18. 10. 2005
Zdieľať

Najsvetlejšími miestami v bytoch sú nepochybne okná a ich bezprostredné okolie, aj preto sa práve tam najčastejšie pestujú zaujímavé interiérové rastliny. Niekedy je to dokonca jediné miesto v byte, kde býva umiestnená zeleň. Existuje veľa možností, ako okná zatraktívniť zeleňou, avšak nie všetky okná poskytujú pre rastliny rovnaké vegetačné podmienky.

{BRC}

Svetlo a atraktívnosť


Zeleň v oknách

32739

Slnečné lúče dopadajú na okno a jeho okolie buď ráno, napoludnie alebo v poobedňajších hodinách, a to podľa jeho orientácie na svetové strany – východ, juh či západ. Priame slnečné svetlo nie je výsadou okien orientovaných na sever a naopak, na južnej strane môžu silné slnečné lúče rastlinu (konkrétne jej listy) poškodiť. Na pestovanie širokého spektra izbových rastlín sú najvhodnejšie západné a východné okná.

Izbové rastliny v oknách nielenže výborne vegetujú, ale sú aj ich estetickým doplnkom. V mnohých domácnostiach už nevídať záclony, a tak rastliny plnia aj ich funkciu – zatraktívňujú okno a bránia nežiaducim pohľadom zvonka, pričom umožňujú majiteľovi pozorovať okolie spoza atypického zeleného závesu. V oknách vyniknú najmä druhy so zaujímavou štruktúrou listov, ktoré v dopadajúcom svetle vytvárajú veľmi zaujímavé efekty. Nezanedbateľná je aj schopnosť niektorých druhov rastlín čistiť vzduch od škodlivín, ktoré sa najčastejšie sústreďujú práve v okolí okien.

Striedanie teplôt


Zeleň v oknách

32738

Skôr, ako sa rozhodnete pestovať izbové rastliny v oknách a na okenných parapetoch, mali by ste si uvedomiť niekoľko dôležitých skutočností. Pre všetky izbové rastliny je rizikové najmä prudké striedanie teplôt počas dňa a noci, ktoré je najvýraznejšie práve v blízkosti okna, a nebezpečný je aj horúci suchý vzduch z vykurovacích telies, ktoré bývajú najčastejšie umiestnené pod oknom. Avšak nielen zimné vykurovanie zvyšuje teplotu a vysúša vzduch v okolí okien. Predovšetkým v letných mesiacoch sa priestor za okennou tabuľou výrazne prehrieva vplyvom intenzívneho slnečného žiarenia. V oboch prípadoch preto prudko rastú aj nároky rastlín na vzdušnú vlhkosť, ktorá sa dá zvýšiť okrem postrekovania aj pomocou odparovačov alebo špeciálnych zvlhčovacích kamienkov.


Zeleň v oknách

32743

Za oknom však nastáva aj opačný efekt. Predovšetkým v noci a v zime tu môže prudko klesnúť teplota vzduchu (niekedy až k bodu mrazu). Počas silnejších mrazov tak hrozí, že izbové rastliny budú chladným vzduchom pri okennej tabuli trpieť a neskôr môžu aj uhynúť. Najvážnejší je tento problém vtedy, ak sú rastliny medzi dvoma okennými tabuľami (takéto okná sú typické najmä pre staršie domy). Do priestoru medzi okennými krídlami treba preto vyberať druhy, ktoré dobre znášajú aj nižšie teploty – napríklad azalky, prvosienky, cyklámeny alebo kamélie, ktoré dokážu ozdobiť okná kvetmi aj napriek chladu, ktorý sa kumuluje v ich blízkosti. Pred výberom rastlín (aj chladnomilných) však treba v každom prípade skontrolovať tesnenie okien.

Najmä počas chladných jesenných a zimných dní môžu byť pre rastliny na oknách nebezpečné aj vetranie a časté otváranie okien. Preto okná, na ktorých sú umiestnené izbové rastliny, neotvárajte a vetrajte čo najvzdialenejším oknom (nikdy nie susedným).

Výber rastlín


Zeleň v oknách

32740

Výber konkrétnych rastlinných druhov by mal zohľadniť najmä orientáciu okien na svetové strany. Napríklad okná orientované na juh vyhovujú skôr rastlinám pôvodom z trópov, ktoré sú zvyknuté na sucho a teplo. Príkladom je gynura (Gynura aurantica), nenáročná bilbergia (Bilbergia nutans), echmea (Aechmea fasciata), kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana), aloe, tučnolist (Crassula portulacea), mliečniky (Euphorbia) alebo pachyra (Pachyra aquatica), pestrými listami tu môže upútať napríklad hypoestes (Hypoestes phyllostachys). Južné okná však môžu byť nebezpečné pre kaktusy, ktoré sa tu často umiestňujú nevhodne. Na prudkom južnom slnku totiž môžu kaktusy stratiť farbu.


Zeleň v oknách

32742

Okná situované na západ a východ obľubujú najmä svetlomilné a kvitnúce druhy interiérových rastlín, ako sú starček (Senecio cruentus), streptokarp (Streptocarpus x hybrid), africké fialky (Saintpaulia ionatha) alebo gloxínia. Západne orientované okná sú tiež ako stvorené na pestovanie tradeskancie (Tradescantia), podobne ako aj iných rastlinných druhov s panašovanými listami. Zo vzrastenejších druhov sa pred západné okná hodia šeflery, dracény, ibištek čínsky alebo tropická antúria. Avšak v niektorých prípadoch môžu byť tieto okná rozohriate viac ako tie, ktoré sú orientované na juh.

