„Zelené“ spotrebiče

29. 03. 2010
Zdieľať

Čo najnižšia spotreba elektrickej energie a vody pri zachovaní čo najvyššej účinnosti – to sú najaktuálnejšie parametre, ktoré nás zaujímajú pri kúpe nového domáceho spotrebiča. Vývojári svetových výrobcov robia naozaj všetko preto, aby práve ten ich spotrebič bol čo „najzelenší“.

A treba povedať, že sa im darí. Ak by dnes každý Európan vymenil 10 rokov starý spotrebič za nový, ročné emisie CO2 by klesli o 22 miliónov ton, čo predstavuje 6 % cieľového zníženia podľa Kjótskeho protokolu.

Ako porovnávať spotrebu spotrebičov

• Ak chcete porovnať spotrebu elektrickej energie chladničiek, musíte hodnotu uvedenú v kW prerátať buď na jeden deň, alebo na rok. Každý výrobca ju uvádza inak. Najúspornejšie chladničky majú spotrebu energie od 200 do 280 kWh/rok. Samozrejme záleží aj na veľkosti vnútorného priestoru chladničky. Čím je chladnička väčšia, tým má aj, logicky, vyššiu spotrebu.

• Najnižšia spotreba umývačiek: energia od 0,95 do 1,05 kW, voda od 7 do 15 litrov, hlučnosť 40 až 55 dB.

• Ak chcete porovnať spotrebu elektrickej energie práčok, musíte hodnotu uvedenú v kW prerátať na jeden kilogram bielizne. Najmenšia spotreba energie je 0,15 kW na jeden kilogram bielizne (t. j. od 0,85 do 1,53 kW na kapacitu práčky 5 až 9 kg). Najnižšia spotreba vody je 39 až 42 litrov.

 


„Zelené“ spotrebiče

252609
Electrolux

 

Ekologický môže byť aj vysávač, bez ktorého sa v kuchyni nezaobídete. S vysávačom navrhnutým tak, aby spĺňal najprísnejšie normy energetickej účinnosti, ušetríte viac ako tretinu spotreby energie a emisií CO2. Je dokonca vyrobený čiastočne z recyklovaného materiálu, ktorý tvorí až 55 % plastového telesa. Až 56 % obalu je vyrobených z recyklovaného papiera. Po doslúžení sa bude dať recyklovať až 93 % z vysávača. (Electrolux)

 


„Zelené“ spotrebiče

252606
Siemens

Pozor na chladničky

Neúnavné chladničky sa podieľajú zhruba pätinou na platbách domácnosti za elektrinu. Oplatí sa preto skontrolovať, koľko rokov už vaša chladnička bez prestávky chladí a akú veľkú má spotrebu. Napríklad ročná spotreba elektrickej energie chladničky s objemom 312 litrov bola v roku 1994 zhruba 933,8 kWh, dnes je to priemerne len 205 kWh. V prepočte na eurá je to 158,7 € (4 780 Sk) v deväťdesiatom štvrtom proti dnešným 34,85 € (1 050 Sk). To predstavuje úsporu až 123,85 € (3 731 Sk), teda 78 %, čo nie je málo.

 


„Zelené“ spotrebiče

252604
Tefal

 

K úspore energie vám môže pomôcť aj kanvica Tefal Quick & Hot, ktorá vďaka systému ohrevu „Opti – Quick“ zohreje vodu do 3 sekúnd. Oproti štandardným rýchlovarným kanviciam spotrebujete iba tretinu energie, lebo ohrieva iba skutočne potrebné množstvo vody. Vodný filter Claris s aktívnym uhlím, ktorý je súčasťou dodávky, redukuje obsah chlóru, olova, hliníka, pesticídov a ďalších nečistôt vo vode a znižuje usádzanie vodného kameňa. Minerály a stopové prvky obsiahnuté vo vode ostávajú zachované. (Tefal)

Ako sa označujú energeticky najúspornejšie spotrebiče:

A+ (o 10 až 20% nižšia spotreba ako A++ – o 20 až 40 % nižšia spotreba ako A), ecoPlus, EcoComfort, dvojica zelených žabiek, Green, Eko (eco)
!!! Pozor !!! – nespoliehajte sa vždy na označenie triedy spotreby na energetickom štítku v predajni. „Oficiálne“ sú len triedy A – G, a tie sa musia uvádzať na štítkoch. Len pre chladenie sa môže používať aj trieda A+ (–25 % od A) a A ++ (–40 % od A) aj na energetickom štítku. Pri ostatných spotrebičoch (práčky, umývačky, sušičky, sporáky) označenie A+ alebo A++ používajú výrobcovia len v marketingových materiáloch, nie na štítku v predajni. Tam nájdete len triedu A. Ak chcete získať prehľad o spotrebe jednotlivých výrobkov, odporúčame porovnať si jej konkrétnu hodnotu, ktorá musí byť na každom štítku uvedená.

 

ZDROJ: VŠETKO O KUCHYNI JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Zdieľať článok

Diskusia