Maková tortička s krémom z citrónovej trávy a restovanými slivkami

01.03.2013  |     

Zdravím všetkých priateľov dobrého jedla! V uponáhľanom čase polotovarov a rýchleho občerstvenia zabúdame na regionálne produkty z našich záhrad a trhov, a pritom z nich vieme za krátky čas vykúzliť chutné a zdravé jedlo aj doma.

Maková tortička 

s krémom z citrónovej trávy a restovanými slivkami pre  8 osôb  
 
náklady do 6 
 
makový biskvit:
• 120 g masla
• 60 g práškového cukru
• 5 žĺtkov  
• 5 bielkov
• 60 g kryštálového cukru, vanilkový cukor 
• 120 g mletého maku
• 60 g mletých mandlí alebo orechov
• 20 g strúhanky
• prášok do pečiva, škorica, citrónová kôra
 
1. Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do penista a postupne zašľahajte po jednom žĺtku. 
2. Z bielkov, kryštálového cukru a vanilky vyšľahajte tuhý sneh. 
3. Mak, mandle, strúhanku, citrónovú kôru, škoricu a prášok do pečiva zmiešajte v miske a pridajte do maslovej hmoty. 
4. Nakoniec vmiešajte sneh z bielkov a hmotu vylejte na menší plech. Pečte vo vyhriatej rúre 35 až 40 minút pri 180 °C.
5. Po upečení vykrajujte menšie kruhy.
 
RADA ŠÉFKUCHÁRA
Krém si pripravte aspoň 12 hodín vopred, aby vychladol a stuhol.
 
krém:
• 1 l smotany na šľahanie
• 4 ks citrónovej trávy
• 200 g bielej čokolády
 
1. Smotanu s nakrájanou citrónovou trávou prevarte a nechajte hodinu odstáť, potom zmes priveďte opäť do varu a sceďte. 
2. Pridajte bielu čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí. Premixujte ju tyčovým mixérom.
3. Po vychladnutí v chladničke zmes vyšľahajte ako šľahačku.
 
slivky:
• 1 kg sliviek
• 200 g cukru
• 1 vrecko mletej škorice
 
1. Slivky nakrájajte na štvrtiny. 
2. V hrnčeku ich restujte s cukrom a škoricou až do zhustnutia.
 
Servírovanie
Na tanier si položte vykrojený makový biskvit a pomocou cukrárskeho vrecka naň nastriekajte vyšľahaný krém, ozdobte ho slivkami, mätou a kvietkom. Okolo tortičky poukladajte restované vychladené slivky. 
 
Z dvojitej dávky môžete upiecť makovú hmotu v tortovej forme a po upečení ju nakrájať na trojuholníky (ako tortu) a podávať s citrónovou glazúrou alebo šľahačkou. 
 

text a realizácia: Roman Chňapek
Foto: Dano Veselský
Zdroj: časopis môj dom ekoBývanie JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Keď sa „stodola“ inšpiruje katalógovými domami

Najnovšie knihy a časopisy


Urob si sám 4/2019 v predaji


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky