Ako si vybrať vhodné osvetlenie miestnosti

02. 04. 2020
Zdieľať

V ideálnom svete by bol náš dom či byt neustále zaliaty slnečnými lúčmi. V reálnom svete sa prirodzenému svetlu stavia do cesty hneď niekoľko prekážok – orientácia miestnosti, ročné obdobie či blízkosť ďalších budov. Dobre zvolené umelé osvetlenie vás však zachráni!

U melé osvetlenie dokáže ovplyvniť charakter celého interiéru, preto je veľmi dôležité vybrať vhodnú svetelnú schému. Je totiž nutné mať na zreteli viacero faktorov, a to najmä umiestnenie, intenzitu a teplotu svetelného zdroja. Dizajn svietidla by nemal byť rozhodujúcim faktorom pri výbere, ale skôr len čerešničkou na torte po starostlivom zvážení všetkých technických parametrov, ktoré by osvetlenie malo mať. Našťastie ale býva dobrý dizajn spojený s kvalitným technickým riešením.
 
Prvým a najdôležitejším krokom je pri každej miestnosti si povedať, na aké účely bude dané osvetlenie slúžiť. Rôzne aktivity, ktoré budete v danej miestnosti vykonávať, si často vyžadujú odlišné druhy osvetlenia – iné svetlo potrebujete pri varení, pri práci alebo napríklad pri relaxovaní. 


Zápustné svietidlo Mini Side na steny a stropy, cena na vyžiadanie, kreon.com

Zápustné svietidlo Mini Side na steny a stropy, cena na vyžiadanie, kreon.com
kreon.com

Zápustné svietidlo Mini Side na steny a stropy, cena na vyžiadanie, kreon.com

Orientačné osvetlenie vám dobre poslúži ako v exteriéri, tak i v interiéri. Pomerne často sa využíva na schodisku, alebo chodbe, je však možné ho použiť napríklad i v spálni. Oceníte ho najmä v noci a skoro ráno po prebudení, vtedy vám bude slabšie svetlo príjemnejšie. Tento typ osvetlenia funguje na princípe senzora pohybu, takže už nebude hroziť, že v tme zakopnete.

V obývačke trávi väčšina rodín kopec času – je primárne miestom určeným na oddych pri sledovaní televízie a čítaní, alebo slúži ako miestnosť, kde trávime príjemné večery s priateľmi. Pre tieto aktivity je vhodné vyberať centrálne osvetlenie s teplým svetlom, teda so svetlom, ktoré spadá do rozpätia 2 700 – 3 300 kelvinov (práve kelviny určujú teplotu svetla). V prípade, že v obývacej izbe často aj čítate, je vhodné doplniť centrálne osvetlenie stolovými lampami. 


Stojacia lampa Cheshire od značky Fontana Arte, 425 €, ambientedirect.com

Stojacia lampa Cheshire od značky Fontana Arte, 425 €, ambientedirect.com
ambientedirect.com

Stojacia lampa Cheshire od značky Fontana Arte, 425 €, ambientedirect.com

Pri výbere osvetlenia buďte odvážni! V celej miestnosti môže práve svietidlo hrať prím. Ak túžite po niečom neobyčajnom, v interiéri vynikne svietidlo atypického tvaru (amorfné tvary sú veľmi in) alebo siahnite po nevšednom materiáli (napríklad betón, mosadz). Je však pomerne náročné doladiť k takýmto typom svietidiel zvyšok interiéru, preto sa hodia skôr do minimalisticky zariadených miestností.

Podobne sa i v kuchyni centrálne svietidlo často dopĺňa osvetlením pracovnej dosky, varnej platne a drezu. Svietidlo nad pracovnou doskou by malo byť odolnejšie proti vyšším teplotám a vlhkosti. Zvlášť v kuchyni sú ďalším dôležitým faktorom pri výbere osvetlenia použité materiály – napríklad nehrdzavejúca oceľ môže svetlo nepríjemne odrážať, čo sa dá vyriešiť svietidlom s mliečnymi šošovkami. 

Odolnosť proti vlhkosti je rovnako dôležitá i pri osvetlení v kúpeľni, či už ide o centrálne svietidlo, alebo o doplnkové. Obľúbeným riešením doplnkového osvetlenia v kúpeľni je jeho umiestnenie po oboch stranách zrkadla. Keďže vám svetlo bude svietiť priamo do tváre, je dôležité zvoliť správnu intenzitu, ktorá vám bude príjemná. 

Kam sú vhodnejšie studené svetlá? Vzhľadom na to, že studené svetlo (nad 5 000 kelvinov) znižuje únavu a naopak, zvyšuje koncentráciu, je ideálne do miestností, ktoré slúžia primárne na prácu a učenie. 

V prípade multifunkčného priestoru môže byť o niečo náročnejšie nájsť vhodnú svetelnú schému. V takýchto prípadoch sa často pristupuje odlišne k umiestneniu centrálneho osvetlenia, ktoré nemusí byť automaticky v pomyselnom strede miestnosti, ale môže byť napríklad nad jedálenským stolom. Rovnako je potrebné myslieť na to, že kombinácia teplého svetla a studeného svetla sa neodporúča, pretože spolu môžu pôsobiť disharmonicky.

Ak staviate alebo sa púšťate do rozsiahlejšej rekonštrukcie, premýšľajte hneď od začiatku nad tým, kde a aký typ osvetlenia vám bude najlepšie vyhovovať. Vhodné je napríklad voliť väčší počet vypínačov, ktorými môžete ovládať jedno svietidlo, a to hlavne v prípade väčších alebo multifunkčných miestností. Rovnako oceníte vypínač centrálneho osvetlenia spálne blízko pri posteli, vďaka čomu nebudete musieť znova vstávať, keď si ľahnete.

V spálni je dôležité mať nielen dostatok svetla, ale i možnosť miestnosť úplne zatemniť. Tma má totiž zásadný vplyv na kvalitu nášho spánku – len v spánku v úplnej tme sa zvyšuje produkcia melatonínu, vďaka ktorému naše telo vie, že má oddychovať. V opačnom prípade sa telo nedostane do hlbokého spánku, a aj keď prespíte celú noc, môžete sa cítiť unavení. Odporúča sa mať kvalitné žalúzie alebo záclony, ktoré neprepúšťajú svetlo a nespať s rozsvietenou lampou.

Aj o svetle koluje niekoľko mýtov. Napríklad, pravdepodobne aj vám rodičia často hovorili, že čítanie pri slabom svetle zhoršuje zrak – v skutočnosti to tak nie je. To ale neznamená, že dôsledky nie sú žiadne. Čítanie (alebo iná aktivita) pri nedostatočnom osvetlení je pre vaše oči unavujúcejšie, preto môže vyvolať pocity nepohodlia, dokonca spôsobiť bolesť hlavy. Majte preto na miestach v dome, kde radi čítate, stojaciu alebo stolovú lampu, ktorá vám i v neskorých hodinách zabezpečí dostatok svetla.

Svietidlá v sebe ukrývajú aj iné vlastnosti. Niektoré ukazujú zvuk v novom nevšednom svetle. Dva významné faktory, ktoré pozitívne ovplyvňujú náladu, teda svetlo a zvuk, môžu byť totiž spojené. Toto spojenie znamená menej káblov, menej obsadených zásuviek. Reproduktor v lapme nie je veľmi nápadný, krásne splynie s interiérom.

Ak vám žiarovka v niektorom zo svietidiel doslúžila, mali by ste vedieť, ako ju správne zlikvidovať. Spôsob likvidácie závisí od typu žiarovky. S klasickými, halogénovými a reflektorovými žiarovkami nebudete mať väčší problém – možno ich vyhodiť do zmiešaného odpadu. Žiarivky, LED a úsporné žiarovky je však potrebné odovzdať do zberných dvorov na recykláciu. Pri likvidácii dávajte zvlášť pozor na žiarovky, ktoré obsahujú malé množstvo jedovatej ortuti, ktorá môže uškodiť vám i životnému prostrediu.

5 lámp, ktorých sláva nikdy nezhasne


Lucellino od Inga Maurera, 460 €, ambientedirect.com

Lucellino od Inga Maurera, 460 €, ambientedirect.com
ambientedirect.com

Lucellino od Inga Maurera, 460 €, ambientedirect.com


Flowerpot od Vernera Pantona pre značku &Tradition, 299 €, designville.sk

Flowerpot od Vernera Pantona pre značku &Tradition, 299 €, designville.sk
designville.sk

Flowerpot od Vernera Pantona pre značku &Tradition, 299 €, designville.sk


Ta lampa od Josefa Hůrky pre Drupol, 59,69 €, talampa.cz

Ta lampa od Josefa Hůrky pre Drupol, 59,69 €, talampa.cz
talampa.cz

Ta lampa od Josefa Hůrky pre Drupol, 59,69 €, talampa.cz


Tolomeo od M. de Lucchi a G. Fassinu pre značku Artemide, 237,21 €, svet-svietidiel.sk

