Bylinky v kuchyni – na úžitok aj okrasu

15. 04. 2010
Zdieľať

Bylinky v kuchyni sú nielen dekoratívne, ale aj užitočné. Iste oceníte, ak pri príprave jedál budete môcť siahnuť po čerstvej pažítke, petržlenovej vňati, bazalke či tymiane. Pamätajte však, že mnohé tieto rastliny nie sú izbové, ale záhradné...

V črepníkoch v interiéri bylinky možno pestovať len dočasne. Potrebujú dostatok svetla (slnka), ktoré je dôležité pri tvorbe charakteristickej arómy, a pravidelný prísun čerstvého vzduchu (vetranie). Čím viac vzduchu a svetla majú, tým rýchlejšie rastú, pekne sa tvarujú a ich olistenie je hustejšie.

Ďalšími faktormi úspešného pestovania sú priepustný substrát zmiešaný s pieskom a pravidelná zálievka. Polievajte ich až vtedy, keď substrát úplne vyschne. No dajte pozor na preliatie! Najviac sú na zálievku náročné mäta, žerucha a petržlen. V zime bylinky zalievajte menej a dajte pozor, aby ich neovanul studený vzduch z otvorených okien. Pri zbere aromatických vňatí odstrihnite buď celé výhonky, alebo len končeky (rastliny sa pekne rozkonária). Keď začne bylinka chradnúť (rastlina je vyčerpaná), radšej ju vymeňte za novú.


Bylinky v kuchyni - na úžitok aj okrasu

256845
Jana Ardanová

V súčasnosti nie je problém zaobstarať si tieto rastliny celoročne. Žeruchu, pažítku, roketu a petržlen dokonca možno vysiať, a tak získať nové rastliny aj pre svojich známych. Keď bylinky v črepníkoch začnú kvitnúť, je lepšie odstrihnúť kvety (týka sa to najmä bazalky a pažítky). Treba odstraňovať aj žlté či inak poškodené listy a stonky. V supermarketoch sa bylinky a koreniny obvykle predávajú v črepníkoch chránené priehľadným obalom. Tento obal (niekedy sú na ňom rady, ako dané bylinky použiť aj pestovať) po príchode domov z črepníka odstráňte, pretože by mohol pomáhať kumulovať vyššiu vzdušnú vlhkosť, ktorú tieto rastliny príliš neobľubujú.


Bylinky v kuchyni - na úžitok aj okrasu

256846
Daniel Košťál

Bylinkám sa bude dariť na slnečných kuchynských parapetoch a okenných poličkách, prípadne na stolíkoch a skrinkách. Efektné sú závesné nádoby alebo nádoby pripevnené na stene či na kuchynskej linke. Petržlen, pažítka, žerucha a mäta budú dobre rásť v polotieni – nezabudnite črepníky priebežne otáčať, aby sa výhonky neťahali len jedným smerom. Niektoré bylinky sa uplatnia aj ako účinné pohlcovače kuchynských pachov. Takýmito osviežovačmi vzduchu sú napríklad tymian či rozmarín – stačí prejsť dlaňou po stonke a kuchyňa sa naplní očistnou arómou.


Bylinky v kuchyni - na úžitok aj okrasu

256854
Daniel Košťál

Nádoby a menovky

Bylinky doplnia kuchyňu aj z estetickej stránky. Môžete ich pestovať v hlinených črepníkoch (so zabezpečeným odtokom) a tie vložiť do pozinkovaných, sklených či keramických nádob. Zaujímavo pôsobí, ak vytvoríte malú skupinku z niekoľkých rovnakých črepníkov. Na pestovanie sú vhodné aj staré kuchynské dózy (z kávy či kakaa), hrnčeky či formy na pečenie.

 

V kuchyni možno pestovať:

rozmarín (Rosmarinus officinalis), tymian (Thymus vulgaris), šalviu (Salvia officinalis), vavrín (Laurus nobilis) a pamajorán – oregano (Origanum vulgare), pažítku (Allium schoenoprasum), mätu (Mentha piperita), bazalku (Ocimum basilicum), petržlen kučeravý (Petroselinum crispum), majorán (Majorana hortensis), kôpor (Anethum graveolens), koriander (Coriandrum sativum), medovku (Melissa officinalis), žeruchu (Lepidium sativum).

ZDROJ: VŠETKO O KUCHYNI JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri
Tagy: dekorácie kuchyňa
Zdieľať článok

Diskusia