Pán Vašej záhrady: Čím ho správne kŕmiť?

22. 07. 2016 Zdieľať

Máte doma gaučáka, ktorý sa kúsok od domu obzerá cez rameno, kedy už sa pôjde domov? Alebo sa vám po záhrade preháňa malý divoch, čo chvíľku nepostojí? Potom ho budete kŕmiť úplne inak.

Tej energie, koľko hravý pes denne vydá! Len skúste naplno vyštartovať za hodenou loptičkou, chytiť ju počas letu a rýchlo doniesť späť! A ešte raz … Tretíkrát budete mať dosť. Aktívny pes takto vydrží aportovať hoci aj hodinu. Na to však potrebuje dostatok energie, a teda správne krmivo.

Milovníci pohodlia

Niektorí psi na svojich pánov veľké pohybové nároky nemajú, stačí im príjemná prechádzka raz denne. To platí o väčšine starších jedincov. Ak netrváte na konkrétnej rase, nájdete v ktoromkoľvek útulku veľa psích dôchodcov, ktorí vašu starostlivosť vďačne ocenia. Budú už tiež vyrovnanejší než šibalské šteňatá a zvyčajne nehrozí, že vám poobhrýzajú papuče a urobia mláčku na koberci. Radšej si pokojne pospia v tienistom kútiku záhrady.


Zdroj: Archív

Pán Vašej záhrady: Čím ho správne kŕmiť?


Zdroj: Archív

Existujú aj „lenivé“ plemená. Pohodlný francúzsky buldoček sa na svojich krátkych nožičkách sotva valí a po dlhšej prechádzke ho domov po schodoch už budete musieť vyniesť v náručí. Podobne na tom bude mopsík a dlhé kilometre po kopcoch vám nehrozia ani s krehkými drobcami ako čivava či maltézáčik. Pre tieto psie rasy je záhrada rajom na zemi, viac ku šťastiu nepotrebujú.

Správne kŕmenie už od šteňaťa

Existujú však plemená, ktoré sú na pohyb priamo stavané. Napríklad pitbullteriér, nemecký alebo belgický ovčiak. Pohyb milujú aj menší psíkovia, napríklad border kólia či Jack Rusell teriér.
Potom už si s kúskom vlastnej zelene nevystačíte. Všetky spomínané plemená potrebujú pre správny vývoj veľa pohybu, takže budete musieť počítať s dlhými prechádzkami a množstvom aktivít vonku v prírode.


Zdroj: Mountfield

Pán Vašej záhrady: Čím ho správne kŕmiť?


Zdroj: Mountfield

A samozrejme s vybranou stravou už odmalička. V období rastu sa totiž rozhoduje, ako bude psík vyzerať po zvyšok života: Či bude mať silné kosti, pevné kĺby, kvalitnú srsť a zuby bez kazov.

Zvyšky od obeda nestačia!

Hyperaktívnym divochom zvyšky zostola rozhodne stačiť nebudú. Svalnaté plemená potrebujú kompletnú a vyváženú stravu z kvalitného mäsa plnú bielkovín (aspoň 28 %), ale aj vitamínov, minerálov.


Zdroj: Shutterstock

Pán Vašej záhrady: Čím ho správne kŕmiť?


Zdroj: Shutterstock

Dobre poslúžia napríklad špeciálne granuly radu VivaVita pre aktívnych psov. Ich základom je vysoký podiel mäsa a optimálne množstvo tukov ako zásobárne energie. Ľahko stráviteľný obsah šetrí tráviace ústrojenstvo a uľahčuje upratovanie psích exkrementov. Výťažok z rastliny Yucca schidigera redukuje pach exkrementov a mierni problémy s plynatosťou. Tomu napomáha aj veľkosť granúl – väčšie kusy krmiva určené pre veľké psy zabraňujú nadmernému prehĺtaniu vzduchu a následnej plynatosti.


Zdroj: Mountfield

Pán Vašej záhrady: Čím ho správne kŕmiť?


Zdroj: Mountfield

Vyvážený pomer vitamínov a minerálov potom udrží psa v skvelej kondícii. Nutný je k tomu vitamín A (dobrý zrak), pivovarské kvasnice s vitamínom B a zinok (zdravá a lesklá srsť), gaštanový extrakt (pružnosť a pevnosť cievneho systému), vitamín D3 (vývoj kostí, zdravé zuby a ďasná, redukcia tvorby zubného kameňa ) a vitamín E (imunita a zdravé srdce). Gaštanový extrakt potom zlepšuje pružnosť a pevnosť cievneho systému. Chondroitín a glukozamín chránia namáhané kĺby veľkých, ťažkých psov. Antioxidačná clona chráni proti ochoreniu, funguje ako prevencia poškodenia buniek a spomaľuje starnutie.

Rad VivaVita však pamätá na všetky vekové kategórie a špecifické životné fázy psov. Tie správne granuly alebo konzervy si medzi jej produktmi vyberú majitelia psích starčekov aj šteniat, dôstojných mastifov či pohodlných buldočkov.

Energiu treba dopĺňať

Koľko krmiva nasypať do misky? Orientačne sa počíta 100 až 200 g na 10 kg živej hmotnosti psa, je však potrebné vziať do úvahy prostredie a záťaž. Inú energetickú spotrebu má totiž belgický ovčiak, ktorý v mínus 10 °C sprevádza pána na bežkách, a inú napríklad pohodlný baset, ktorý si užíva pokojnú jarnú prechádzku.


Foto: Mountfield

Pán Vašej záhrady: Čím ho správne kŕmiť?


Foto: Mountfield

Je tiež dobré rozdeliť dennú dávku na dve: rannú a večernú. Pri kŕmení suchými krmivami dbajte na stály prístup k plnej miske s čerstvou vodou. A aj keď budete mať chuť svojho miláčika potešiť, robte to s mierou – psy sú maškrtné a nemajú záklopku. Na rozdiel od mačiek zvyčajne zjedia, na čo prídu, takže pri nadmiere kŕmenia môžu trpieť sklonmi k obezite.

Zdroj: PR článok spoločnosti Mountfield

Kategória: Relax
Tagy: mountfield pes záhrada zradlo
Zdieľať článok