Tolomeo od M. de Lucchi a G. Fassinu pre značku Artemide, 237,21 €, svet-svietidiel.sk
svet-svietidiel.sk

Tolomeo od M. de Lucchi a G. Fassinu pre značku Artemide, 237,21 €, svet-svietidiel.sk


Birghitta od Fabia Lenciho pre značku Harvey Guzzini, 900 €, design-mkt.com

Birghitta od Fabia Lenciho pre značku Harvey Guzzini, 900 €, design-mkt.com
design-mkt.com

Birghitta od Fabia Lenciho pre značku Harvey Guzzini, 900 €, design-mkt.com

Päť vecí…ktoré uvidíte pri jasnom svetle

Prvá
Každé zrnko prachu, zvlášť na tmavom povrchu… Ale keď sa ich zbavíte (alebo ich budete občas ignorovať), oceníte, že aj malé písmená, ktoré výrobcovia tak radi používajú v návodoch, sú čitateľné.

Druhá
V kúpeľni v kuželi svetla namierenom trošku nešťastným smerom zbadáte na doposiaľ dokonalej pleti každú vrásku a pór, ale na druhej strane budete odchádzať perfektne upravení.

Tretia
Pavučiny, ktoré sa tak úspešne schovávali v tmavom kúte, zrazu hrozivo visia a zjavne čakajú na svojho autora – pavúka s chlpatými nohami. Deliť sa o bývanie je síce fajn, ale s „osemnožcom“ toho zase až tak veľa spoločného aj tak mať nebudete. 

Štvrtá
Škvrny všetkých druhov sa v prítmí správajú celkom slušne. Neupozorňujú na seba a nekričia vám do tváre, prečo ste ich ešte nevyčistili. Pri plnom svetle im však nechýba drzosť a dožadujú sa pozornosti. Kúpte mydlové vločky a zničte ich.

Piata
Pri dobrom osvetlení sa zrazu na stenách objavujú „kocúry“. Mastné fľaky, ktoré v šere nevnímate, naraz volajú po maľovke. Nový odtieň za trochu námahy stojí a stena sa bude pýšiť svojou krásou.



Ingo Maurer

Ingo Maurer

Mág svetla

Nemecký dizajnér s fantáziou zvedavého dieťaťa zomrel minulý rok. Jeho tvorba však celkom iste prežije veky. Spojil v nej veľkú dávku vtipu, predstavivosti, inovatívnosti aj zvedavosti a vytvoril svietidlá, ktoré neprestávajú baviť a prekvapovať. Za všetky jeho slávne výrobky spomeňme napríklad luster Zettel s tenkými drôtikmi, na ktorých konci sú prichytené papieriky – napríklad na odkazy. Porca Miseria! Vyrába sa z nových kusov nádob, ktoré majster vlastnoručne rozbil a potom starostlivo skladal. Do počtu jeho skvelých návrhov patrí stolová lampa Bulb, ktorá je poctou vynálezcovi žiaroviek T. A. Edisonovi. Stala sa okrem iného súčasťou expozície MoMa. Ingo Maurer vytvoril takisto veľké množstvo objektov pomocou LED diód. Prvý z nich nazval Bellissima Brutta a svet ho mohol vidieť v roku 1996. Priekopník, umelec, vynálezca a svetelný mág zanechal neprehliadnuteľný odkaz.

Text: Lucia Blažiová
Foto: archív firiem
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Doplnky
Tagy: osvetlenie Sme doma svietidlá
Zdieľať článok
Európsky parlament chce do roku 2050 klimaticky neutrálne stavebníctvo, renováciou majú prejsť aj obytné budovyASB.sk

Európsky parlament chce do roku 2050 klimaticky neutrálne stavebníctvo, renováciou majú prejsť aj obytné budovy

Chystáte sa výrub alebo rez dreviny realizovať svojpomocne? Dodržte pri tom správny postup!Urob si sám

Chystáte sa výrub alebo rez dreviny realizovať svojpomocne? Dodržte pri tom správny postup!

Namiesto kúpy hotového domčeka na náradie si ho postavili svojpomocneUrob si sám

Namiesto kúpy hotového domčeka na náradie si ho postavili svojpomocne

Ako si z palety vyrobíte betlehem, ktorý vám bude spríjemňovať každé VianoceUrob si sám

Ako si z palety vyrobíte betlehem, ktorý vám bude spríjemňovať každé Vianoce

Diskusia