Súkromné teplo

23. 04. 2008
Zdieľať

Slovo „sauna“ má svoje korene v baltsko-fínskych jazykoch. Je to výraz pre starobylý kúpeľ severských, východoeurópskych a v minulosti aj stredoeurópskych národov. Pôvodne tento výraz znamenal dieru v zemi, neskôr označoval typickú drevenú stavbu zapustenú do zeme. Fínske slovo „savuna“, z ktorého pravdepodobne slovo „sauna“ vzniklo, znamená obydlie v zemi, z ktorého viditeľne vystupuje dym.



Súkromné teplo

146570

Pobyt v saune posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu, povzbudzuje nervové a cievne reflexy kože, končatín a tiež slizníc. Súkromie, možnosť voľby času a dĺžky saunovania – to sú výhody, ktoré výrazne prispievajú k čoraz častejšej požiadavke mať vlastnú saunu priamo doma. Rodinné domy a priľahlé záhrady ponúkajú často priestor na rodinnú, samostatne stojacu klasickú saunu, ktorá poskytne aj možnosť ochladenia priamo v snehu v zimnom období. Častejšie sa však u nás umiestňuje sauna dovnútra rodinného domu, najmä do suterénu. Saunová kabína sa môže umiestniť samostatne aj v malom byte či kúpeľni, pretože minisauna má pôdorysné rozmery 1,5 × 1,5 m. Pohodlnejšia je však o čosi väčšia kabína, aby sa v nej dalo ľahnúť. Telo by totiž pri saunovaní malo byť vo vodorovnej polohe, aby sa správne a rovnomerne prehrievalo.






Saunovanie nie je vhodné pri:




  •  väčšine srdcových chorôb,


  • pri ochoreniach svalov, kĺbov alebo šliach,


  • pri akútnom ochorení dýchacích ciest,


  • pri svalovom zranení,


  • pri menštruácii a gynekologických problémoch.



Súkromné teplo

146572

Zariadenie sauny

Vnútorné zariadenie by malo byť odolné proti prevádzkovej teplote, ktorá dosahuje až 130 °C. Dôležité je nezabudnúť na odvetrávanie a zvoliť vhodný systém, ktorý zaistí výmenu vzduchu. Obloženie stien a stropu je drevené, musí byť suché, neimpregnované a nenalakované. Na vnútorný obklad sú najvhodnejšie severský smrek, topoľ alebo neuzlovitý jedľovec kanadský. Lavice a ležadlá sa vyrábajú väčšinou z topoľa alebo z africkej vŕby Abachi. Vaše nohy však na nej ocenia na dotyk príjemnejšie drevené rohože. Osvetlenie miestnosti na potenie by malo byť tlmené a nemožno zabudnúť na inštaláciu núdzového svetla nad vchodom do sauny. Aby sme predišli tepelným stratám, treba miestnosť kvalitne tepelne zaizolovať, najmä strop a steny. Pri výbere vhodných dvier volíme šírku 600 mm. Z potnej miestnosti sa otvárajú vždy smerom von. Môžu byť drevené a ich súčasťou by malo byť malé okienko, ktoré umožňuje nielen letmú kontrolu saunujúcich, ale zároveň slúži na prípadné osvetlenie sauny. Trendom ostatných rokov sú dvere zasklené po celej svojej výške.

Saunové kachle

Neoddeliteľnou súčasťou sauny sú saunové kachle. Ich veľkosť a umiestnenie závisia od spôsobu vyhrievania. Ak si obstaráte kachle na pevné palivo, počítajte s tým, že budú vyžadovať viac miesta ako elektrické kachle. Okrem toho treba rátať aj s manipulačným priestorom na ich obsluhu. Kachle na drevo, plyn alebo olej potrebujú sopúchy a komín na odvádzanie spalín. Kachle by mali mať dostatočnú kapacitu, aby sa v saune dosiahla požadovaná teplota (pri strope sa pohybuje okolo 100 °C). Sauna by sa mala dostatočne vyhriať v priebehu jednej hodiny.











Súkromné teplo

146573


Súkromné teplo

146574

Saunové kachle a kamene sú neodmysliteľnou súčasťou každej sauny. Drevená ochladzovacia kaďa pripomína staré časy.






Pôsobenie sauny na človeka
Teplota vzduchu v potnej miestnosti sauny je 70 až 100 °C, relatívna vlhkosť dosahuje pri najvyšších teplotách maximálne 2 %. Práve vďaka nízkej teplote nám tieto extrémne podmienky neublížia, naopak sú pre nás blahodarné. Telo sa prehrieva, ale odparujúci sa pot ho ochladzuje.
Po zahriatí organizmu, ktoré trvá niekoľko minút, nasleduje prudké ochladenie. Prehriatím sa nám zrýchli frekvencia tepu, mierne klesá krvný tlak, uvoľnia sa dýchacie cesty a aj po psychickej stránke sa cítime lepšie. Pri ochladení sa frekvencia tepu zníži, krvný tlak sa ustáli, krv okysličí.
K pozitívnym účinkom saunovania patria očista kože, svalová relaxácia, ústup bolestí, zvýšenie látkovej výmeny, eufória, uvoľnenie, zotavenie…


Ako sa správne saunovať
(v suchej alebo takzvanej fínskej saune)




  •  Saunovanie začína prvotnou očistou,


  • pokračuje prehriatím tela v potnej miestnosti,


  • nasleduje prudké ochladenie


  • a odpočinok.

