Domáca infrasauna pre zdravie aj pôžitok

04. 03. 2015
Zdieľať

Saunovanie je v našich podmienkach obľúbenou aktivitou, ktorú vyhľadávajú nielen športovci, ale i mnohí ďalší, ktorí chcú načerpať nové sily a spraviť niečo dobré pre svoj organizmus. Čoraz viac priaznivcov si nachádzajú práve infrasauny. Čo by ste o nich mali vedieť?

Prvá infrasauna bola skonštruovaná pred niekoľkými desiatkami rokov ako alternatíva tradičnej fínskej alebo mokrej ruskej sauny. Infrasauna vytvára prostredníctvom žiaričov infračervené lúče, ktoré ľudský organizmus – pokožku, svalovú hmotu aj kĺby – cielene prehrievajú až do hĺbky 4 cm. Ide o bezpečnú technológiu, využívanú napríklad aj v detských inkubátoroch. 

Účinky infrasauny

Pobyt v infrasaune zlepšuje prekrvenie jednotlivých partií ľudského tela, znižuje svalové napätie (zmierňuje bolesti) a stimuluje potenie, pri ktorom sa z tela spolu s potom vyplavujú aj nežiaduce látky. Intenzívne prekrvenie pokožky, pohybového ústrojenstva a ďalších orgánov zlepšuje aj látkovú výmenu, čím dochádza k očiste a obnove organizmu. Saunovanie sa postará o relax a odbúranie stresu, ako aj zvýšenie obranyschopnosti, teda posilnenie imunitného systému. Pomáha aj pri liečbe kožných ochorení, reumatizmu a artritídy, posilňuje kardiovaskulárny systém a zmierňuje prejavy celulitídy. Saunovaním sa čistí aj pleť – odstraňuje sa z nej nečistota i odumretá koža.    


Domáca infrasauna pre zdravie aj pôžitok

1519179
Mountfield

V čom je odlišná?

Hoci infrasauna predstavuje iný spôsob starostlivosti o telo ako klasická fínska sauna, stále vychádza z tejto tradície. Jedným z jej hlavných plusov je skutočnosť, že ju môžu využívať aj tí, pre ktorých klasická sauna nie je z dôvodu zaťaženia organizmu vhodná (astmatici, ľudia so srdcovými chorobami či s vysokým krvným tlakom). V klasickej fínskej saune je teplota 90 až 100 °C a návštevník procedúru opakuje dva až tri razy. V infrasaune sa teplota pohybuje na úrovni 40 až 60 °C a procedúra sa spravidla vykonáva len raz. Pri nižších teplotách (asi 30 °C) možno infrasaunu využiť na ohriatie sa pred cvičením. Medzi jednotlivými procedúrami vo fínskej saune sa telo zvykne ochladzovať v studenej vode, v prípade infrakabín možno telo ochladiť vo vlažnej vode, prípadne sa neochladzuje vôbec. Výhodou infrasauny je aj nižší vyhrievací čas – asi 15 minút.


keramické žiariče

1519173
Mountfield


keramické žiariče

Podľa čoho si vyberať?

Infrasauny možno deliť, a teda aj vyberať, podľa počtu osôb, ktoré ju majú súčasne využívať. Na trhu sa najčastejšie stretnete so saunami pre jednu až štyri osoby. V ponuke sú však aj väčšie modely až pre šiestich ľudí. Ďalšou možnosťou je delenie podľa použitého materiálu. Infrasauny sa vyrábajú predovšetkým z dvoch druhov dreva – jedľovca kanadského alebo cédra. Jedľovec kanadský predstavuje obľúbenú klasiku – neobsahuje žiadnu živicu, teda nemá ani príznačnú vôňu. Iným variantom je céder. Ten už obsahuje esenciálne oleje, ktoré mu prepožičiavajú príjemnú vôňu. Cédrové drevo prakticky neobsahuje hrče, vďaka čomu vyzerá veľmi celistvo. Disponuje aj výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami, je však náchylnejšie na drobné poškodenia. Dôležitým parametrom výberu je aj spôsob ohrevu. Infrasauny sú vybavené karbónovými alebo keramickými žiaričmi, pričom keramické môžu byť aj svetelné, tzv. red light, s charakteristickým osvetlením. Vzájomne sa líšia rýchlosťou nahriatia, životnosťou, ako aj cenou. Nemenej dôležitým kritériom je i dizajn infrakabíny.   

Pobyt v infrasaune zaťažuje ľudský organizmus výrazne menej ako pobyt v klasickej saune, preto ju môžu používať aj tí, ktorí do klasickej sauny zo zdravotných dôvodov nechodia. 


karbónové žiariče

1519171
Mountfield


karbónové žiariče

Umiestnenie, montáž, sprevádzkovanie 

Infrasaunu možno umiestniť do akéhokoľvek temperovaného interiéru. Môže stáť v kúpeľni, zimnej záhrade, hale alebo aj v spálni. Menšie modely totiž zaberú len o niečo viac ako 1 m2 plochy, takže sa pre ne nájde miesto aj v menej rozľahlých priestoroch. Výhodou infrasauny je, že pri jej prevádzke nie je potrebné žiadne špeciálne odvetrávanie – nevytvára totiž paru a ani v nej nie je vysoká teplota, takže plne postačí prirodzená cirkulácia vzduchu v priestore. Rovnako nie je potrebný ani prívod a odtok na vodu. Montáž a sprevádzkovanie infrasauny nie sú náročné. Nie sú potrebné žiadne stavebné úpravy a celý proces nezaberie vďaka stavebnicovému systému dvom osobám viac ako 35 minút. Potrebná nie je ani špeciálna elektrická prípojka so silnejším ističom. Príkon infrasáun sa pohybuje na úrovni 1,15 až 2,1 kW, na sprevádzkovanie tak plne postačí bežná 230 V zásuvka. 


ovládací panel

1519169
Mountfield


ovládací panel

Odborník radí

Jakub Nováček
Mountfield

Prečo sa infrasauny vyrábajú z dreva a ako naň vplývajú zmeny teplôt?
V prípade infrasáun je drevo základným materiálom, ktorý je vďaka svojim tepelnoizolačným vlastnostiam a na dotyk príjemnému povrchu na tento účel úplne ideálny. Drevo, z ktorého je infrasauna vyrobená, v dôsledku ohrevu a ochladzovania stále pracuje, na proces saunovania to ale nemá zásadným vplyv. Keďže teplota nedosahuje hodnotu 100 °C a viac, reakcie sú minimálne. 

Druhy ohrievačov (žiaričov)

1 Keramické žiariče pracujú s povrchovou teplotou 250 až 300 °C, preto sú chránené ochrannou mrežou. Rozohrejú sa veľmi rýchlo, takže netreba použiť veľký počet žiaričov. Obstarávacie náklady týchto ohrievačov sú nižšie a ich životnosť je asi 8 000 prevádzkových hodín. Pri bežnej prevádzke (saunovanie tri razy týždenne v dĺžke 45 min.) vydržia 60 rokov.

2 Svetelné keramické žiariče, tzv. red light, majú povrchovú teplotu 300 až 500 °C (sú vybavené ochrannou mriežkou) a požadovanú teplotu vnútri sauny dosahujú najrýchlejšie zo všetkých druhov žiaričov. Tvoria ich rúrky z kremičitého skla, ktoré okrem sálavého tepla vyžarujú aj charakteristické červené svetlo, čo umocňuje ich účinok. 

3 Karbónové žiariče tvoria tenké karbónové pásy, ktoré dokážu vyvinúť teplotu 70 až 170 °C. Nahrievajú sa pomalšie, ale majú dlhšiu životnosť – až 12 000 prevádzkových hodín. Pri bežnej prevádzke vydržia až 90 rokov. Ich výroba je náročnejšia, z čoho vyplývajú aj vyššie obstarávacie náklady. Distribúcia lúčov je však rovnomernejšia a efektívnejšia.


Domáca infrasauna pre zdravie aj pôžitok

1519167
Mountfield

Infrasauna Grenada od spoločnosti Mountfield, 120 × 120 × 194 cm, pre dve osoby, kanadský jedľovec, príkon 1,75 kW, tri keramické ohrievače (dve za chrbtom, jeden v prednom paneli, 3 × 350 W), jeden svetelný keramický ohrievač (pri nohách, 350 W), rádio/MP3 prehrávač s diaľkovým ovládaním, ionizátor, teplotný senzor, svetlo na čítanie, dve poličky, vonkajší a vnútorný ovládací panel, 820 € v akcii, www.mountfield.sk/infrasauny.

Údržba a náročnosť prevádzky

Údržba infrasauny nie je náročná – spravidla postačí dodržiavať základné hygienické pravidlá a na samotné čistenie použiť vhodné prostriedky, predovšetkým produkty na čistenie drevených plôch a na impregnáciu dreva. Minimálne sú aj prevádzkové náklady – hodina použitia takejto sauny vyjde asi na 0,20 €.

Povrchová úprava

Drevo v infrasaunách sa povrchovo upravuje iba z vonkajšej strany – používa sa ochranný lak. Z vnútornej strany sa povrchovo neupravuje.

Výbava

Pre väčší komfort môžu mať infrasauny v závislosti od konkrétneho modelu vonkajší, resp. vnútorný dotykový ovládací panel, ionizátor, ktorý likviduje mikroorganizmy, vnútorné aj vonkajšie osvetlenie, poličku na knihy či nápoje, vešiak na uteráky, operadlá alebo anatomické lavice. Obohatiť ich možno aj o rádio/MP3 s diaľkovým ovládaním, prípadne o funkciu zmeny farby vnútorného osvetlenia.

Účinnosť 

Závisí od zvolenej technológie infražiaričov a tiež od ich vlnovej dĺžky. Platí, že čím je vlnová dĺžka menšia, tým intenzívnejší je účinok na organizmus. Infrasauny s väčšou vlnovou dĺžkou majú najmä relaxačný účinok.

Cena

Infrasauny možno kúpiť aj za menej ako 600 € v akcii. Štandardné modely pre dve osoby vyjdú v zľave na menej ako 850 €, tie luxusnejšie vybavené pre šesť osôb aj na 3 500 €.

Kategória: Relax
Tagy: relax sauna
Zdieľať článok

Diskusia