Nadzemný či zapustený? Pre aký záhradný bazén sa rozhodnúť?

05. 04. 2019
Zdieľať

Možno i vy zvažujete kúpu vlastného bazéna. Aký typ si však vybrať, ak ste ešte nikdy predtým žiaden bazén nemali? Niekomu postačí nafukovací, pre iného je vhodnejší nadzemný a niekto sa rozhodne pre zapustený. Všetko závisí od toho, ako často a na aký účel ho plánujete využívať.

Nadzemné nafukovacie bazény

Nafukovací bazén je výbornou voľbou pre rodičov s malými deťmi aj pre všetkých, ktorým stačí príležitostné sezónne osvieženie počas leta. Jeho výhodou je, že sa dá veľmi rýchlo preniesť aj inam a mimo sezóny sa dá jednoducho zložiť a schovať. Inštalácia i vypúšťanie sú jednoduché, nevýhodou môže byť zložitejšie čistenie, najmä tých väčších. Nafukovacie bazény možno rozdeliť do dvoch kategórií. Tou prvou sú celonafukovacie bazény. S

ú menšie, vybrať sa dá z najrôznejších tvarov a farieb. Ich veľkou výhodou je bezpečnosť – vďaka svojej výške a mäkkému okraju sú ideálne pre malé deti. Druhou kategóriou sú bazény s nafukovacím okrajom (prstencom), ktoré sú väčšie a aj hlbšie. Môžu mať dĺžku až 6 metrov a hĺbku až 1,2 metra. Stačí nafúknuť obvodový prstenec a so zvyšujúcim sa stĺpcom vody sa zdvíha aj telo bazéna.Tieto bazény sú vhodnejšie pre rodiny so staršími deťmi. Aj nafukovacie bazény môžte doplniť filtráciou.

Menšie si vystačia s kartušovou filtráciou, ktorá je lacnejším riešením, pri väčších bazénoch (s prstencom) bude lepšia výkonnejšia piesková filtrácia, ku ktorej je možné pripojiť aj ďalšie technológie, napríklad solárny ohrev, vysávač a podobne. Pod nafukovací bazén je potrebné umiestniť hladkú podložku, aby sa dno nepoškodilo. Taktiež je dobré zamedziť zvieratám prístup k bazénu, pretože by mohli poškodiť nafukovací golier. Našťastie, menšie trhliny je možné opraviť pomocou záplat a lepidla – bývajú pribalené k bazénu.


Medzi najpopulárnejšie nadzemné bazény patrí bazén Marimex Tampa. Pri stavbe postačí nafúknuť horný okraj a stúpajúca voda postupne sama vyplní celý bazén. Súčasťou bazéna je kartušová filtrácia a hadica na prepojenie. Za 65,32 € nájdete na www.hornbach.sk.

Medzi najpopulárnejšie nadzemné bazény patrí bazén Marimex Tampa. Pri stavbe postačí nafúknuť horný okraj a stúpajúca voda postupne sama vyplní celý bazén. Súčasťou bazéna je kartušová filtrácia a hadica na prepojenie. Za 65,32 € nájdete na www.hornbach.cz.
Hornbach


Medzi najpopulárnejšie nadzemné bazény patrí bazén Marimex Tampa. Pri stavbe postačí nafúknuť horný okraj a stúpajúca voda postupne sama vyplní celý bazén. Súčasťou bazéna je kartušová filtrácia a hadica na prepojenie. Za 65,32 € nájdete na www.hornbach.sk.

Nadzemné bazény s pevnou konštrukciou

Nadzemné bazény s rámovou konštrukciou sú obľúbené, pretože sú stále cenovo dostupné a oproti nafukovacím bazénom odolnejšie. Napustená voda sa ohrieva rýchlejšie než voda v zapustenom bazéne. V prípade objemnejšieho bazéna rátajte však i tu s menšími terénnymi úpravami – minimálne zhutniť podložie, prípadne ho vybetónovať. Nevýhodou je obmedzený výber aj zložitejší prístup do vody. Vo všeobecnosti sú nadzemné bazény v záhrade menej estetické, pretože jednoducho „viac vyčnievajú“. Samotné zostavenie bazéna hravo zvládnete aj sami.

Niektoré postavíte už za 30 minút. Pred koncom sezóny sa však odporúča takýto bazén rozložiť a odložiť na suché miesto bez mínusových teplôt. Nájdete i druhy, ktorých skladanie vám môže zabrať pokojne aj dve hodiny. Mnohé z nich sú však vyrobené z odolnejších materiálov, a tak ich možno nechať rozložené v záhrade i počas zimy. Oceľové steny rámu odolávajú korózii a galvanizovaná bazénová fólia zase mrazu.

Nezabudnite však pred zimou odpojiť filtráciu, ošetriť vodu prípravkami na zazimovanie a dať do vody prázdne PET fľaše, aby mrznúca voda neroztrhla steny. Bazén môže mať priemer až 5 metrov a hĺbka je často nadštandardná – až 122 cm, kde si už trochu zapláva i dospelý. Bazén s rámovou konštrukciou nájdete v ponuke aj v príjemnom drevenom či modernom ratanovom dizajne, ktorý dotvorí ráz vašej záhrady a nebude pôsobiť rušivo.


