Ako spoznáte kvalitný koberec?

18. 05. 2006
Zdieľať

Aj pri kúpe koberca možno len odporúčať dodržanie zásady, ktorá platí pri dlhodobých investíciách – kúpiť najvyššiu kvalitu, akú len dovolí rodinný rozpočet. Určite sa však oplatí získať čo najviac informácií, prejsť viacero obchodov, a rozhodovať sa aj podľa profesionality a vedomostí personálu. Kvalita koberca závisí predovšetkým od jeho konštrukcie a materiálov, z akých je vyrobený. Kvalitný koberec však nemusí byť len ten najdrahší. Cena závisí od výrobnej technológie a materiálu – najdrahšie sú, prirodzene, ručne spracované prírodné materiály, kvalitný však môže byť aj strojový koberec a umelé vlákna. Najdôležitejšie je správne zladiť spôsob používania a druh koberca.

Charakteristiky najčastejšie používaných vlákien:

Polypropylén – veľmi pevný materiál, odolný proti pliesni a antistatický. Je lacnejší, ale aj menej pružný ako napr. polyamid. Dobre sa farbí, preto sa používa tiež na výrobu plyšových kobercov, pričom sa môže upravovať tepelným žíhaním (heatset), čím vznikne podstatne jemnejší a húževnatejší produkt. Na zlepšenie svojich vlastnosti sa ďalej upravuje na akryl.


Ako spoznáte kvalitný koberec?

54254

Akryl (acrylic) sa na dotyk aj na pohľad podobá vlne, je však podstatne lacnejší (napríklad ručne viazaný akrylový koberec na prvý pohľad od vlneného rozozná len znalec, vlnený si však dlhšie zachová svoj pôvodný vzhľad). Dá sa dobre farbiť na svieže a jasné tóny, jednoducho sa udržiava a dobre odoláva vlhkosti aj plesniam.

Polyamid (v USA sa preň častejšie používa výraz nylon) je mimoriadne húževnatý, pružný a trvanlivý, dobre odoláva špine a je preň typická mechanická odolnosť a tzv. tvarová pamäť, teda. schopnosť zľahnutého vlákna vrátiť sa do pôvodnej polohy. Na dotyk je však jemnejší ako polypropylén (avšak zároveň drahší). Na zvýšenie odolnosti sa ďalej upravuje napr. tepelným žíhaním, alebo prísadami – takto vznikajú materiály ako polyamid-dupont, polyamid-novel a pod.

Polyester – je ľahký a mäkký, preto sa používa ako doplnkový materiál na zvýšenie jemnosti kobercov. Svojou odolnosťou prevýši aj polypropylén, zvyšuje tiež odolnosť prírodných vlákien a ich schopnosť zachovať si tvar. Pre svoju mäkkosť je vhodný napr. na kúpeľňové predložky a pod.


Ako spoznáte kvalitný koberec?

54249

Vlna – je čisto prírodný materiál s výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami, veľmi húževnatý, pružný a mäkký. Pretože vďaka obsahu lanolínu (prirodzenej mastnote) odpudzuje nečistoty, ostáva koberec dlho pekný. Nevýhodou vlny je to, že veľmi chutí moľom a tiež jej pomerne vysoká cena. Prvá nevýhoda sa dá odstrániť tzv. protimoľovou úpravou, s tou druhou sa treba jedine zmieriť, pretože vysoká cena prírodných a luxusných materiálov je úplne prirodzená. Vlna sa dá farbiť v pomerne úzkej škále prírodných odtieňov a väčšinou sa neprefarbí tak intenzívne ako napríklad akryl. Preto majú vlnené koberce charakteristickú mäkkú farebnosť. Aj v súčasnosti ostáva klasické vlnené vlákno tým najluxusnejším materiálom.

Okrem povrchového materiálu má na vlastnosti koberca vplyv aj podklad. Najčastejšie sa používa prírodná alebo umelá juta (Action back), ktorá je veľmi pevná a relatívne lacná, alebo latex, ktorý ma vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, je pružný, a tým zlepšuje odolnosť koberca proti ušliapaniu. Novinkou na našom trhu sú koberce s mäkkým filcovým podkladom, ktorý zlepšuje izolačné schopnosi koberca i pocit pri došliapnutí. Niekedy tvorí podklad len vrstva špeciálneho lepidla alebo spevňovacej hmoty. Takéto koberce nemožno položiť inak ako s celoplošným podlepením.

Kvalitu možno odhaliť aj podľa technických parametrov:

povrchová hmotnosť vlasu – vyjadruje hmotnosť všitého vlákna, ktorá pripadá na jeden m2 koberca. Čím je hodnota vyššia, tým lepšie vlastnosti možno očakávať; hustota šitia (počet vpichov) – teda to, ako tesne sú vlákne všité do podkladovej tkaniny. Vyššia hustota dáva kobercu lepší vzhľad a pocit väčšieho pohodlia pri chôdzi. Zároveň predlžuje aj jeho životnosť. Podobnou charakteristikou je aj počet uzlíkov na m2;


Ako spoznáte kvalitný koberec?

