30. 05. 2006
Zdieľať

Orchidey sú obľúbené najmä pre svoje nádherné exkluzívne a trváce kvety. Dlhé roky pretrvával v ľuďoch nepravdivý mýtus o ich náročnom pestovaní, a tak sa v bytoch prakticky neobjavovali. V sortimente však možno nájsť niekoľko nenáročných druhov a kultivarov, ktoré dokážu nádherne rozkvitnúť aj na oknách moderných bytov bez nárokov na vyššiu starostlivosť. Navyše, kvitnúca orchidea pôsobí v modernom, ale aj klasickom byte naozaj veľkolepo.


Kvitnúce orchidey môžu zdobiť interiér od prvých jesenných dní až do zimy. Farebné spektrum kvetov týchto rastlín je naozaj široké a siaha od snehovobielej, žltej, pastelovej, po ružovú, ružovočervenú, ružovobielu, oranžovú, cyklámenovú, ale aj hnedú a zelenú farbu. Atraktívne sú aj rozličné pruhované, škvrnité alebo tigrované kvety, prípadne tie, ktoré majú tvarované kvetné lupienky. Najideálnejším miestom na ich pestovanie je okenný parapet. Orchidea vynikne predovšetkým v miestnostiach zariadených v etno-štýle. Rovnako dobre sa však uplatní aj v moderne zariadenom byte.


Exotické krásky v byte

54999

Efektne pôsobia tieto rastlinné klenoty vzhľadom na svoju vyššiu hodnotu aj v bytoch so starožitným nábytkom, najmä ak sú situované na dobre viditeľnom mieste. Skôr však upúta jeden samostatný a väčší exemplár, ako niekoľko rôznych druhov v odlišných veľkostiach. Zbierka kvitnúcich orchideí bude zaujímavejšia najmä na kvetinovom stolíku, prípadne v malom teráriu. Pri zoskupovaní viacerých druhov orchideí si možno pomocou zaujímavých doplnkov (korene stromov a zvetrané konáre) v byte vytvoriť aj imitáciu tropickej prírody. Treba však dbať na čo najlepší a vyrovnaný pomer použitých doplnkov a rastlín, aby vzniknutá kompozícia nepôsobila nezaujímavo.

Vhodné druhy do bytov

Na pestovanie v súčasných bytoch sú vhodné najmä cymbídie, lišajovec, miltónia a črievičkovec. Kvetné stonky vznešene pôsobiacej cymbídie (Cymbidium x hybrid) dosahujú dĺžku až 1 m a nesú strapce voskových a voňavých kvetov v žltých a ružových odtieňoch. Okrem kvetov sú tieto rastliny dekoratívne aj dlhými remeňovitými listami. Na pestovanie v bytoch sú vyšľachtené vzrastovo nižšie kultivary, ktoré sa dajú v jednotlivých miestnostiach lepšie umiestniť. Atraktívny črievičkovec (Paphiopedilum x hybrid) má kvet podobný malej črievičke. Na pestovanie v bytoch sú najvhodnejšie kultivary so škvrnitými listami. Tento druh kvitne raz za dva roky, ale potom celoročne, najviac na jar a v lete, rozlične sfarbenými kvetmi. Tie na rastline vydržia niekoľko týždňov.


Exotické krásky v byte

54995

Počas zimy naopak, rozkvitajú zelenokvitnúce kultivary. Najviac pestovaným a odporúčaným druhom do súčasných bytov je lišajovec (Phalaenopsis), v zahraničí nazývaný aj „motýľová orchidea”. Korene tejto orchidey často vyčnievajú z črepníka a zvyknú sa prisať aj na parapetnú dosku. Tento druh je mimoriadne vhodný aj pre začiatočníkov. Dobre znáša izbové teploty a pri nízkych nárokoch na pestovateľské zásahy kvitne celoročne. Kvetný stvol lišajovca vyrastá hneď za novým listom a často rozkvitá niekoľko kvetných stvolov naraz. Kvitnutie dokonca možno predĺžiť odstrihnutím odkvitnutej stonky tesne za tretím uzlom. Dlho kvitnúcim druhom vhodným na pestovanie v bytoch je aj miltónia (Miltonia), ktorá uprednostňuje predovšetkým slnečné stanovisko, najlepšie na okennom parapete.

