24. 02. 2006
Zdieľať

Zimná záhrada predstavuje ideálne miesto na relaxovanie, oddych, detské hry, ale aj na prácu. Môže byť súčasťou obytnej časti domu. Snom nejedného majiteľa zimnej záhrady je vytvoriť z nej malú zelenú oázu. V mnohých prípadoch je teda domácou botanickou záhradou a často aj zbierkou rastlinných kuriozít. Určite najvzácnejšie je, ak v nej počas mrazivých zimných dní rozkvitne niektorá z pestovaných rastlín.

Zimné záhrady môžu mať rôzne podoby. Niekto si pod týmto názvom predstaví viktoriánske obdobie, keď boli mimoriadne obľúbené zimné záhrady plné paliem. Väčšina z nás má však určite bližšie k „zelenému” interiéru, kde dominuje vkusný záhradný nábytok alebo zaujímavý architektonický prvok, a rastliny sú tam zastúpené v menšom množstve, o to viac však vynikajú.

„Zimná” zimná záhrada?


Pôvab zimných záhrad

46693

Zimné záhrady možno rozdeliť do troch kategórií. Prvú skupinu tvoria nevykurované priestory. Tu je zdrojom tepla len počas dňa naakumulovaná slnečná energia. Teplota tu často klesá až na bod mrazu a k vykurovaniu sa pristupuje len počas dlhotrvajúcich extrémnych teplôt. Nevyhnutnosťou je použitie zatepľovacích rohoží. V nevykurovanej zimnej záhrade budú dobre rásť najmä vždyzelené a opadavé dreviny pôvodom z chladných subtrópov, ako sú aukuba (Aucuba), fatsia (Fatsia), rozmarín (Rosmarinus), brečtan (Hedera), vavrín (Laurus) alebo myrta (Myrtus). Mnohé tieto rastliny majú zároveň voňavé listy, a tak je posedenie medzi nimi na jar alebo jeseň jednou z netradičných foriem aromaterapie. Takéto dreviny sa počas letných mesiacov najčastejšie umiestňujú v záhrade alebo na terase a pred príchodom prvých mrazov sa prenášajú práve do nevykurovaných zimných záhrad, kde prezimujú. Okrem rastlinných druhov s okrasnými listami tieto priestory môžu spestriť aj kvitnúce druhy, ako sú cyklámeny (Cyclamen) alebo kamélie (Camelia). Takéto zimné záhrady však nie sú vhodné na obytné účely.


Pôvab zimných záhrad

46688

Rastliny subtrópov a trópov

„Poloteplé” zimné záhrady charakterizuje teplota od 5–15 oC a svojou klímou pripomínajú teplé subtrópy. Rastliny, ktoré sem možno umiestniť, znesú krátkodobo aj striedanie teplôt. Korene týchto rastlín by však mali byť v teple. Okrem množstva drevín pôvodom z teplých subtrópov tu možno pestovať aj niektoré druhy exotických popínavých rastlín. Osvedčili sa najmä mučenky (Passiflora), ktoré okrem atraktívnych kvetov ponúkajú aj chutné plody, pôsobivá pandorea (Pandorea) alebo impozantne pôsobiaca bugénvilea (Bougainvillea) pôvodom zo Stredomoria. Pri výbere popínavých rastlín do zimnej záhrady však treba uprednostniť druhy s jemnejšími listami, aby sme neobmedzovali množstvo vzácneho svetla, ktoré preniká do zimnej záhrady. V zimnej záhrade môžu popínavé rastliny slúžiť ako deliaca stena alebo chrániť pred pohľadom zvonka.

Po celý rok v zimnej záhrade


Pôvab zimných záhrad

46683

Najviac možností ponúka bezpochyby „teplá” zimná záhrada, kde sa optimálna teplota pohybuje v rozmedzí od 15–25 oC. Okrem vyššej teploty ju charakterizuje aj vysoká vzdušná vlhkosť. Počas slnečných dní sa tu často teplota aj vlhkosť vzduchu ešte zvyšujú, a preto je dobré tieto priestory zatieňovať, prípadne počas priaznivého počasia aj vetrať. Čím je teplota v zimnej záhrade vyššia, tým viac svetla pestované rastliny vyžadujú. Rastlinám prospieva najmä svetlo dopadajúce zhora. Dôležitým faktorom je spôsob zasklenia zimnej záhrady. Vhodným riešením je izolačné dvojsklo s hrúbkou asi 3 mm. V každom prípade by sa mali rastliny v „teplej” zimnej záhrade rozmiestniť aj podľa individuálnych nárokov na svetlo. Dôležité je aj to, aby sa listy tropických rastlín nedotýkali skla, prípadne sa nenachádzali v blízkosti vykurovacích telies. Tie by mali byť vzdialené od okennej tabule aspoň 30 cm.

Paleta vhodných rastlín do tohto typu zimnej záhrady je naozaj široká. Možno tu pestovať rôzne druhy paliem, kvitnúce antúrie (Anthurium), plodiace ananásovníky (Ananas), citrusy a banánovníky (Musa) a atraktívne papraďorasty. Svoje miesto tu určite nájdu aj dracény (Dracena), všetky druhy figovníkov, difenbachií (Difenbachia) a filodendronov (Philodendron). Vykurované zimné záhrady môžu byť atraktívne aj vďaka kvitnúcim orchideám alebo broméliám. Zaujímavý, púšťový akcent do vykurovanej zimnej záhrady vnášajú aj kaktusy a sukulenty. Mnohým rastlinám vyhovuje práve vyššia vzdušná vlhkosť tohto priestoru, ktorá chýba v iných častiach domu. Ide najmä o marantu, alokáziu, kalatéu alebo šachor (Cyperus). Okrem vzrastnejších druhov tu môžu zaujímavo vyzerať aj rozličné pôdopokryvné rastliny, napr. helxine (Soleirolia soleirolii) alebo popínavý figovník (Ficus pumila). Tieto druhy rýchlo vytvoria pôsobivé zelené koberce a zlepšujú mikroklímu celej zimnej záhrady. Tieto typy zimných záhrad sú ideálne aj na celoročné obývanie.


Pôvab zimných záhrad

46687

Vhodné vegetačné podmienky

Na to, aby sa rastlinám v zimnej záhrade darilo po celý rok, je pre ne potrebné vytvoriť vhodné vegetačné podmienky. Predovšetkým je to dostatočný priestor, pretože práve ten v mnohých zimných záhradách chýba. Vhodnejšie je však vyberať do zimných záhrad skôr rastliny stredne veľké a veľké ako malé, teda práve tie, pre ktoré nie je dostatok miesta v iných častiach bytu. Pomocou rôznych rastových foriem tu možno vytvoriť veľkolepé kombinácie. Rastliny sa v zimných záhradách pestujú buď v nádobách, alebo voľne na záhonoch, prípadne v špeciálne upravených vyvýšených záhonoch. Nádoba s rastlinou sa môže umiestniť na pohyblivej plošinke, čo umožňuje jej ľubovoľné premiestňovanie po celej zimnej záhrade. Ak sa rastliny pestujú v nádobách, nemôžu sa časom ukázať v plnej kráse. Tento spôsob je však najvyhľadávanejší a najpraktickejší.


Pôvab zimných záhrad

46674

Dekoratívnosť rastliny môže zvýšiť aj efektná vegetačná nádoba. Výhodou rastlín pestovaných na záhonoch je naopak to, že si tu vytvárajú bohatý koreňový bal, majú viac listov a intenzívnejšie kvitnú, prípadne plodia. Zároveň však môžu narásť aj do nežiaducich rozmerov, poprepletať sa s inými druhmi pestovaných rastlín a tieniť. Okrem toho sa môžu rastliny umiestniť na stenách v zavesených nádobách alebo v malom jazierku či akváriu. Starostlivosť o rastliny v zimnej záhrade zahŕňa ich pravidelnú zálievku, prihnojovanie (len celoročne vegetujúce rastliny), odstraňovanie opadaných listov a kvetov, prípadne presvetľovací rez. Pri zálievke platí, že v letných mesiacoch zalievame častejšie ako v zimných. Treba dať pozor na trvalé premokrenie substrátu, ktorý by mal pred každou novou zálievkou mierne preschnúť. Je známe, že menšiu starostlivosť vyžadujú druhy okrasné listom ako tie, čo prinášajú kvety alebo plody.


Pôvab zimných záhrad

46680

Nábytok, doplnky, osvetlenie

Súčasťou zimných záhrad môžu byť aj ďalšie prvky a, samozrejme, nemal by chýbať nábytok. Materiál použitý na jeho výrobu by mal korešpondovať s celkovou koncepciou zimnej záhrady a charakterom výsadby tak, aby nepôsobil rušivým dojmom. Najčastejšie sa používa záhradný nábytok z ratanu, kovu alebo tíkového dreva. Jednotlivé druhy materiálov by sa nemali medzi sebou kombinovať. Vkusný môže byť aj policový nábytok, určený na uloženie črepníkov s menšími rastlinami. Okrem nábytku môžu tento priestor dotvoriť aj dekoratívne plastiky, terakotové nádoby a rozličné doplnky, textílie, prípadne klietka s okrasným vtáctvom. Netreba zabúdať ani na praktické osvetlenie, ktoré by malo pôsobiť, podobne ako použitý nábytok a doplnky, skôr nenápadným dojmom.

Návrh a tvorba interiéru zimnej záhrady sú záležitosťou vkusu a estetického cítenia jej majiteľa. Pri splnení základných požiadaviek na jej realizáciu sa z nej stáva pôvabná zelená oáza, ktorá tvorí dokonalú súčasť moderného bývania.

Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: rastliny zeleň zimná záhrada
Zdieľať článok

Diskusia