4 nové odrody izbových rastlín, do ktorých sa ihneď zamilujete

20. 02. 2020
Zdieľať

Izbové rastliny vytvoria nielen príjemnú atmosféru, ale v ostatných rokoch sa stávajú priam dizajnovým doplnkom interiéru. Nové druhy interiérových rastlín prekvapujú dramatickými listami, novými farbami kvetov, mnohé sú zmenšeninami exteriérových originálov.

Zantedeschia – kala

Rastlinka známa ako kornútovka (alebo kala) sa pestuje najčastejšie v okrasných záhradách. Na trhu však nájdete už aj izbové verzie týchto krásnych kvetov, a to v nových pútavých farbách: čierna, fialová, levanduľa, tmavo ružová, ružová, broskyňová, oranžová a žltá. Novšie odrody sú ešte dekoratívnejšie, pretože ich listy sú zafarbené v podobnom odtieni ako kvety. Izbová zantedeschia je malá s drobnými kvetmi v tvare trúbky a zelenými špicatými listami.



Zantedeschia – kala
iStock

Starostlivosť

Zantedeschia potrebuje jasné ranné slnko, ale nemá rada priame poludňajšie slnko. Rastlinu zavlažujte, keď je povrch pôdy mierne suchý. Počas jari a leta pridajte do vody tekuté hnojivo – približne každé dva týždne. Pozor: listy sú toxické pre mačky a psy.

Phalaenopsis – lyšajovec

Pod týmto latinským názvom sa skrýva lyšajovec patriaci k orchideám. I táto obľúbená izbová kvetina sa objavila v nových farbách: v žltých a oranžových odtieňoch. Zaujímavý efekt dosiahnete, keď ich budete pestovať v sklenených nádobách, ktoré odhalia korene a zvýraznia veľkolepé kvety. Vďaka svojej dlhej dobe kvitnutia (až tri mesiace) a ľahkej starostlivosti zostáva lyšajovec jednou z najpopulárnejších izbových kvetín.



Phalaenopsis – lyšajovec
iStock



Phalaenopsis – lyšajovec
iStock

Starostlivosť

Potrebuje jasné nepriame svetlo a vysokú vlhkosť. Raz týždenne položte dve kocky ľadu na vrch pôdy – to je dostatočná závlaha, prípadne raz za sedem až desať dní nechajte kvetináč namočený do vody počas jednej minúty. Prebytočná voda musí z pôdy odtiecť.

Ficus Elastica – figovník kaučukový

Figovník kaučukový je známou a veľmi obľúbenou izbovou rastlinou. Populárny bol ako interiérový strom v 70. rokoch. Nové odrody sú menšie a majú omnoho pestrejšie listy. Odroda „Tineke“ má listy, ktoré kombinujú tri príjemné farby: smotanovú, olivovo zelenú a ružovú. Existujú však tiež odrody v bronzových, gaštanových a čiernych odtieňoch.   



Ficus Elastica – figovník kaučukový
iStock

Starostlivosť

Potrebujú dostatočné nepriame svetlo, ale rastú aj pri nedostatku svetla. Medzi zavlažovaním nechajte pôdu mierne vyschnúť. Citlivé sú na náhle zmeny teploty a premiestňovanie. Nájdite správne miesto a nechajte ich tam.

Anthurium – antúrium

Antúrium patrilo tiež medzi rastliny pestované v exteriéri. Nové interiérové odrody sú menšie, štíhlejšie, majú menšie kvety a väčšiu tvarovú i farebnú pestrosť. Pozitívne je, že pri správnej starostlivosti sú takmer nezničiteľné a prežijú mnoho rokov.



Anthurium – antúrium
iStock



Anthurium – antúrium
iStock

Starostlivosť

Potrebujú jasné nepriame svetlo, teplejšiu miestnosť. Zalievajte ich len vtedy, keď je pôda mierne suchá. Nadmernú vlhkosť nemajú rady. 

Sabína Zavarská
Zdroj: gardenandhome.co.za
Foto: istock

Kategória: Zeleň v interiéri
Tagy: izbové rastliny Sme doma
Zdieľať článok
Nefrolepka – retro papraď, ktorá obľubuje vlhkejší interiér a čistí vzduch od formaldehyduZáhrada

Nefrolepka – retro papraď, ktorá obľubuje vlhkejší interiér a čistí vzduch od formaldehydu

Rozmnožujete si rastliny pomocou listov? Neurobte túto zásadnú chybu!Záhrada

Rozmnožujete si rastliny pomocou listov? Neurobte túto zásadnú chybu!

Huby v kvetináči: Čo vieme o nezvaných hosťoch medzi izbovými rastlinami?Záhrada

Huby v kvetináči: Čo vieme o nezvaných hosťoch medzi izbovými rastlinami?

Čo robiť, aby vám vianočné izbovky vydržali čo najdlhšie? Na túto otázku odpovedáme v najnovšej epizóde podcastu Záhrada!Záhrada

Čo robiť, aby vám vianočné izbovky vydržali čo najdlhšie? Na túto otázku odpovedáme v najnovšej epizóde podcastu Záhrada!

Diskusia