Pranie nie je veda 2.

05. 11. 2009
Zdieľať

Stačí si uvedomiť, aké sú vaše potreby. Podľa toho si vybrať tú najvhodnejšiu práčku a pred praním si dobre preštudovať návod tak na použitie práčky, ako aj pokyny na štítkoch na oblečení. A možno si ešte prečítať zopár rád, ktoré sme pre vás spísali.


Pranie nie je veda 2.

226467
Whirlpool

Perte ekologicky

– Investujte do energeticky úspornej práčky.
– Zvoľte vhodný program podľa množstva bielizne, aby   práčka nepracovala zbytočne.
– Používajte prací prostriedok s označením eco.
– Nepoužívajte zbytočne veľa pracieho prášku – zaťažujete tým životné prostredie a plytváte peniazmi. Viac prášku neznamená čistejšiu bielizeň, naopak – prášok ostane v látke, môže dôjsť k podráždeniu pokožky a alergickej reakcii.
– Snažte sa vždy, maximálne naplniť práčku, znižujete tak počet praní a chránite životné prostredie.
– Moderné práčky majú funkciu ručné pranie, ktoré je šetrnejšie aj ekonomickejšie ako vy.
– Šatstvo často vetrajte, niekedy to pomôže ušetriť jedno pranie.
– Aviváž zmäkčí bielizeň a odstráni statickú elektrinu, najmä pri syntetických materiáloch. Pomôže, ak máte veľmi tvrdú vodu. Inak sa jej však skúste vyhnúť.
 

Správne dávkovanie pracieho prostriedku

Dávkovanie pracieho prostriedku je závislé od tvrdosti vody a stupňa znečistenia bielizne. Pri ľahko zašpinenej textílii stačí pri rôznom stupni tvrdosti vody len 45 ml pracieho prostriedku. Bielizeň znečistená škvrnami si žiada 65 ml pri praní v mäkkej vode, 85 ml pri praní v stredne tvrdej vode a 110 ml pri praní v tvrdej až veľmi tvrdej vode. Pri silnom znečistení bielizne sa odporúča dávkovať 110 ml prostriedku pri použití mäkkej vody, 130 ml pri stredne tvrdej vode a 150 ml pri vysokom stupni tvrdosti vody.
Slabé dávkovanie pracieho prostriedku spôsobí, že odevy zosivejú, poškodí sa vzhľad bielych textílií a farebné látky vyblednú. Špina, škvrny či mastnota sa neodstránia dôsledne a práčka i bielizeň môžu nepríjemne zapáchať.
 

Väčšina bielej syntetickej bielizne je farbená dobiela. Perte ju preto s práškom, ktorý neobsahuje bielidlo (prášok na farebné), lebo to bielu farbu z látky tzv. vytiahne a tá potom ostane sivá.


 

Nepreťažujte práčku

Preťaženie práčky netreba podceňovať. Naplniť 6 kg bavlnenej bielizne možno bubon prístroja s rovnakou nosnosťou. Maximálne zaťaženie bubna džínsami a materiálom ľahkým na ošetrovanie sú 3 kg. Do 2 kg treba naplniť práčku syntetickými materiálmi alebo vlnou.
 

Tipy na sušenie


Pranie nie je veda 2.

226459
Panasonic

– Bielu bavlnu nesušte na slnku, môže zožltnúť.
– Nesušte syntetiku s ostatnými materiálmi, rada priťahuje drobné vlákna, ktoré spôsobujú tvorbu hrčiek.
– Ľan pri sušení v sušičke stratí tvar aj životnosť.
– Ak je dobré počasie a máte možnosť, sušenie na čerstvom vzduchu je energeticky najúspornejšie. A vôňa vonku vysušenej bielizne je bonus navyše.
 

Čítajte etiketu na vnútornej strane odevu

Hoci treba poznať druhy textílií pred praním, nikdy nepodceňujte etiketu na vnútornej strane oblečenia. Etiketa vás vždy rýchlo a stručne naviguje, keď si nie ste celkom istí, o aký druh látky ide, pri akej teplote a množstve vody ju treba prať, prípadne ako postupovať pri jej sušení.
 

Ak nemáte sušičku ani čas žehliť, zaveste odevy v kúpeľni, keď sa sprchujete alebo kúpete. Horúca para pokrčenú bielizeň vyrovná.
Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Tagy: domáci pomocníci práčka
Zdieľať článok

Diskusia