Peripetie na letnej dovolenke

03. 08. 2011
Zdieľať

Na letnej dovolenke nás môžu prekvapiť akékoľvek zdravotné ťažkosti. Okrem toho, že sú nepríjemné, vysiľujú organizmus. Možností, ako sa ich čo najrýchlejšie zbaviť, je viac. Najmä preventívne opatrenia majú zmysel.

Uštipnutie hmyzom

Veľmi nepríjemná a bolestivá záležitosť. Dobré je vedieť, že včely „pichnú“ len vtedy, ak sa cítia byť ohrozené. Včela si po bodnutí odtrhne so žihadlom časť zadočka aj s jedovatým háčikom a uhynie. Osy a sršne sú však oveľa agresívnejšie a na človeka útočia i spontánne. Ich žihadlo je hladké, a preto môžu pichnúť opakovane.

Ako organizmus reaguje po bodnutí?
Lokálne začervenaním a vznikom svrbiacej vyrážky. Vnímavejší ľudia alebo atopici majú sklon k búrlivejším prejavom, môže sa u nich veľmi rýchlo rozvinúť opuch tváre vrátane jazyka, pier, očných viečok (aj keď žihadlo je na inom mieste tela), svrbenie, slzenie očí, žihľavka, zvracanie, hnačka, niekedy aj dýchacie ťažkosti až anafylaktický šok.

Ako postupovať po bodnutí?
V každom prípade čo najskôr odstráňte z rany žihadlo (pokiaľ bola pôvodcom včela). Nikdy ho ale neberte medzi prsty, pretože tak sa do rany vstrekne ďalší jed z jedového vačku vytrhnutého z tela včely. Najlepšie je žihadlo naplocho odškrabnúť nechtom alebo ostrejším predmetom (kreditnou kartou, tupým jedálenským nožom a pod.). Miesto vpichu ochlaďte studeným obkladom alebo ľadom. Proti svrbeniu môžete pri normálnej reakcii použiť tekutý púder.

Pri alergickej reakcii: stiahnite, pokiaľ je to možné, miesto nad bodnutím a takto obmedzte prúdenie krvi. Ihneď podajte antihistaminikum (v tabletke či kvapkách). Na miesto vpichu môžete použiť lokálny antihistamínový gél alebo masť a vyhľadajte lekára.


Peripetie na letnej dovolenke

1024456
www.isifa.com

Cestovateľské nepríjemnosti

Pri cestovaní do zahraničia je náš organizmus vystavený náhlym zmenám, ktoré oslabujú prirodzenú obranyschopnosť. Nie je nič neobvyklé, ak sa práve na dovolenke „ukážu“ poruchy spánku. Navyše, zmena stravovacieho režimu a pobyt v odlišnom prostredí, horúčava či zmena hygienického štandardu prispievajú k celkovej vyčerpanosti. Spánok si doprajte, kedykoľvek oň vaše telo požiada. Aj krátky denný spánok prispieva k regenerácii. Ak neviete počas dňa spať, len tak si ľahnite, zatvorte oči a jednoducho oddychujte.
 
Zápcha je ďalším sprievodným javom cestovania. V cudzokrajnom prostredí sa vystavujeme vplyvu neznámych mikroorganizmov aj nedostatočnému pitnému režimu či čiastočnej zmene potravy, ktorú konzumujeme. Tak je zápcha rýchlo na svete. V tomto prípade je pomoc veľmi jednoduchá – pomôžu probiotiká. Dnes je už vedecky dokázané, že probiotiká majú zázračný vplyv na naše zdravie. Pomáhajú preventívne aj liečebne, udržujú imunitný systém v rovnováhe, tráviaci trakt chránia pred infekciami, povzbudzujú obranné mechanizmy, zlepšujú stráviteľnosť skonzumovaných potravín. Najmä pri cestovaní pozitívne vplývajú na trávenie. Je ich niekoľko druhov, preto sa v lekárni poraďte, aký druh by bol pre vás najvhodnejší.

Jediná cesta, ako môžeme dostať hnačkové ochorenie, je konzumácia kontaminovanej potravy alebo vody. Ku kontaminácii zeleniny dochádza tým, že rastie v pôde, v ktorej sú ľudské výkaly. Ovocie sa môže kontaminovať špinavou vodou alebo rukami. Surové mäso je často kontaminované nedostatočnou tepelnou úpravou, ktorá nezničí prítomné baktérie, tie sa rozmnožia a po konzumácii takéhoto jedla vznikne ochorenie. Ku kontaminácii už navarenej potravy dochádza pri nedodržaní základnej hygieny.


Peripetie na letnej dovolenke

1024455
www.isifa.com

Deti

Priebeh a komplikácie hnačky sú tým závažnejšie a častejšie, čím je dieťa mladšie. Najmä v dojčenskom veku môže hnačka rýchlo viesť k rozvoju závažných stavov, ako je dehydratácia a rozvrat vnútorného prostredia. Komplexnou možnosťou liečby je užitie rehydratačných roztokov (obnovia úbytok tekutín v organizme) a adsorbenciá, ktoré znižujú počet stolíc i trvanie hnačky.

Dehydratáciou organizmu sú najviac ohrozené deti!

