22. 06. 2005
Zdieľať

Každá izbová rastlina má v dospelosti špecifický tvar, ktorý ju charakterizuje. Tvary a napokon aj rozmery rastlín sú naozaj rozmanité, jeden druh často ponúka niekoľko tvarovo a vzrastovo odlišných kultivarov. Pri ozeleňovaní bytu môžete vďaka poznatkom o jednotlivých rastových formách vytvoriť veľkolepé efekty. Niektoré rastliny dokonca môžu nahradiť chýbajúci nábytok alebo steny, iné pomôžu zakryť nežiaduce výklenky alebo sú len zaujímavým skulpturálnym doplnkom.

Rozdelenie podľa tvaru

Podľa rastového tvaru možno izbové rastliny rozdeliť do niekoľkých skupín. Rozoznávame stromčekovité, trsovité, krovité, vzpriamene rastúce, štíhle druhy, ďalej tie, ktoré charakterizuje ružicovitý alebo prísne kompaktný vankúšovitý rast, popínavé a plazivé druhy. Zaujímavou, najmä v poslednom období obľúbenou kategóriou sú druhy vyznačujúce sa neobvyklými, ba až bizarnými rastovými formami. V súčasnom sortimente izbových rastlín nájdeme vzrastovo veľké i malé druhy, mladé a dospelé exempláre a takisto tie, ktoré sú v prechodnom rastovom štádiu. Samostatnú skupinu tvoria rastlinné miniatúry, ktorých tvar dočasne ovplyvňujú chemické látky – retardátory. Všetky z uvedených foriem sú v byte dobre využiteľné, ale len za predpokladu, že viete ako na to. Ideálne je využiť v byte nielen jeden typ rastovej formy, teda buď krovité, alebo popínavé druhy, ale aj rôzne zaujímavé kombinácie, samozrejme – rozmiestnené v rôznych miestnostiach bytu. Netreba zabúdať, že celkové pôsobenie rastového tvaru v interiéri zdôrazní aj veľkosť a tvar listov, prípadne ich rôzne sfarbenie. A navyše toto všetko zvýrazní vhodne zvolené pozadie. Napríklad rastlina s jemnejším olistením dokonale vynikne pred jednofarebným a súvislým pozadím. Všeobecným pravidlom na dosiahnutie vysokého architektonického efektu je, že okolo rastliny treba nechať dostatočne veľký voľný priestor, a to najmä vtedy, ak ide o veľké druhy.

Proporcionálne k nábytku


Rastliny s architektonickým efektom 1

26234

Trsovité a krovité tvary izbovej zelene sú typické hustejším a kompaktnejším rastom, bohatým rozkonárením a množstvom listov, niekedy dokonca aj kvitnutím. Väščinou majú okrúhly obrys. Čím sú menšie, tým je dôležitejšie, aby boli situované vo výške očí (na okennom parapete, poličke, stolíku), kde môžu pôsobiť ako vynikajúci ústredný prvok. Umiestnenie na okennom parapete umožní lepšie vnímať štruktúru kvetov, listov, stoniek, kochať sa jemnými tvarmi a farbami alebo dramatickými a veľmi neobvyklými tvarmi. Optimálne je, ak sa pod oknom nachádza pohovka či kreslo. V niektorých prípadoch môžu takéto rastliny nahrádzať závesy, pretože čiastočne bránia nežiaducim pohľadom zvonka. Naopak, vyrastenejšie druhy možno umiestniť priamo na podlahu, trebárs do blízkosti pohovky. Ešte vyššie krovité druhy vyniknú vedľa nábytku primeranej veľkosti a môžu sa umiestniť pred veľké okná a balkónové dvere tak, aby nebránili prístupu svetla do miestnosti. Treba upozorniť na to, že niektoré mohutne rastúce krovité izbové rastliny nepatria do rohov miestností a medzi jednotlivé kusy nábytku, kam sa však – paradoxne – najčastejšie dávajú. Na takom mieste totiž nikdy nebudú mať dostatočný priestor na svoj vývoj, ideálny je vždy väčší priestor. Typickým príkladom takejto rastliny sú palmy alebo pandanus. S trsovitou a kríkovitou formou rastlín sa dá v byte zrealizovať naozaj všeličo, stačí napríklad tieto rastliny (dva, maximálne tri druhy) porozmiestňovať po väčšej miestnosti tak, aby nezavadzali, ale aby zároveň mali vhodné podmienky na rast do šírky či výšky. Trsovité a krovité rastové formy sú v súčasných interiéroch veľmi žiadané, ale často vyžadujú spolu s dostatočným prísunom svetla aj vyššiu vzdušnú vlhkosť. Medzi typických zástupcov tejto skupiny patria figovníky (Ficus), izbové lipky (Sparmannia africana), fatsia (Fatsia japonica), monstera (Monstera deliciosa), grevilea (Grevillea robusta), podslnečník (Abutilon hybridum), šeflera, dífenbachie, tučnolist (Crassula ovata), ibištek (Hibiscus rosa-chinensis), lopatkovec (Spathiphyllum walisii), begónie (Begonia), myrta (Myrtus communis), kaládium (Caladium hortulanum) alebo aj rôzne druhy papraďorastov.

Vzpriamene rastúce druhy

Zaujímavým prvkom moderného interiéru môže byť aj štíhla a vzpriamene rastúca zeleň. Ide o rôzne kmienkové tvary, ktoré sú charakteristické najmä pre dracény, juky, kordylínky, alebo prirodzene vzpriamene rastúce druhy a kultivary. Patria medzi ne napríklad araukárie (Araucaria heterophylla), cyprusy (Cupressus macrocarpa), kroton (Codiaeum variegatum), figovník lýrovitý (Ficus lyrata), muraja (Murraya paniculata), sansevieria (Sansevieria trifasciata) alebo banánovník (Musa acuminata). Štíhle a vzpriamene rastúce rastliny zdôrazňujú zvislé línie v priestore, opticky zvyšujú nízke priestory a ich prednosťou je aj to, že nepotrebujú okolo seba priestor do šírky.

Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: interiér kvetiny rastliny zeleň
Zdieľať článok

Diskusia