Aké rastliny umiestniť do vstupných priestorov a chodieb

05. 08. 2016
Zdieľať

Vstupné priestory, chodby či schodiská sú pomerne často stiesnené a na umiestnenie zelene v nich nezostáva veľa miesta. To však neznamená, že musia ostať úplne bez nej.

Vstupné priestory domov a bytov sú dokonca ideálne na pestovanie viacerých zaujímavých rastlín, ktoré by na inom mieste nevynikli. Dôležitý je predovšetkým precízny výber rastlín, pri ktorom treba zohľadniť všetky špecifiká týchto priestorov. Vyberajte druhy, ktoré dobre znášajú časté striedanie teplôt (otváranie a zatváranie dverí), nevyrovnanú klímu a nedostatok, resp. minimum svetla. Vo všeobecnosti sa odporúča umiestniť sem nenáročné a nie veľmi nákladne druhy s atraktívnou rastovou formou. Rastliny vždy situujte čo najviac do tej časti, kde sú podmienky najstálejšie, a teda relatívne konštantné. 

Kam ich umiestniť

Zeleň môže dekorovať vešiakovú zostavu, okenné výklenky, parapety, skrinky, prípadne schodiská. Umiestniť ju možno aj k oknu, čo, samozrejme, nie je úplne ideálne. Zaujímavé je aj spojenie rastlín a zrkadiel. Zeleň vo vstupných priestoroch nikdy nesmie prekážať, preto bude lepšie, ak sa jej vo veľmi malých chodbách úplne vzdáte. Zvoliť môžete aj trendové vertikálne pestovanie, ktoré je vhodné najmä do moderných svetlých interiérov. Jeho inštaláciu a zakladanie však prenechajte špecializovanej firme.   

 

Do vstupných priestorov, chodieb a na schodiská nikdy neumiestňujte rastliny s dlhými výhonkami, ktoré by bránili pri prechádzaní a mohli by sa takýmto spôsobom poškodiť. 


Ekzakum (Exacum affine), ľudovo známe aj ako nemecká fialka, je jednoročná rastlina, ktorá kvitne šesť až osem týždňov (od júna do novembra). Jej kvety sú voňavé a môžu byť modré, fialové, biele alebo ružové.

Ekzakum (Exacum affine), ľudovo známe aj ako nemecká fialka, je jednoročná rastlina, ktorá kvitne šesť až osem týždňov (od júna do novembra). Jej kvety sú voňavé a môžu byť modré, fialové, biele alebo ružové.
Daniel Košťál

Dôraz na reprezentatívnosť

Do menších vstupných priestorov nikdy nevoľte rýchlo rastúce alebo mohutne pôsobiace druhy. Vhodnými adeptmi sú vzpriamene rastúce (štíhle), resp. kompaktné a husto olistené jedince bez tŕňov a dlhých výhonkov. Nepatria sem ani druhy citlivé na prievan, striedanie teplôt alebo mechanické poškodenie. Vhodné sú rastliny okrasné listom, no príjemným oživením môžu byť aj kvitnúce (trváce alebo sezónne) druhy.

Dôležitou zásadou je chodby rastlinami neprepĺňať. Pred pestrou zmesou rôznych rastlín radšej uprednostnite jeden až dva reprezentatívne exempláre s rafinovaným vzhľadom alebo výrazným detailom – s farebnými listami alebo prepleteným kmeňom. Môže to byť rastlina, ktorá príjemne dotvorí príjemnú atmosféru uvítania, priestor zútulní a oživí, prípadne prečistí alebo rozvonia vzduch. Do väčších vstupných priestorov a na rozľahlejšie schodiská umiestnite skôr väčšie rastliny s určitým architektonickým efektom.

Rozhodne tu však neporozkladajte množstvo malých črepníkov s rozmanitou výsadbou, čo je u nás pomerne častý zvyk. Nepodceňte ani výber vhodnej vegetačnej nádoby, ktorá by mala svojím štýlom, farebnosťou i materiálom do daného priestoru zapadnúť. 


Vďačnou voľbou do vstupných priestorov sú aj rôzne druhy bromélií.

Vďačnou voľbou do vstupných priestorov sú aj rôzne druhy bromélií.
Daniel Košťál

Výber druhov

Ak to priestorové danosti umožnia, vyberte si jednu trvácu príťažlivú rastlinu a tú doplňte jedným drobnejším alebo sezónnym druhom. Z väčších rastlín sú vhodné druhy zapestované v tvare menšieho stromčeka alebo popínavé druhy na konštrukcii. Prostredie chodieb vyhovuje napríklad dracéne (Dracena marginata), šeflere (Schefflera elegantissima) a figovníku (Ficus elastica a lyrata). Ak má chodba ustálenejšie podmienky, dá sa v nej pestovať juka, pachira, pandan, fatsia, difenbachia, araukária alebo zamiokulkas.

Z ďalších rastlín sa tu môžu uplatniť tradičné voskovky, asparágusy, brečtan, nefrolepky, cisusy, klívie alebo aglaonémy. Z ostatných kvitnúcich druhov to môže byť kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana), gerbery (Gerbera jamesonii), rôzne druhy bromélií, na jar rýchlené cibuľoviny, počas adventu prýštec (vianočná ruža), azalky, cyklámeny, zornice alebo vianočný kaktus. Zaujímavou možnosťou je aj exoticky pôsobiaca kurkuma (Curcuma alismatifolia), ktorá vyniká najmä svojím štíhlejším vzrastom. Inú možnosť predstavuje zeleň v závesných nádobách, ktorá však vyžaduje viac svetla. Takto možno pestovať tradeskanciu, kolumneu, potos alebo filodendron.


Akými rastlinami dotvoriť chodbu?   1 KVETINOVÉ PREKVAPENIE  Skrinka je ideálna na umiestnenie kvitnúcej trvácej alebo sezónnej rastliny v efektnom črepníku. Upútala by tu niektorá bromélia, napríklad guzmánia alebo aj netradičné ekzakum, v zime chlad milujúca azalka. Pekné by tu dokonca ukázali tri rovnaké jedince v identických nádobách. Rastlina by nemala byť príliš veľká ani nápadná, odpútavala by totiž pozornosť od obrazu.   2 SYMPATICKÉ PRIVÍTANIE Priestor pri skriňovej zostave je pomerne svetlý a vhodný na umiestenie zaujímavej vyššej užšej rastliny, ktorá by ho oživila. Pekne by tu ukázala tradičná dracéna, netradičnou voľbou by mohla byť pachira, kurkuma alebo šeflera. Atraktivitu by sem mohol vniesť aj niektorý stĺpovito rastúci sukulent, napríklad mliečnik.

Akými rastlinami dotvoriť chodbu? 1 KVETINOVÉ PREKVAPENIE Skrinka je ideálna na umiestnenie kvitnúcej trvácej alebo sezónnej rastliny v efektnom črepníku. Upútala by tu niektorá bromélia, napríklad guzmánia alebo aj netradičné ekzakum, v zime chlad milujúca azalka. Pekné by tu dokonca ukázali tri rovnaké jedince v identických nádobách. Rastlina by nemala byť príliš veľká ani nápadná, odpútavala by totiž pozornosť od obrazu. 2 SYMPATICKÉ PRIVÍTANIE Priestor pri skriňovej zostave je pomerne svetlý a vhodný na umiestenie zaujímavej vyššej užšej rastliny, ktorá by ho oživila. Pekne by tu ukázala tradičná dracéna, netradičnou voľbou by mohla byť pachira, kurkuma alebo šeflera. Atraktivitu by sem mohol vniesť aj niektorý stĺpovito rastúci sukulent, napríklad mliečnik.
Daniel Veselský

Akými rastlinami dotvoriť chodbu? 

1 KVETINOVÉ PREKVAPENIE 
Skrinka je ideálna na umiestnenie kvitnúcej trvácej alebo sezónnej rastliny v efektnom črepníku. Upútala by tu niektorá bromélia, napríklad guzmánia alebo aj netradičné ekzakum, v zime chlad milujúca azalka. Pekné by tu dokonca ukázali tri rovnaké jedince v identických nádobách. Rastlina by nemala byť príliš veľká ani nápadná, odpútavala by totiž pozornosť od obrazu. 

2 SYMPATICKÉ PRIVÍTANIE
Priestor pri skriňovej zostave je pomerne svetlý a vhodný na umiestenie zaujímavej vyššej užšej rastliny, ktorá by ho oživila. Pekne by tu ukázala tradičná dracéna, netradičnou voľbou by mohla byť pachira, kurkuma alebo šeflera. Atraktivitu by sem mohol vniesť aj niektorý stĺpovito rastúci sukulent, napríklad mliečnik. 

TEXT DANIEL KOŠŤÁL
FOTO DANIEL KOŠŤÁL, DANO VESELSKÝ
ZDROJ časopis Môj dom 7/2016

Kategória: Zeleň v interiéri
Tagy: interiérové rastliny
Zdieľať článok

Diskusia