Dôležité kroky pri pestovaní

V minulosti sa pestovanie orchideí v byte viazalo najmä na vlastníctvo malého izbového skleníka, prípadne terária. Súčasní šľachtitelia však prinášajú stále nové kultivary, ktoré sú vhodné aj do rozličných bytových podmienok. Tie sú totiž dokonale prispôsobené vyššej teplote súčasných bytov, ale aj nízkej vzdušnej vlhkosti. Väčšina orchideí pestovaných v bytoch pochádza z trópov, kde rastú najčastejšie ako epifyty – v korunách stromov. Mäsitými vzdušnými koreňmi dokážu prijímať vzdušnú vlhkosť a zároveň ju v nich aj uchovávajú.


Exotické krásky v byte

54997

S bežnou izbovou teplotou nemajú nové kultivary orchideí problém. Jednotlivé rastliny však musia byť chránené pred sálajúcim horúcim vzduchom z radiátorov, najmä ak sú umiestnené na parapetnej doske. Aj napriek tomu však orchideám treba zvýšiť v byte vzdušnú vlhkosť. Vyžadujú si totiž oveľa vyššiu vzdušnú vlhkosť ako iné izbové rastliny. Najlepšie na tento účel poslúži obyčajná miska s keramzitom naplnená vodou, prípadne postrekovanie v ranných hodinách mäkkou, odstátou vodou pomocou ručného postrekovača.

Požiadavky na svetlo, zálievku a skladbu substrátu zostávajú pri nových krížencoch rovnaké ako pri pôvodných druhoch. Tieto exotické rastliny uprednostnia v byte slnečné až polotienisté miesto. Najčastejšie sa pestujú na spomínanom okennom parapete, kde ich treba chrániť žalúziami pred spaľujúcim letným slnkom. Orchidea nepotrebuje veľké množstvo vody. V zime ich stačí zavlažovať jedenkrát za týždeň. Ak sa rastlina nachádza v chladnejšej miestnosti (cymbídie), treba ju zalievať menej často. Substrát by mal medzi jednotlivými zálievkami mierne preschnúť, pretože korene orchideí neznesú premokrenie.


Exotické krásky v byte

54996

Okrem pestovania v substráte je vhodnou alternatívou hydropónia. Podobne ako v prípade iných izbových rastlín, aj tu je dôležité prihnojovanie. Treba však použiť špeciálne hnojivo na orchidey, ktoré sa pridáva jeden-až dvakrát do mesiaca do zálievkovej vody. Orchidey nemožno pestovať v bežnom substráte pre izbové rastliny. Na ich pestovanie si treba zaobstarať špeciálny vzdušný a kyprý substrát, ktorý obsahuje rašeliník, drvenú kôru a drobný roztrúsený polystyrén. Pri pestovaní týchto rastlín by sa zároveň nemalo zabúdať na drevenú alebo kovovú tyčinku, ktorá bude podopierať kvetný stvol s kvetmi.

Vegetačné nádoby

Ušľachtilý charakter kvitnúcim orchideám dodáva aj vhodne zvolená vegetačná nádoba. Jej farba by mala ladiť s farbou kvetu, a čo je dôležité: nemala by odvádzať pozornosť od kvetu samého. V prípade orchideí sa odporúča použiť skôr klasický jednofarebný keramický črepník. Najmä kvitnúci lišajovec lepšie vynikne v lesklých a jednofarebných (bielych) keramických nádobách. Aj v prípade týchto rastlín sa do popredia dostávajú rôzne pozinkované vegetačné nádoby, prípadne fóliou vystlané prútené košíky. Ušľachtilé kvety orchideí sa uplatnia najlepšie medzi tmavou zeleňou a bielymi interiérovými doplnkami. Pokiaľ sa pre orchidey v byte vytvoria primerané vegetačné podmienky, každoročne bohato kvitnú. Kvitnúce rastliny, ale aj kvety samé sa stanú hodnotnou a dlhotrvajúcou ozdobou v každom byte.

Kategória: Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: kvet kvetiny orchidea orchidey rastliny zeleň
Zdieľať článok

Diskusia