25. 09. 2007
Zdieľať

Je to krutá pravda, ale bytové krádeže zatiaľ na Slovensku nevyhynuli. A ešte krutejšia pravda je to, čo hovoria policajné štatistiky: nekradne sa len pod rúškom tmy, ako to poznáme z filmov, kradne sa predovšetkým cez deň a polovica páchateľov vnikne do bytov hlavnými dverami. Bráňte sa a chráňte si svoj hrad s eleganciou.


Stop dlhoprstým!

108717

Sídliská sú povestné rastúcou anonymitou: vyhovujúcou, ak ste z tých, čo po práci s množstvom ľudí nemajú chuť ani dvihnúť zrak na okoloidúceho, nieto ešte pozdraviť a usmiať sa, inému zas na obtiaž, najmä ak si spomenieme na staré filmy, kde susedia vedeli o každom pohybe v dome.

Hlavne tie staršie ročníky boli dokonalým bezpečnostným systémom. V súčasnej existencii neustále klusajúcich ľudí si radšej nikto nevšimne takzvaného príbuzného alebo sťahováka bez objednávky. A práve ten váš byt, ktorý ešte vonia čerstvou farbou a lepidlom z nového nábytku, môže byť cieľom nepozvanej návštevy.

To máte ako s autami – čím viac a kvalitnejších zabezpečovacích prvkov si dáte namontovať, tým dlhší čas zlodej potrebuje na ich prekonanie. A čas je to najdôležitejšie, čo pre svoju každodennú lopotu zlodej potrebuje. Vstupné dvere sú v bytoch tou prvou prekážkou, ktorú musia prekonať.







Skôr než kúpime bezpečnostné dvere

Bezpečnostné dvere by mala ponúkať solídna firma známa na trhu, ktorá reaguje pružne a rýchlo. Konzultácia je zvyčajne bezplatná a služby ponúka aj na splátky (ale nie až nápadne lacno). Solídny dodávateľ by mal súčasne vykonať dodávku i odbornú montáž a zabezpečiť nepretržitý servis pre prípad poruchy zámky alebo krádeže kľúčov.


Montáž zámky i celého kovania sa musí realizovať iba z vnútornej strany dverí a rovnaké kritériá platia aj pre prídavné zámky. Za štandard sa považuje trojročná záručná lehota.



Stop dlhoprstým!

108718

Nepomáhajme im!

Vstupné dvere majú z hľadiska bezpečnosti niekoľko kritických miest. Sú to dverové krídla (samotné dvere), pánty (upevnenie dverí), uzamykací mechanizmus (zámka, vložka, štít) a zárubňa alebo rám. Nechránené a málo pevné dverové krídlo možno ľahko vyraziť, vypáčiť či vysadiť z pántov. Obyčajná zámka sa dá rozlomiť, odvŕtať alebo vyhmatať planžetou.

Bežné zárubne možno roztiahnuť heverom. Najlepší uvítací program aj pre malého zlodejíčka pripravíme, ak si ponecháme staré voštinové dvere s obyčajnou stavebnou vložkou, ktorá nemá prekrytie bezpečnostným kovaním, prípadne mu môžeme k tomu pribaliť ešte kľúč pod rohožku alebo do kvetináča na chodbe.


Stop dlhoprstým!

108721

Dvere s označením bezpečnostné však majú za úlohu tieto riziká čo najviac znížiť, v ideálnom prípade úplne odstrániť. Základnou podmienkou je, aby mali pevnú konštrukciu a taký uzamykací systém, ktorý odolá zámernému poškodzovaniu alebo neoprávnenému odomykaniu. Skutočne bezpečné dvere by mali byť vsadené aj do pevnej bezpečnostnej zárubne.


Hoci neprší, aspoň kvapká


Nedostatky málo bezpečných dverí možno do istej miery odstrániť čiastkovými opravami alebo pridaním ďalších bezpečnostných prvkov. Napríklad ľahkému prekopnutiu alebo vyrazeniu dverí zabránite oplechovaním ich vnútornej strany, spevnením zárubne oceľovým profilom alebo masívnejším štítom. Dverové krídlo môžete nechať v celej ploche vystužiť tak, že sa pri pôsobení vonkajšej sily neprehne a nedovolí nasadiť páčidlo.


Stop dlhoprstým!

108722

Na vystuženie sa používajú oceľové plechy a ďalšie špeciálne výplne, ktoré môžu mať aj protipožiarnu a protihlukovú funkciu. Nasadenie páčidla skomplikujete aj tým, že po obvode dverí z vonkajšej strany namontujete kovový pásik a zakryjete škáru medzi dverami a zárubňou. Vypáčeniu alebo rozlomeniu dvojkrídlových dverí možno zabrániť masívnou priečnou alebo celoplošnou závorou.

