Kvetinová záhrada na balkóne: (1. časť)

22. 01. 2007
Zdieľať

Balkón, lodžia či terasa nad strechami nahrádzajú mnohým ľuďom malú záhradku. Rozkvitnutý balkón i črepníkovými kvetinami ozdobené okná alebo strešná záhrada na garáži sú aj ozdobou domu. Prezrádzajú, že obyvatelia v ňom radi bývajú, starajú sa oň a využívajú všetky plochy na zväčšenie oddychového priestoru, hoci majú i klasickú záhradu.

Vytvorenie záhradného prostredia

Aby bolo posedenie na balkóne, lodžii i vyvýšenej terase príjemné, dôležité je dotvoriť priestor zeleňou v kvetináčoch alebo kvetinovou výzdobou. Výsadby umiestnené v kvetinových žľaboch na zábradlí môžu lemovať pohľad von. V nádobách postavených okolo steny zlepšujú mikroklímu priestoru transpiráciou (odparovaním vody) a vôňou. Kvety môžeme pestovať v závesných nádobách. Na využitie malého priestoru sú vhodné popínavé rastliny v kvetináčoch doplnených konštrukciou alebo umiestnené pri trelážach. V lete je vhodné umiestniť na balkón i niektoré, najmä väčšie, izbové rastliny.

Doplnky

Okrem zelene a kvetov sa môže prostredie doplniť i drobným vodným prvkom so stojatou aj prúdiacou vodou, väčšími kvetináčmi, skulptúrami či keramickými sochami. Rastlinami dekorujeme steny, okenný parapet i zábradlie. Dlažbu môžeme doplniť teplými palubovkovými štvorcami. Lavica, kreslo so stolíkom alebo lehátko umožňujú využívať priestor počas dňa, podvečer i v noci.

Vlastnosti prostredia


Kvetinová záhrada na balkóne: (1. časť)

76611

Balkón, lodžia i terasová záhrada sú umiestnené vo výške, bez priameho spojenia s pôdou. Kladom týchto otvorených priestorov je ich bezprostredné spojenie s vonkajším prostredím, čerstvým vzduchom a slnečnými lúčmi. Výhľady do okolia z výšky rozširujú vnútorný obytný priestor obstavanej plochy. Vo väčšine prípadov je nevýhodou týchto priestorov ich príliš obmedzená plocha alebo nepriaznivý tvar. Vzhľadom na to, že priestor balkóna či lodžie susedí alebo i priamo nadväzuje na obytný priestor domu či bytu, vhodné je upraviť ho – doplniť sedením a kvetinovou výzdobou.

Vietor a horúčavy

Prostredie na balkóne, lodžii alebo i na zvýšenej terase nie je pre väčšinu rastlín najpriaznivejšie. Pre ich rast a vývoj tu panujú extrémne podmienky. Na otvorenej lodžii, na balkóne vysunutom z fasády i nechránenej terase sú vystavené zvýšenému prúdeniu vzduchu (zachytávajú nárazy vetra), teplotným výkyvom a v závislosti od orientácie budovy voči svetovým stranám rôznemu slnečnému žiareniu. Svetlé steny odrazom ešte viac znásobujú pôsobenie slnečných lúčov. Napriek tomu existujú kvetiny i dreviny, ktoré v týchto podmienkach vydržia a dokážu rásť i kvitnúť. V extrémnych podmienkach sa osvedčili, príp. boli pre ne špeciálne vyšľachtené.


Kvetinová záhrada na balkóne: (1. časť)

76604

Pestovateľské nádoby
a kvetináče

Okrasné rastliny určené na balkóny sa najčastejšie sadia do prenosných nádob. Poskytujú oporu na danom mieste a výživný substrát pre koreňový systém. Nádoby môžu byť z rôznych materiálov, viacerých tvarov a veľkostí. Pri výbere sa riadime druhom a veľkosťou rastliny, pre ktorú je nádoba určená. Rozhodujeme sa aj podľa toho, či chceme rastlinu pestovať samostatne ako solitér, vytvoriť malú skupinu alebo vysadiť pás rovnakých rastlín. Pri výbere musíme tiež prihliadať na manipulačné možnosti a hmotnosť, ktorú bude mať nádoba po naplnení substrátom a vysadení rastlinami.

Pestovateľské nádoby musia mať na spodku otvor na odtok prebytočnej vody, preto potrebujú misu na jej zachytenie. Riešením je umiestniť pestovateľský kvetináč do o niečo väčšej dekoračnej nádoby toho istého tvaru, ktorá má nepriepustné dno.

Materiál


Kvetinová záhrada na balkóne: (1. časť)

76605

Nádoby a kvetináče sa vyrábajú z vypaľovanej neglazovanej i glazovanej keramiky alebo z drevených latiek. Používajú sa aj plasty rôznych druhov a na špeciálne tvary aj liaty betón. Materiál vegetačných nádob má byť zlým vodičom tepla, lebo koreňový systém rastlín nesmie trpieť (silným) prehrievaním na slnečnej strane. Rastlinám najlepšie vyhovuje klasický črep, lebo umožňuje koreňovému systému dýchať. Z hľadiska tepelno-izolačných vlastností je vhodné aj drevo (nádoby v tvare žľabu alebo väčšie), ktoré sa však vo vlhkom prostredí rýchlo rozkladá. Musíme ho preto opakovane impregnovať a natierať vodovzdornými nátermi, neškodnými pre rastliny. V ostatnom čase sú veľmi obľúbené plastové kvetináče. Vyznačujú sa materiálovou, tvarovou a farebnou stálosťou i malou hmotnosťou. Ich nevýhodou je však nepriedušnosť. Koreňový systém rastliny v nich je mimoriadne citlivý na preliatie a ľahko zhnije.

Substrát a jeho vrstvy

Na vývoj balkónových rastlín pôsobí najmä zloženie substrátu a jeho hĺbka vo výsadbovej nádobe. Sú to faktory, ktoré môžeme najspoľahlivejšie ovplyvniť. Substrát sa musí skladať z vegetačnej a drenážnej vrstvy. Na ich oddelenie sa pri výsadbe viacročných rastlín pridáva filtračná vrstva. Hrúbka vegetačnej vrstvy musí zodpovedať veľkosti a dlhovekosti rastliny. Drenáž nemá zaberať viac než tretinu z celkového pôdneho profilu. Pre jednoročné rastliny postačí 15 až 20 cm substrátu, pričom drenážna vrstva má mať 5 cm. Pre viacročné rastliny je potrebná väčšia hĺbka: pre trvalky 25 až 30 cm a 10 cm drenáže, dreviny si vyžadujú 30 až 40 cm a 12 až 15 cm drenážnu vrstvu.


Kvetinová záhrada na balkóne: (1. časť)

76606

Vegetačná vrstva

Má ju tvoriť ľahší, primerane priepustný substrát, ktorý vyberieme podľa nárokov pestovanej rastliny. Základnými materiálmi, z ktorých sa mieša, sú záhradná zemina, rašelina a piesok (v pomere 3 – 2 : 1 : 1), pričom je vhodné zmes ešte obohatiť biohnojivom. Aj špeciálnu zeminu (na balkónové kvetiny) je dobre zmiešať s kvalitnou záhradnou zeminou – dodá substrátu vhodnú koloidnú zložku, ktorá bude dlhšie zadržiavať vodu.

Drenáž a filtrácia

Drenážna vrstva môže byť z jemného štrku, štrkopiesku, perlitu alebo keramzitu, ale aj tehlovej drviny (príp. nasiakavej textilnej rohože). Úlohou filtračnej vrstvy je oddeliť vegetačnú vrstvu od drenážnej, aby ju táto svojimi jemnými čiastočkami pôdy nezaniesla. Najlepším materiálom na tento účel je netkaná geotextília prepúšťajúca vodu, lebo má pomerne malú hrúbku.

Umiestnenie a upevnenie nádob


Kvetinová záhrada na balkóne: (1. časť)

76607

Vegetačné nádoby umiestňujeme najčastejšie (vzhľadom na obmedzenosť priestoru) po okrajoch balkóna. Pozdĺžne kvetináče sa upevňujú z vonkajšej alebo vnútornej strany, na zábradlie alebo zvonka na parapet. Zavesenie týchto kvetináčov musí byť zabezpečené držiakmi z oceľovej pásoviny a priskrutkovaním, resp. vonkajším plechovým krytom s podopierajúcou konzolou. V žiadnom prípade (vietor, manipulácia s rastlinami) nesmie dôjsť k pádu kvetináča z výšky.

Pri samostatne stojacich (zvlášť vyšších) nádobách musíme dbať na ich stabilitu a dostatočnú hmotnosť, aby ich ani nárazový vietor neprevrátil. To by sa mohlo stať pri použití vyľahčovaných substrátov a neprimeranej veľkosti rastliny v hornej časti nádoby. Závesné nádoby sa neupevňujú do stropu, ale na konzoly (hojdačkové) v hornej časti bočných stien. Vhodné je ešte zabezpečiť ich proti hojdaniu retiazkou pripevnenou k stene.

Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri
Tagy: balkón kvetiny rastliny
Zdieľať článok

Diskusia