Ako pripraviť pákové espresso

08. 01. 2015
Zdieľať

Toto je pravé talianske espresso a pravé talianske espresso je hotová veda.

Čo je espresso?

Tento spôsob prípravy kávy pochádza z Talianska. Názov espresso znamená, že sa pripravuje rýchlo – káva by sa nemala extrahovať dlhšie ako 30 sekúnd. Vylúhuje sa z nej pritom najviac chuťových a aromatických látok a výsledkom je silný nápoj s výraznou, jemne horkastou chuťou. I keď je chuť espressa pre mnohých neodolateľná, pákový kávovar je určený len pre nadšencov, ktorí zvládnu základné baristické zručnosti a sú ochotní investovať aj do ďalšieho vybavenia. Pripraviť dokonalé espresso totiž nie je jednoduché. Voda by mala byť zmäkčená, káva by mala byť čerstvo pražená a jemne namletá. Páka kávovaru musí byť čistá a káva v nej správne a rovnomerne utlačená. Pravé talianske ­espresso sa extrahuje 25 sekúnd a je pripravené približne z 25 ml vody. Používajú sa nahriate šálky z hrubo­stenného porcelánu. Ak použijete čerstvú kávu a budete sa držať správneho postupu, tak sa na výslednom nápoji vytvorí karamelovohnedá elastická krémová pena, ktorá vydrží 2-3 minúty. Okrem espressa zo 7 g kávy a 20 až 30 ml vody si môžete pripraviť aj ristretto (7 g a max. 20 ml), espresso lungo (7 g a max. 80 ml vrátane doplnenej teplej vody) či doppio (14 g a 50 ml), prípadne variácie s mliekom, ako sú cappucino, latte macchiato atď.

POSTUP


Do portafiltra (páky) nasypte 7 g jemne zomletej kávy.

Do portafiltra (páky) nasypte 7 g jemne zomletej kávy.
Dano Veselský

Do portafiltra (páky) nasypte 7 g jemne zomletej kávy.


Portafilter postavte do bumperu (stojana) a rovnomerne zatlačte tamperom. Kávu by ste mali zatláčať váhou 20 kg, čo si môžete skontrolovať na mechanickej osobnej váhe.

Portafilter postavte do bumperu (stojana) a rovnomerne zatlačte tamperom. Kávu by ste mali zatláčať váhou 20 kg, čo si môžete skontrolovať na mechanickej osobnej váhe.
Dano Veselský

Portafilter postavte do bumperu (stojana) a rovnomerne zatlačte tamperom. Kávu by ste mali zatláčať váhou 20 kg, čo si môžete skontrolovať na mechanickej osobnej váhe. 


Do kávovaru nalejte čerstvú mäkkú vodu (napríklad z filtračnej kanvice), zapnite ho a počkajte, kým sa nahreje. Odpustite trochu vody, aby sa prepláchli a nahriali všetky cesty aj šálka.

Do kávovaru nalejte čerstvú mäkkú vodu (napríklad z filtračnej kanvice), zapnite ho a počkajte, kým sa nahreje. Odpustite trochu vody, aby sa prepláchli a nahriali všetky cesty aj šálka.
Dano Veselský

Do kávovaru nalejte čerstvú mäkkú vodu (napríklad z filtračnej kanvice), zapnite ho a počkajte, kým sa nahreje. Odpustite trochu vody, aby sa prepláchli a nahriali všetky cesty aj šálka.


Nasaďte páku do hlavice a dobre ju dotiahnite.

Nasaďte páku do hlavice a dobre ju dotiahnite.
Dano Veselský


Nasaďte páku do hlavice a dobre ju dotiahnite.

Nasaďte páku do hlavice a dobre ju dotiahnite.
Dano Veselský

Nasaďte páku do hlavice a dobre ju dotiahnite.


Pustite vodu a nechajte kávu extrahovať asi 25 sekúnd. Hneď podávajte. Káva by sa mala piť práve pripravená – vtedy je najchutnejšia, v celom objeme rovnomerná a má ideálnu teplotu.

Pustite vodu a nechajte kávu extrahovať asi 25 sekúnd. Hneď podávajte. Káva by sa mala piť práve pripravená – vtedy je najchutnejšia, v celom objeme rovnomerná a má ideálnu teplotu.
Dano Veselský

Pustite vodu a nechajte kávu extrahovať asi 25 sekúnd. Hneď podávajte. Káva by sa mala piť práve pripravená – vtedy je najchutnejšia, v celom objeme rovnomerná a má ideálnu teplotu.


Jednoduchší variant je s použitím tzv. podov – vákuovo balených, presne odvážených a stlačených porcií mletej kávy, ktoré môžete kúpiť v obchodoch s kávou, ale aj v hypermarketoch. Namiesto bežných sitiek sa v tomto prípade používajú tzv. esasitká, ktoré veľkosťou presne zodpovedajú podom.

Jednoduchší variant je s použitím tzv. podov – vákuovo balených, presne odvážených a stlačených porcií mletej kávy, ktoré môžete kúpiť v obchodoch s kávou, ale aj v hypermarketoch. Namiesto bežných sitiek sa v tomto prípade používajú tzv. esasitká, ktoré veľkosťou presne zodpovedajú podom.
Dano Veselský

Jednoduchší variant je s použitím tzv. podov – vákuovo balených, presne odvážených a stlačených porcií mletej kávy, ktoré môžete kúpiť v obchodoch s kávou, ale aj v hypermarketoch. Namiesto bežných sitiek sa v tomto prípade používajú tzv. esasitká, ktoré veľkosťou presne zodpovedajú podom.


Ako pripraviť pákové espresso

1482823
Dano Veselský

3 dobré rady profesionálneho barmana 

1 Ak chcete z kávy dostať to najlepšie, nechajte si v obľúbenom kávovom obchode zomlieť čerstvú kávu najemno – na espresso – a spotrebujte ju najneskôr do týždňa. 
2 Kávu nedržte v zásobníku kávovaru, pretože je tam vystavená pôsobeniu vzduchu, vlhkosti a zmenám teplôt, čím sa extrémne znižuje jej kvalita. 
3 Kávovar nezabudnite pravidelne čistiť – po každej príprave je potrebné vytrieť sitko handričkou dosucha, celý stroj by ste mali pravidelne odvápňovať, sprchu čistiť kefkou a chemikáliou na to určenou.

Maroš Petrikovič
(www.dreamcocktail.sk)


Talianske espresso v číslach  7 gramov jemne zomletej kávy sa utlačí váhou 20 kg a extrahuje sa 25 s pri tlaku 9 bar do šálky s objemom 25 až 30 ml. Množstvo kávy, čas extrakcie ani tlak sa pri espresse nemenia, meniť môžete druh kávy a jej mletie. Na espresso lungo teda nepotrebujete viac kávy ani nemusíte predĺžiť čas extrakcie, stačí espresso doliať horúcou vodou. Doma môžete použiť aj hrubšie namletú kávu, cez ktorú voda pretečie rýchlejšie.

Talianske espresso v číslach 7 gramov jemne zomletej kávy sa utlačí váhou 20 kg a extrahuje sa 25 s pri tlaku 9 bar do šálky s objemom 25 až 30 ml. Množstvo kávy, čas extrakcie ani tlak sa pri espresse nemenia, meniť môžete druh kávy a jej mletie. Na espresso lungo teda nepotrebujete viac kávy ani nemusíte predĺžiť čas extrakcie, stačí espresso doliať horúcou vodou. Doma môžete použiť aj hrubšie namletú kávu, cez ktorú voda pretečie rýchlejšie.
Dano Veselský

Talianske espresso v číslach

7 gramov jemne zomletej kávy sa utlačí váhou 20 kg a extrahuje sa 25 s pri tlaku 9 bar do šálky s objemom 25 až 30 ml. Množstvo kávy, čas extrakcie ani tlak sa pri espresse nemenia, meniť môžete druh kávy a jej mletie. Na espresso lungo teda nepotrebujete viac kávy ani nemusíte predĺžiť čas extrakcie, stačí espresso doliať horúcou vodou. Doma môžete použiť aj hrubšie namletú kávu, cez ktorú voda pretečie rýchlejšie.

Kategória: Doplnky
Tagy: espreso káva
Zdieľať článok

Diskusia