Na ochranu bežnej zámky proti rozlomeniu a odvŕtaniu účinne poslúži bezpečnostné kovanie alebo zámka vybavená odolnou cylindrickou vložkou. Dvere môžete vybaviť aj prídavnou zámkou s retiazkou, vymedzovacou závorou, panoramatickým priezorom a pod. Dodatočne sa dá spevniť aj pôvodná zárubňa – do zvislíc (okrem miesta oproti zámke) sa naleje riedky betón, ktorý po vytvrdnutí zabráni roztiahnutiu zárubne heverom.


Doprajte anjelovi strážnemu dovolenku


Stop dlhoprstým!

108724

Domácnosť najlepšie ochránia špeciálne bezpečnostné dvere. Majú pevnú oceľovú konštrukciu a rám, celoplošné pancierovanie, odolný povrch z masívneho dreva alebo laminátu a sú vybavené rázvorovým uzamykacím systémom s minimálne pätnástimi istiacimi bodmi (čapmi) a s kvalitnou bezpečnostnou zámkou.

Zvyčajne sa vyrábajú na mieru – teda ich možno namontovať do rozlične veľkých zárubní. Dôležitá je aj ich odolnosť proti ohňu. Za dostatočne bezpečné sa považujú dvere, ktoré odolávajú plameňom aspoň 30 minút. V bytových domoch sú protipožiarne vlastnosti vstupných dverí dokonca stanovené zákonom.

Pri drahších typoch dverí sa vyžadujú aj dobré tepelné a zvukovoizolačné vlastnosti. Kvalitné dvere musia, samozrejme, spĺňať aj estetické kritériá. Ich povrchy bývajú z masívneho dreva, dyhy alebo odolného laminátu v rozličných farebných variantoch.






Vlastnosti bezpečnostných dverí sa preverujú v akreditovaných skúšobniach a na základe výsledkov sa potom každý výrobok na trhu zaraďuje do určitej bezpečnostnej triedy. Európske normy rozlišujú pre dvere a zámky šesť bezpečnostných tried. Meradlom pri rozdeľovaní do kategórií je čas a náradie, ktoré dobyvateľ vášho územia musí oferovať na zneškodnenie dverí. Ktoré sú lepšie? Nové a v súčasnosti už štandardne aj protipožiarne v triede 3 až 4. Vyššie číslo znamená aj vyšší stupeň ochrany. Ak zabezpečujete vstup do bežného bytu vo viacpodlažnom dome a chcete aj ušetriť, postačí bezpečnostná trieda dverí 2. Na škodu vašich vecí nebude, ak sa poradíte s odborníkom a spolu vyberiete potrebnú triedu.












Stop dlhoprstým!

108727


Stop dlhoprstým!

108731


Detailný pohľad na aktívny DUO čap. Jeho priemer je 12 mm a dĺžka 20 mm. Povrchová úprava je niklová. Po obvode dverí je nalepená protipožiarna páska, ktorá môže byť vložená do vytvorenej drážky alebo nalepená na žliabok dverí bez vytvorenia drážky.

Kedysi sa používali iba plechové zárubne. Spoločnosť ADLO ponúka novinku, a to obloženie zárubne vo viacerých farbách a dizajnoch. Pre konečného zákazníka to znamená. že odteraz môže mať dvere zladené so zárubňou.



Stop dlhoprstým!

108734

Zámky, kľúče, systémy

Zámka bezpečnostných dverí je zvyčajne pevnou súčasťou konštrukčného jadra, preto ho nemožno ani úmyselne poškodiť. Do bezpečnostných dverí však nemá zmysel inštalovať len bežnú zámku. Kvalitné dvere totiž musia mať aj kvalitné uzamykanie.

Bežným štandardom sú veľmi odolné zámky s modernou cylindrickou vložkou, chránené aj bezpečnostným kovaním. Dnes sa používajú cylindrické vložky s až desiatimi nastavovačmi, ktoré neomylne spoznajú ten správny interaktívny kľúč.


Stop dlhoprstým!

108733

Niektoré vložky sú dokonca schopné samy sa preprogramovať, takže pri strate alebo krádeži pôvodného kľúča môžeme do tej istej zámky vložiť náhradný kľúč, ale s novým kódom.

K dispozícii sú milióny kombinácií, takže každá zámka je unikát s originálnym kľúčom, ktorý sa dá vymeniť alebo kopírovať len po predložení vlastníckej karty a osobných dokladov.

Kategória: Dvere, brány
Tagy: bezpečnostné dvere dvr kovanie zámok
Zdieľať článok

Diskusia