Rozkvitnutá kuchyňa

10.03.2010  |     

Stiesnené podmienky (najmä sídliskových kuchýň), množstvo kuchynského zariadenia, výpary vznikajúce pri varení, suchý vzduch a časté striedanie teplôt nemajú rastliny príliš v obľube. Bežným problémom je tiež nedostatočné alebo aj nadmerné osvetlenie v kuchyni. Napriek týmto špecifikám či skôr negatívam sa aj v kuchyni možno popýšiť krásnymi rastlinami. Len si treba vybrať správne druhy a vhodne ich umiestniť.

Na poličkách, skrinkách a oknách

Vo väčšej kuchyni môžete umiestniť zeleň na okenné parapety, police či skrinky. V malej kuchyni sa osvedčí stena, na ktorú možno pripevniť črepníky s rastlinami do stabilných držiakov, prípadne priamo na špeciálne upravenú kuchynskú linku. Rastliny sa dajú zavesiť aj nad pracovnú dosku alebo stôl, ale len za predpokladu, že tu budú mať dostatok svetla (pri okne). Na špeciálne okenné poličky môžete situovať miniatúrnu bylinkovú záhradu. Vo väčšej kuchyni môže byť črepník so zaujímavou rastlinou umiestnený aj na kuchynskej linke, samozrejme, nesmie zavadzať pri práci. Zeleň veľmi vynikne na kuchynskom ostrovčeku. Zato na pracovnej doske a v jej blízkosti izbové rastliny nemajú vhodné podmienky na nerušený rast. Do kuchýň nepatria vzrastenejšie a bujne rastúce druhy, ani pestovateľsky náročné či na choroby náchylné druhy.

Čo najkrajšie kvitne

Farebnosť kuchyne zvýrazní niekoľko krátkodobo (sezónne) kvitnúcich izbových rastlín. V bielej kuchyni sviežo pôsobia druhy so sýto sfarbenými kvetmi, napríklad streptokarp (Streptokarpus), príjemné je aj množstvo drobných kvietkov africkej fialky (Saintpaulia ionatha) alebo nenáročné kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana). Vyniknú na okenných parapetoch a poličkách na stene. Väčší efekt docielite, ak niekoľko exemplárov z jedného druhu a farby kvetov umiestnite do skupinky. V tmavej kuchyni upútajú tmavočervené kvety begónie (Begonia elatior), ibišteka (Hibiscus rosa-sinensis) či klívie (Clivia miniata). Pri modrom kuchynskom nábytku vyniknú žltokvitnúce druhy izbových rastlín, napríklad papučka (Calceolaria herbeohybrida) alebo primulky (Primula vulgaris). Vo vidieckych kuchyniach sa budú vynímať pelargónie (Pelargonium zonale), bielo a modro kvitnúce zvončeky (Campanula isophyla) a menej pestovaná, ale nádherná tanierovka (Achimenes hybrid). Malé misky a šálky možno osadiť kompaktne rastúcimi druhmi, ako sú helxine (Soleirolia soleirolii), nertera (Nertera granadensis), pieprovec (Peperomia obtusifolia) alebo nemecká fialka (Exacum affine). Takáto skupinka je veľmi pôsobivá.

V modernej kuchyni možno experimentovať s netradičnými rastovými formami – na tento účel využite niektoré druhy korenín (rozmarín), olivovníky alebo sukulenty (mliečnik). Kuchynské priestory sú vhodné aj pre miniatúrne druhy izbových rastlín, napríklad miniruže, zvončeky a kalanchoe, prípadne také rastliny, ktoré sú zaujímavé farebnými plodmi. Patrí sem ľuľok (Solanum pseudocapsicum), okrasné jednoročné papričky (Capsicum annum), nertery, granátovníky a citrusy.

Kuchynský drez sa dá pekne orámovať papraďorastmi a asparágusom – znesú viac aj menej svetla a sú dlhoveké. So zálievkou zrejme problém nebude, pretože voda je blízko. Na kuchynskom parapete sa budú vynímať kvitnúce orchidey či sukulenty (sú pestovateľsky nenáročné).
Pri kúpe sa neriaďte len vzhľadom rastliny, ale aj najmä tým, či budú danej rastline podmienky vašej kuchyne vyhovovať.

 

Originálne črepníky

V kuchyni možno nájsť množstvo originálnych nádob vhodných na pestovanie rastlín – staré plechové dózy, hrnce, hlinené krčahy, šálky a košíky. V pestrých plechových dózach možno v blízkosti okna pestovať prevísajúce rastliny ako zelenec (Chlorophytum comosum), cisus (Cissus rhombifolia), brečtan (Hedera helix) a potosovec (Scindapsus pictus). Aj obdĺžnikové a kruhové formy na pečenie možno osadiť a zavesiť pomocou reťazí nad pracovnú kuchynskú dosku. Stará porcelánová misa sa zasa môže vďaka vhodne zvoleným rastlinným druhom stať netradičnou žardiniérou.
Voľba obalov na črepníky závisí od štýlu, v ktorom je kuchyňa zariadená. Spomínané alternatívy sa uplatnia vo vidieckej kuchyni. Tu je dovolené umiestniť aj väčší počet rastlinných druhov. Do modernejších kuchynských priestorov je, naopak, vhodnejšie vybrať menej druhov (1 až 2). Z nádob sa osvedčia pozinkované, chrómové, z ušľachtilej ocele a skla. Takisto sú vhodné aj košíky. Do popredia sa v moderných kuchyniach dostávajú jednofarebné plastové vegetačné nádoby.

 

ZDROJ: VŠETKO O KUCHYNI JAGA GROUP, s.r.o.

 


Foto: Arclinea, Daniel Košťál
Zdroj: Daniel Košťál

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 11/2019 v predaji


Rebelské Vianoce




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky