Viete, ako správne zalievať izbové rastliny? Pozor na tieto chyby!

25. 02. 2022
Zdieľať

Chyby spôsobené nesprávnou zálievkou sú najčastejšou príčinou úhynu izboviek. Interiérové kvety trpia skôr premokrením, než by sa trápili suchom. Ako teda rozpoznávať ich potreby? To, koľko vody rastlinka potrebuje, závisí nielen od konkrétneho druhu, ale i od obdobia, vlhkosti, teploty, dokonca i od materiálu a veľkosti kvetináča.

Odlišné nároky izbových rastlín na zalievanie

zavlažovanie interiérových rastlín

Rastlín, ktoré chcú mať vodu v miske, je veľmi málo. Väčšinou to má za následok nechcené premokrenie. Nároky na vlahu sa zvyšujú aj v období kvitnutia. Zdroj: isifa/shutterstock

Jednotlivé izbové rastliny majú obvykle rôzne požiadavky na prísun vlahy. Niektoré sa uspokoja s minimálnym množstvom vody (kaktusy, sukulenty), iné, naopak, žiadajú trvale mierne vlhký substrát (papraďorasty, bromélie). Viac vody potrebujú väčšie rastliny, ako aj rastliny s veľkými listami, cez ktoré sa voda rýchlejšie odparuje.

Prečítajte si tiež
Nenáročné izbové rastliny, ktoré vám odpustia aj malé prehrešky

Jednotlivé rastliny majú odlišné nároky na prísun vlahy aj počas roka. Niektoré potrebujú byť na jeseň suchšie, aby vytvorili kvetné puky. Po ich vytvorení a počas kvitnutia už však majú spotrebu vody vyššiu. Vhodné je preto poznať, akú potrebu zavlažovania majú rastliny, ktoré pestujete. Pomôžu vám v tom odborná literatúra, internet alebo informácia od odborníka v záhradníctve či kvetinárstve.

Dôležité sú substrát, kvetináč i teplota

Svoju úlohu tu zohrávajú i samotný kvetináč a okolitá teplota. Substrát v menšom kvetináči schne rýchlejšie než vo veľkom. Materiál samotného kvetináča je tiež dôležitý. Tie z pálenej hliny samy absorbujú časť zálievky, takže rastliny v nich zasadené vyžadujú viac zálievky než tie, ktoré sú v plastovom kvetináči. Substrát, ktorý obsahuje aj piesok, vstrebáva vodu omnoho lepšie. To znamená častejšiu zálievku, pretože rastlinka v takomto substráte bude vysychať rýchlejšie.

zavlažovanie interiérových rastlín

Zdroj: isifa/shutterstock

Väčšina izboviek má rada vlhký vzduch. Palmy, fikusy, monstery či paprade v suchom vzduchu veľmi trpia a strácajú na kráse. Postrekovať môžete buď priamo na rastlinu, alebo voľne do vzduchu v blízkosti rastliny. Používajte vždy odstátu, nie príliš studenú vodu. Ak sa vám dá zvoliť intenzita postrekovania, zvoľte tú najslabšiu.

senpólia (africká fialka)

Senpólia Zdroj: isifa/shutterstock

Typická rastlina, ktorú treba zalievať zdola, je senpólia (africká fialka). Pri nadmernej zálievke jej však môžu zahnívať korene aj listy. Na zálievku použite vodu s izbovou teplotou. Ak je voda príliš studená, spôsobuje stáčanie listov.

Rašelinové, naopak, vysychajú pomalšie a aj vodu prijímajú kvety omnoho ťažšie. Intenzitu zálievky je potrebné prispôsobiť ročnému obdobiu aj okolitej teplote. V chladnejších miestnostiach treba zalievať menej, vyvarovať sa treba dlhšie trvajúceho premokrenia substrátu, čo spolu so studeným substrátom predstavuje pre zeleň veľké nebezpečie. Čím je teplota v miestnosti – na zimovisku – vyššia, tým vyšší musí byť prísun vlahy.

Prečítajte si tiež
Obrie fikusy, paprade, monstery: Ako si doma vytvoriť pravú mestskú džungľu
vrstva z keramzitu

Zdroj: Liapor

Premokreniu zabránite aj tak, že vytvoríte na dne každého črepníka drenážnu vrstvu z keramzitu. Keramzit zabraňuje hromadeniu vlhkosti okolo koreňov rastlín. Ide o porézne guľôčky alebo valčeky z vypáleného ílu. Na spodok črepníka nasypte keramzit, cca 3 až 5 cm (závisí od veľkosti kvetináča) a dosypte vrstvu substrátu na izbové rastliny. Vložte rastlinku a dookola dosypte zvyšný substrát.

Vyššiu spotrebu vody majú izbovky v lete a počas horúcejších dní.

Opačne je to počas zimných mesiacov, keď má byť obdobie vegetačného pokoja.

Na zalievanie izboviek je vhodná mäkká a čistá voda s izbovou teplotou.

Chlórovanú vodu nepoužívajte, prípadne nechajte chlór najskôr vyprchať.

Ak sú rastliny zdravé a napriek tomu im v zime začnú žltnúť listy, netrápte sa, je to prirodzené.

Stačí, ak takéto listy budete pravidelne odstraňovať.

Na jeseň a na zimu presuňte izbovky bližšie k oknu

Na jeseň a na zimu presuňte izbovky bližšie k oknu alebo ich položte na okenný parapet. Listy prirodzene rastú smerom za svetlom, preto črepník pravidelne otáčajte, aby ste zabezpečili rovnomerný rast rastlín. Zdroj: isifa/shutterstock

Zaliať, ale nepreliať!

Izbové rastliny polievajte menej často a výdatnejšie. Nemá zmysel zalievať stále a po troškách. V rámci každej zálievky by malo dôjsť ku kvalitnému prevlhčeniu substrátu, ten však nesmie zostať zmáčaný. Ideálne je docieliť stav, keď je substrát v črepníku mierne vlhký. Zároveň je však potrebné dbať, aby substrát medzi každou zálievkou mierne preschol. Vďaka tomu sa ku koreňom pestovaných rastlín dostane vzduch a podporí to ich rozvoj.

Prečítajte si tiež
Ktoré rastliny sa hodia do moderných bytov a ako sa o ne starať?

Rastlinám v blízkosti tepelného zdroja a južne orientovaných strán vysychá substrát rýchlejšie. Vtedy nezostáva nič iné, ako ich zalievať častejšie. Rýchlo vysychajú aj menšie črepníky (rastlinné miniatúry), tieto je vhodné namáčať pravidelne do vedra s vodou. Kým vystupujú zo substrátu vzduchové bublinky, je potrebné nechať črepníky ponorené. Po odtečení prebytočnej vody môžete opäť črepníky postaviť na svoje miesto.

„Pri izbových rastlinách vo vegetačnom pokoji platí zásada, že čím majú menej svetla, tým menej vody potrebujú.“

zalievanie izbových rastlín

Väčšina rastlín znesie suchšie obdobie pomerne dobre (ak ich aj náhodou zabudneme poliať), avšak hynú pri nadmernom polievaní. Osvojte si preto pravidlo, že je lepšie zalievať menej ako príliš veľa. Zdroj: isifa/shutterstock

Zvrchu alebo do misky?

Najčastejší spôsob je zálievka zhora. Substrát sa tak rýchlejšie prevlhčí aj živiny sa lepšie dostanú ku koreňom. Voda sa dostane do substrátu a hneď aj viete posúdiť, či treba ešte doplniť ďalšiu vodu. Zalievajte tak, aby voda siahala po horný okraj črepníka. Mnohé rastliny však neznesú na svojich listoch vodu, preto je lepšie zalievať ich zospodu – do misky. K takýmto patria africká fialka, akzakum, cyklámen alebo alokázia. Zistite, či má črepník na dne otvor na odtok prebytočnej vody.

Permanentne vlhký substrát môže spôsobiť hnilobu koreňov a uhynutie rastliny. Pozor si však treba dať na to, aby voda v miske príliš dlho nestála. Treba ju pravidelne vylievať, kontrolu treba uskutočniť približne do polhodiny po zálievke. Ďalšia skupina rastlín, naopak, privíta zálievku na listy, resp. do listovej ružice. Medzi ne patria bromélie, guzmánie, ananás.

izbové rastliny pri okne

Intenzívnym sálajúcim teplom sa voda zo zeminy veľmi rýchlo vyparí. Predísť tomu môžete napríklad širšou doskou, ktorú podložíte pod črepníky. Tá by mala prečnievať tak, aby teplý vzduch prúdil vo väčšej vzdialenosti od rastliny. Zdroj: isifa/shutterstock

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/shutterstock
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Zeleň v interiéri
Tagy: izbové rastliny Sme doma
Zdieľať článok

Diskusia