnenými špeciálnym sklom s UV filtrom . Vinotéka je aj pekným doplnkom v interiéri, vďaka ktorému sa môžete pochváliť svojou zbierkou vín, bez toho, že by ste museli opustiť pohodlie obytného priestoru.

Veľká pomoc malých spotrebičov

Malí veľkí pomocníci – elektrické spotrebiče – sú nenahraditeľní kúzelníci. Uľahčujú a urýchľujú prácu v kuchyni. Predstavte si len ráno na chalupe prevoňané kávou z kávovaru či varnej kanvice. Hriankovač pripraví dve hrianky naraz a vďaka automatickému riadeniu a elektronickému časovaniu neskončia ako uhlíky. Sendvičovač, ktorý pripraví rôzne kulinárske lahôdky, hravo dokážu obslúžiť aj deti. Mal by mať vnútorné platne s kvalitným zdrsneným povrchom, aby sme z neho nemuseli jedlo zoškrabovať. Trh ponúka aj multifunkčné sendvičovače s tromi funkciami – sendvičovač, kontaktný gril a vaflovač. Na chate a chalupe nám postačí miesto kuchynského robota na rýchle spracovanie potravín, napríklad kokteilov, majonéz, krémov, piškótového cesta, tyčový mixér a šľahač.


Kuchynské spotrebiče na chatu

129440

Elektrickú váhu potrebujú tie gazdinky, ktoré dodržiavajú presne recepty. Príprava jedla na prestretom stole je priam určená na chatu či chalupu. Je to netradičný spôsob stolovania a zároveň zábavy, ktorý zbližuje všetkých stolovníkov a príprava jedla sa stáva rituálom. Dopriať si ho môžeme prostredníctvom rôznych typov stolových grilov, setom na fondue, viacúčelovou panvicou. Sušička ovocia a zeleniny, bylín, húb a kvetov by mala patriť k základnej výbave na chate aj chalupe. Prečo? Lebo je to najstarší a najzdravší spôsob konzervovanie potravín. Na rozdiel od zavárania a mrazenia sa opatrným sušením zachová až 80 % vitamínov a minerálnych látok.

Kvalita produktov z rôznych firiem je dnes porovnateľná, preto si pri výbere môžeme dopriať taký luxus, že o kúpe budeme rozhodovať na základe dizajnu či farby. I keď biela stále dominuje, popularitu si získava povrchová úprava s rozličnými farebnými odtieňmi (antikoro, antracit, nikel, mosadz), celá paleta farieb smaltovaných povrchov, pri varných doskách farebné sklo. Plast je materiál, ktorý dnes oveľa lepšie odoláva nárazom, mrazu, vysokým teplotám. Svojou pestrou farebnosťou je príjemným oživením interiéru s uplatnením najmä pri malých spotrebičoch.
 


Kuchynské spotrebiče na chatu

129438


Kuchynské spotrebiče na chatu

129439

Tento gril má grilovací rošt s antiadhezívnou povrchovou úpravou, poistku proti odňatiu grilovacej dosky počas prevádzky, termostat s plynulou reguláciou teploty a svetelnú signalizáciu prevádzky

Veľká grilovacia plocha na grilovanie bez tuku

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče Kuchyňa, jedáleň
Tagy: domáce spotrebiče kuchyňa
Zdieľať článok

Diskusia