Interiérovým rastlinám sa opäť zelená na lepšie časy

26. 03. 2012
Zdieľať

Interiérové rastliny zažívali obdobie svojej najväčšej slávy v 70. rokoch. Čo sa však zo začiatku javilo ako dobrý spôsob, akým sa priblížiť k prírode, stalo sa neskôr dekoratívnou nočnou morou.

„Sedemdesiatky“ sú preč a interiérové rastliny sú opäť v móde. Záhradná architektka Ing. Monika Vargová z Ateliéru Papaver objasňuje základné pravidlo zariaďovania moderného interiéru rastlinami: “Trendy používania rastlín v interiéroch smerujú k minimalizmu a vyžadujú viac architektonický prístup. Je to rovnaké, ako keď do interiéru vyberáte nejaký zaujímavý nábytkový kus alebo obraz.“


Interiérovým rastlinám sa opäť zelená na lepšie časy

1061592
Ateliéru Papaver

Zlaté pravidlo Ateliéru Papaver: Zvoľte vhodnú nádobu

V súčasnosti je obľúbené sa vracať k overeným druhom ako sú fikusy alebo tučnolist, ale dbá sa na ich kultivar. “Používame nové typy bonsajovitého tvaru alebo sukulenty jednoduchého dizajnu. Panašovaným listom už dávno odzvonilo. Dnes sa cenia jednoduché, jasné línie a logika v usporiadaní a navrhnutej veľkosti. Dôležité je poznať nároky na starostlivosť jednotlivých druhov, vedieť ich správne umiestniť a skombinovať. Trendom je vytvárať akoby malé krajinky, teda zlúčenie viacerých kvetináčov, alebo naopak použiť jeden veľký kus.


Interiérovým rastlinám sa opäť zelená na lepšie časy

1061596
ateliér Papaver

V neposlednom rade treba dbať na správny dizajn kvetináčov. Každý priestor si vyžaduje iný typ a každý kvetináč svoju rastlinu,” dodáva Ing. Lenka Vargová z Ateliéru Papaver. Dôležité je všetko zladiť. Preto tu stále väčšiu úlohu zohrávajú špecialisti, akými sú záhradní architekti, ktorí majú nielen priestorový cit, ale i znalosti o interiérových rastlinách.


Interiérovým rastlinám sa opäť zelená na lepšie časy

1061599
ateliér Papaver

Zelené i kvitnúce rastliny sa objavujú nielen v bytoch a domoch, ale i v reštauráciách a štýlových kaviarňach, neprehliadnuteľné sú módne zelené steny v spojení so súčasnou architektúrou a dizajnom. Citlivé prepojenie moderných technológií a materiálov s bohatým svetom rastlín, tak môže priniesť do veľkých miest hlboký pocit relaxácie a návratu k prírode.

Pri realizácii súkromného apartmánu boli použité tieto rastliny: Crassula horntree, Ficus lingua, Euphorbia tirucalli, Ficus micr. ginseng, Calanchoe thyrsifolia

Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri
Tagy: ateliér interiér papaver rastliny
Zdieľať článok

Diskusia