54231

zákrut vlákna – udáva, koľkokrát je vlákno obtočené okolo svojej osi na 2,5 cm dĺžky. Zákrut podstatne ovplyvňuje vzhľad a kvalitu kobercov so strihaným vlasom, nie je však rozhodujúcim faktorom pri uzlíkových kobercoch (všeobecne platí, že čím vyššie číslo, tým je vlákno pružnejšie a životnosť koberca dlhšia). Úžitkové vlastnosti kobercov zlepšujú aj rôzne špeciálne úpravy – antistatické, nešpinavé (napr. Scotchgard, príp. Teflon), pri vlnených kobercoch protimoľové.


Ako spoznáte kvalitný koberec?

54229

Pri výrobe kobercov sa okrem rôznych materiálov používajú aj rôzne techniky viazania, ktoré majú vplyv na vlastnosti i vzhľad koberca. Koberce sa vyrábajú technikami všívania alebo vpichovania vlákien, povrch koberca môžu tvoriť slučky alebo jednotlivé vlákna. Slučkový (loop-pile) koberec je odolný a dobre sa udržiava, luxusnejší vzhľad má tzv. rozstrihnutá sľučka (cut-pile), ktorý však horšie odoláva ušliapaniu, najmä ak koberec nie je dostatočne hustý. Rôzne druhy slučiek – vyššie, nižšie, rozstrihnuté alebo nastrihnuté – možno aj kombinovať, čím sa vytvárajú pôsobivé plastické vzory. Elegantné sú aj rôzne varianty kobercov so strihaným vlasom (cut-pile), medzi ktoré patrí napríklad aj dekoratívny plyš, ktorý je zároveň odolný a dobre sa udržiava. Dnes sú však moderné najmä koberce s dlhým a rôzne stvárneným hrubým vlasom – skrúteným alebo načechraným, ale aj koberce z netradičných materiálov, ako sú prúžky kože či papier.

Položenie celoplošných kobercov


Ako spoznáte kvalitný koberec?

54257

Podklad by mal byť predovšetkým rovný, pevný a čistý. Hrboľčeky a špinky pod kobercom sa časom vyrysujú a môžu trvalo zdeformovať alebo poškodiť koberec. Správnou technológiou na položenie je celoplošné podlepenie, aj keď v našich bytoch je skôr výnimkou ako pravidlom. V namáhaných priestoroch sa vám však obchádzanie tohto odporúčania môže vypomstiť. V zásade platí, že celoplošne podlepený koberec má dvoj- alebo viacnásobnú životnosť ako nepodlepený. Podlepený koberec sa totiž nedeformuje – lepšie odoláva kolieskam nábytku a iným snahám o naťahovanie, ktoré spôsobujú napríklad teplo či vlhkosť. V každom prípade sa odporúča koberec podlepiť aspoň čiastočne (obojstranne lepiacou kobercovou páskou, rovnobežne položenou cca po každom metri). Lepidlá sa používajú disperzné – predovšetkým na betónové povrchy, alebo chemoprénové – na PVC podklad.

Pri stenách sa koberce ukončujú buď plastovou lištou, do ktorej sa zasunie pásik koberca, alebo sa prechod vytvorí pásikom koberca obšitého z vrchnej strany.


Ako spoznáte kvalitný koberec?

54238

Vysávať treba pravidelne

Koberce stačí bežne čistiť nasucho známym, aj keď nepopulárnym spôsobom – vysávačom, podľa potreby pravidelne aj namokro vytepovať. Pri odstraňovaní škvŕn treba dbať na odporúčania výrobcu. Životnosť koberca nezávisí len od denného namáhania, ale aj od pravidelného denného čistenia. Nepravidelná a nedostatočná údržba je pôvodcom zájdenej špiny, a potom treba napríklad omrvinky, ktoré sa zašliapu alebo rozotrú do koberca, odstraňovať omnoho drastickejšími metódami, čo má na koberec, pochopiteľne, neblahý vplyv (a v konečnom dôsledku zaberie aj viac času).


Ako spoznáte kvalitný koberec?

54243

Samozrejme, dôležitá je nielen frekvencia, ale aj spôsob čistenia – napríklad aj to, akú násadu na vysávač používate. Časté vysávanie s drapľavou násadou, alebo tzv. tepovanie na slovenský spôsob – kefou a špongiou – kobercu vôbec neprospievajú. Odporúča sa teda používať hladké násady na vysávanie a tepovať kvalitnými strojmi, ktoré koberec „preperú“ do hĺbky (nastriekajú naň vodu s tepovacím prípravkom a vzápätí ju povysávajú), alebo si ho nechať vytepovať odbornou firmou.


Ako spoznáte kvalitný koberec?

54244

Otázku údržby však treba brať do úvahy už pri výbere koberca – najmä to, koľko času bude treba venovať jeho čisteniu. Napríklad huňatý koberec v detskej izbe vám asi pripraví mnoho perných chvíľ strávených vysávaním a odstraňovaním škvŕn (a deťom zrejme aj o poznanie viac „obľúbených“ obmedzení) a z lacného koberca pravdepodobne odstránite škvrny len ťažko (ak vôbec). Nezabudnite tiež, že k hustému kobercu si budete musieť zaobstarať aj výkonný vysávač. Kapitolou samou osebe sú ručné vlnené koberce, kde jednoznačne dodržujte odporúčania výrobcu (väčšinou sa vôbec nesmú čistiť namokro).

Kategória: Doplnky Farby, materiály
Tagy: doplnky koberec podlaha
Zdieľať článok

Diskusia