Celý cyklus môžete podľa chuti zopakovať dva až trikrát.



Zapamätajte si:




  •  Postup pri saunovaní má hlbší zmysel, saunovať sa nemôžete len tak „napochytro“. Celá procedúra môže trvať až dve hodiny.


  • Na saunovanie sa telesne aj duševne pripravte. Nemali by ste byť tesne po jedle, ale ani hladní. V saune sa neponáhľajte.


  • Saunujte sa nahí – len nahé telo môže pot účinne ochladzovať. Pod seba si dajte plachtu – aby vás drevo nepálilo a aby sedadlo nenasiaklo vaším potom.


  • V potnej miestnosti zotrvajte asi 10 minút – len kým vám nezačne búšiť srdce.


  • Najúčinnejšie sa ochladíte v bazéne alebo kadi, postačí však aj chladná sprcha.


  • Nepodceňujte odpočinok!



Domáce turecké kúpele

Parný kúpeľ má podobné účinky ako sauna. Často sa tieto dva výrazy spájajú do jedného významu. Rozdiel je však v tom, že sauna využíva vysokú teplotu (105 °C pri relatívne malej vlhkosti do 10 %), kým parný kúpeľ využíva veľmi vysokú vlhkosť (až 100 %) pri relatívne nízkej teplote (42 až 46 °C). Preto sa aj konštrukcia parnej kabíny líši od bežnej saunovej kabíny. Pre vysokú vlhkosť sa na povrch vnútorných stien ukladajú keramický obklad alebo akrylátové dosky či iné plasty odolné proti teplu, aby po ňom mohla skondenzovaná vlhkosť ľahko stekať. Účinky parného kúpeľa sú podobné ako pri saune. Moderné sprchovacie kabíny s funkciou parného kúpeľa umožňujú vytvoriť si turecké kúpele aj v malom byte alebo kúpeľni.










Súkromné teplo

146580


Súkromné teplo

146576

Zaujímavým produktom modernej doby sú takzvané infrakabíny. Zariadenie, ktoré používa infračervené žiarenie, slúži najmä na vyhrievanie svalstva a kĺbov, na ošetrenie pleti alebo rehabilitáciu. Tento systém uvítajú predovšetkým tí, čo sa z akýchkoľvek dôvodov neradi pohybujú vo vlhkom a horúcom prostredí. Ceny infrakabín  sa pohybujú v rozpätí 50- až 100-tisíc korún. Zriadiť si doma turecké kúpele už nie je nijaký problém ani v malom priestore. Poslúžia na to sprchovacie kabíny s parným agregátom.



Súkromné teplo

146578

Umelé slnko?

Akútny nedostatok slnečných lúčov v mnohých krajinách, zvlášť na jeseň a v zime, viedol k tomu, že sa začala hľadať možnosť vytvoriť umelé slnko. Z toho vyplýva aj základná úloha solária: nahradiť prirodzený deficit slnečného žiarenia umelým spôsobom, a tak zlepšiť zdravotný stav človeka. Aj keď účinok solária nie je stopercentnou náhradou slnka, má pozitívny vplyv na pleť, krv, látkovú výmenu v kostiach a dáva človeku zdravý vzhľad po celý rok. Nič však netreba preháňať, pretože prehnané slnenie, či už pod ozajstným, alebo umelým slnkom, spôsobuje problémy.


Súkromné teplo

146579

Ak spojíte saunovanie s pobytom v soláriu, dosiahnete požadovaný efekt bez toho, aby ste museli chodiť na dovolenku – všetko budete mať pod jednou strechou. Zdrojom žiarenia v soláriách sú buď UV žiariče, alebo vysokotlakové lampy. Pri prevádzke treba prebytočné teplo odvádzať a vytvoriť znesiteľné prostredie, preto musí byť solárium dobre a ľahko vetrateľné, najlepšie prirodzeným spôsobom (oknom) alebo núteným obehom. Vetrať možno dvoma rôznymi spôsobmi. Prvým z nich je chladenie pomocou ventilátora umiestneného priamo v soláriu. Ventilátor vháňa do trubíc chladnejší vzduch a ohrievaný vzduch prúdi voľne do miestnosti. Druhým variantom je napojenie solária na samostatný vetrací systém, ktorý je nezávislý od vetrania miestnosti.

Kategória: Relax
Tagy: sauna wellness
Zdieľať článok

Diskusia