Najväčšiu časť nášho tela tvorí voda, je to až 60 %, čo znamená, že pri hmotnosti 60 kg máme v sebe až 36 kg vody. Na rozdiel od energie, ktorú si vieme „uložiť“ do zásoby, s vodou to nedokážeme. Z organizmu ju vylučujeme niekoľkými spôsobmi: vylučovaním, dýchaním, odparovaním, potením. Preto je prijímanie tekutín dôležité na udržanie rovnováhy v dostatočnom množstve.

Najviac ohrozenou skupinou sú malé deti, ktoré nevedia rozoznať a vyjadriť svoju potrebu pitia. Navyše, obrat vody v organizme majú oveľa rýchlejší a takisto majú menšiu bezpečnú toleranciu, ktorá ich chráni pred možnými negatívnymi dôsledkami pri nedostatku vody.


sodastream_Jet green

sodastream_Jet green

Náš tip

Čistá voda je najprirodzenejšia cesta, ako uhasiť smäd. Ak si však chcete spestriť pitný režim, môžete využiť prístroj SodaStream a vyrobiť si doma sódovku alebo citrusový nápoj z vody z vodovodu. Navyše, škatuľa a všetok obalový materiál sú z recyklovaných alebo biologicky odbúrateľných surovín a odpadá záťaž v podobe výroby a dopravy balených nápojov do PET fliaš. SodaStream využíva plniteľnú bombičku – jedna vystačí na prípravu 80 l sýteného nápoja a možno ju vymeniť za plnú u predajcu (za 7,50 €). V ponuke sú aj sirupy s rôznymi príchuťami (375 ml balenie stojí 3,99 €). Odporúčaná cena prístroja z limitovanej edície v zeleno-bielom vyhotovení je 72 €.

 

Na uhasenie smädu deťom podávame vodu, jemné stolové vody, ovocné a bylinkové čaje, čerstvé ovocné a zeleninové šťavy, džúsy. Džúsy a zeleninové šťavy so 100 % podielom ovocnej alebo zeleninovej zložky môžeme zriediť s vodou v pomere 1 : 1. Okrem vitamínov a minerálnych látok takýto nápoj obsahuje vlákninu, ktorá sa výborne osvedčila v čase letných horúčav, keď mnoho detí odmieta jesť alebo sa stravuje len veľmi striedmo.


Peripetie na letnej dovolenke

1024454
www.isifa.com

                         

 

                            Letný drink

                                     3 dl pomarančovej šťavy
                                     1 dl mrkvovej šťavy
                                     2 lyžičky citrónovej šťavy
                                    1 dl nesýtenej minerálky

Bezpečné rady alebo čo hovorí zdravý rozum

• Pite 1,5 – 3 litre tekutín pravidelne v malých dávkach, hoci aj po dúškoch každých 10 – 15 minút.
• Tekutiny prijímajte aktívne. Nečakajte, kým pocítite smäd!
• Perlivé minerálky vymeňte za tie bez bubliniek. Odporúčaný obsah minerálov by mal byť v rozsahu 150 – 400 mg/l. Vyberajte minerálky s obsahom horčíka, pretože ten sa dostáva von potením.
• Na kocky ľadu radšej zabudnite! Ľadový nápoj spôsobí v horúčavách organizmu termoregulačný šok. Preto zvoľte radšej vlažný nápoj než studený. Navyše, na dovolenke pravdepodobne nepoznáte zdroj vody, z ktorej bol ľad vyrobený, preto zbytočne neriskujte. Aj v kockách ľadu môže byť nákaza!
• Všade (nielen na dovolenke), ak sa neviete presvedčiť o neškodnosti zdroja pitnej vody, pite vodu len z originálne zabalených fliaš.
• So zmrzlinou tiež opatrne. Nielen preto, že zmrzlina je pre svoj vysoký obsah tuku zdrojom cholesterolu a cukru. V letných dňoch môže konzumácia zmrzliny vyvolať žalúdočné kŕče či spustiť vírusovú infekciu. Okrem toho čerstvá zmrzlina môže byť zdrojom salmonelózy. Je rizikom aj pre alergikov – niektoré ingrediencie, ktoré sa do nej pridávajú, môžu vyvolať alergickú reakciu.
• Dbajte na to, aby ste si potraviny (napríklad ovocie) oplachovali a zuby umývali bezpečnou vodou. Uprednostňujte ovocie, ktoré sa šúpe (banány a podobne). Nejedzte však plody s poškodenou šupou.
• Jedzte len pokrmy, ktoré prešli dostatočnou tepelnou úpravou, vyhýbajte sa surovým darom mora a nedovareným jedlám z mäsa či vajec.
• Pozor na šaláty, ktoré mohli byť umývané kontaminovanou vodou. To platí aj pre potraviny, ktoré mohli byť prístupné hmyzu.
• Nekupujte potraviny od pouličných predajcov ani iné potraviny, kde je už na prvý pohľad jasný nízky hygienický štandard.

Článok vznikol v spolupráci s časopisom


Peripetie na letnej dovolenke

1024462

Kategória: Bývanie Relax
Tagy: dovolenka leto zdravie
Zdieľať článok

Diskusia