V nadzemnom bazéne s rámovou konštrukciou si môžete aj zaplávať. Nemusíte uskutočňovať žiadne terénne zmeny a dá sa jednoducho rozložiť a uskladniť. Niektoré druhy však odolávajú i mrazu a možno ich ponechať v záhrade počas celej zimy.

V nadzemnom bazéne s rámovou konštrukciou si môžete aj zaplávať. Nemusíte uskutočňovať žiadne terénne zmeny a dá sa jednoducho rozložiť a uskladniť. Niektoré druhy však odolávajú i mrazu a možno ich ponechať v záhrade počas celej zimy.
isifa/shutterstock


V nadzemnom bazéne s rámovou konštrukciou si môžete aj zaplávať. Nemusíte uskutočňovať žiadne terénne zmeny a dá sa jednoducho rozložiť a uskladniť. Niektoré druhy však odolávajú i mrazu a možno ich ponechať v záhrade počas celej zimy.

 

Zapustené bazény

Zapustený bazén je už nielen väčšou finančnou investíciou, ale náročnejšie sú aj zásahy do záhrady a samotná stavba. Navyše si vyžaduje aj stavebné povolenie. Montáž takéhoto bazéna určite zverte odborníkom. Zapustený bazén vám vydrží desiatky rokov, neprekáža výhľadu a saltá doň môžete skákať až do súmraku.

Samotný výber je však už veľmi individuálna záležitosť. Tvar, materiál, veľkosť aj hĺbku si vyberajte podľa toho, kto, ako často a na aký účel bude bazén používať. Možností je veľa. Existujú bazény, ktorých základ tvoria robustné panelové diely, ktoré umožnia vytvoriť bazén v originálnom tvare aj rozmeroch. Nadefinovať si môžete aj rôznu hĺbku. V jednej časti si navrhnete plytčinu a v druhej hlbšiu časť na plávanie či skákanie do vody. Na šantenie i plávanie vám úplne postačí hĺbka 1,2 m, ktorá je zároveň bezpečnejšia aj pre deti. Myslite na to, že pri hlbších bazénoch sa zbytočne ohrieva a udržiava vodná masa. Asi dve tretiny bazénov, ktoré sa v súčasnosti realizujú, majú menšie rozmery (do 8 × 4 m).

Ak si chcete v bazéne aj zaplávať, doplňte ho protiprúdom alebo si nechajte postaviť plavecký bazén s dĺžkou aspoň 12 m. Tvarové možnosti sa odvíjajú od materiálu. Ak sa rozhodnete napríklad pre železobetónový bazén, môže mať prakticky akýkoľvek tvar. Stále viac sa však uprednostňuje klasický obdĺžnik, ktorý využíva maximum priestoru a zároveň sa dá najlepšie prekryť či zastrešiť. Zapustený bazén je z hľadiska používania rozhodne najpohodlnejším riešením. 


Zapustený bazén sa stáva pevnou súčasťou záhrady a okolia domu. Znamená zásah do pozemku, aký nejde len tak zo dňa na deň vrátiť do pôvodného stavu.

Zapustený bazén sa stáva pevnou súčasťou záhrady a okolia domu. Znamená zásah do pozemku, aký nejde len tak zo dňa na deň vrátiť do pôvodného stavu.
CROWELL PHOTO


Zapustený bazén sa stáva pevnou súčasťou záhrady a okolia domu. Znamená zásah do pozemku, aký nejde len tak zo dňa na deň vrátiť do pôvodného stavu.

Výhody a nevýhody jednotlivých typov bazénov

Nadzemný nafukovací bazén

VÝHODY
+ montáž v priebehu niekoľkých minút
+ mobilita
+ nízka cena
+ jednoduchá prevádzka
+ celonafukovací je bezpečný aj pre neplavcov
+ nutné skladovanie počas zimy

NEVÝHODY
– neestetický (modrý) vzhľad 
– bráni vo výhľade na záhradu
– zúžený horný okraj (s nafukovacím prstencom)
– labilný (celonafukovací)
– nižšia životnosť

Nadzemný pevný bazén

VÝHODY
+ montáž od 30 do 120 minút
+ pri niektorých typoch nie je nutné skladovanie v zime
+ stabilná konštrukcia
+ dobrý pomer ceny a zábavy
+ môže mať vzhľad s imitáciou dreva, ratanu či kameňa
+ niektoré typy je možné aj zapustiť do zeme

NEVÝHODY
– bráni vo výhľade na záhradu
– nutná väčšia starostlivosť a údržba
– dlhšia a náročnejšia montáž – závisí od typu
– bez prekrytia nie je bezpečný pre neplavcov

Zapustený bazén

VÝHODY
+ moderná technológia
+ široký výber tvarov, hĺbky aj materiálov
+ možnosť brodiska
+ možnosť zastrešenia a takmer celoročnej prevádzky
+ dotvára vzhľad záhrady

NEVÝHODY
– potrebné stavebné povolenie
– zásah do záhrady
– vyššia cena
– náročnejšia prevádzka a údržba
– bez prekrytia nie je bezpečný pre neplavcov

 

TEXT KATARÍNA PAUKEJE
FOTO ISIFA/SHUTTERSTOCK, iSTOCK, CROWELL PHOTO, HORNBACH
ZDROJ časopis Môj dom 3/2019

Kategória: Relax
Tagy: bazén nafukovacie bazény záhradné bazény
Zdieľať článok

Diskusia