Na východných oknách budú dobre rásť druhy, ktoré si síce vyžadujú veľa svetla, avšak neznesú priame slnečné lúče. Tieto rastliny využijú prvé ranné slnko a po zvyšok dňa sa uspokoja s polotieňom. Príkladom vhodnej rastliny môže byť zelenec (Chlorophytum comossum), izbový brečtan alebo potosovec, ktoré vyniknú v okne aj v závesných nádobách. Okrem nich sa môžu na východnom okne pestovať peperómie (Peperomia), helxine, tzv. rodinné šťastie (Soleirolia soleirolii), asparágus alebo abutilon (Abutilon).


Zeleň v oknách

32744

Na okná orientované na severné strany sa situujú skôr druhy, ktoré uprednostňujú tieň a polotieň. Tam totiž zasvieti slnko iba málokedy. Pokiaľ prieniku svetla nebránia múry alebo vysoké stromy, poskytujú severne, severovýchodne alebo severozápadne orientované okná najlepšie podmienky na pestovanie tieňomilných izbových rastlín, ako sú maranty, begónie, bromélie, lopatkovec, cisus, difenbachia a pod.

Parapety a okenné poličky

Rastliny sa v oknách ukladajú na parapetnú dosku alebo na malé poličky. Poličky sa do okien umiestňujú vtedy, ak sa tu má pestovať väčšie množstvo rastlín. Samostatné poličky alebo konštrukcie z viacerých políc môžu byť zhotovené z dreva, kovu alebo skla a uchytené na okenný rám či ostenie okna. Rastliny sa na ne rozmiestňujú podľa vlastnej fantázie, ale aj podľa ich pestovateľských požiadaviek. Na poličkách vyniknú najmä menšie druhy izbových rastlín, miniatúry, kaktusy a izbové bonsaje.

Izbové rastliny, ktoré sa pestujú na oknách a okenných parapetoch, môžu po istom čase brániť vo výhľade. Stáva sa to najmä pri vzrastenejších a rýchlo rastúcich druhoch. Veľkosť rastlín by mala byť preto zosúladená nielen so svetelnými podmienkami na okne, ale aj s jeho rozmermi. Okná, resp. okenné poličky sú mimoriadne vhodné na pestovanie nenáročných kaktusov a sukulentov. Tie totiž aj v lete znášajú intenzívne slnečné žiarenie a nepotrebujú pravidelnú závlahu, pretože znesú aj dlhotrvajúce sucho. Na okenných poličkách pritom možno pestovať celú zbierku týchto suchomilných rastlín.


Zeleň v oknách

32737

Aj umiestňovanie rastlín na okenných poličkách má svoje pravidlá. Napríklad druhy, ktoré majú prevísajúce výhony, dávame skôr na horné poličky a kombinujeme ich so vzpriamene rastúcimi a nižšími kompaktnými druhmi v spodnej časti okna. Vo všeobecnosti treba dbať na to, aby porast nebol prehustený. Väčšie druhy rastlín sa umiestňujú na zem alebo na nízke stolíky, približne krok od okna.

Aby väčší počet rôznych rastlín na jednom mieste pôsobil harmonicky, treba doň vniesť aj určitú jednotu – napríklad prostredníctvom obalových črepníkov z rovnakého materiálu, s podobným dizajnom a zladenou farebnosťou. Rozhodujúcim faktorom pre výber by mal byť v tomto prípade okenný rám – k bielemu plastovému rámu sa hodia najmä glazované keramické obaly na črepníky (biele alebo farebné), terakota najlepšie ladí s drevenými oknami. Zelené rámy Ak chcete ponechať okennú tabuľu či priestor pred oknom voľný, môžete pestovať rastliny po bokoch okna. Tradičným riešením, ktoré v súčasnosti prežíva renesanciu, je vytvorenie tzv. zeleného rámu okna. Na tento účel sú najvhodnejšie tie rastliny, ktoré majú dlhé alebo prevísajúce výhonky – napríklad potosovec (Radiophora aurea), brečtan (Hedera helix) alebo filodendron (Philodendron scandens). Črepníky s takýmito rastlinami postavte jednoducho k rohom okien a ich výhonky vyveďte pomocou špagátov alebo drôtu požadovaným smerom. Do držiakov po stranách okna možno umiestniť aj viaceré črepníky s rastlinami (zásadne len jeden druh), čím sa dosiahne oveľa hustejší a kompaktnejší porast.

Pestovanie a starostlivosť


Zeleň v oknách

32741

Rastliny na oknách si, samozrejme, vyžadujú pravidelnú starostlivosť, len tak budú vaše okná naozaj estetické. Medzi najdôležitejšie pravidlá patria systematická zálievka (podľa požiadaviek jednotlivých druhov), prihnojovanie a aj odstraňovanie opadaných listov a nevzhľadných častí rastliny. Posledné dva zásahy sú dôležité aj preto, že rastliny musia v oknách pôsobiť naozaj dobre a vitálne. S prihliadnutím na časté prehrievanie substrátu treba zalievať v kratších intervaloch, substrát by však mal medzi jednotlivými zálievkami mierne preschnúť. Ak rastlinu napadnú škodcovia alebo choroba, treba ju z okna okamžite odstrániť a na jej ,,liečenie“ vyhradiť iné miesto v byte. Takáto rastlina by mohla byť príčinou toho, že okno plné zelene sa pred naším zrakom začne postupne „strácať“. Vzhľadom na stiesnené podmienky na okne je najmä pri rýchlo a expanzívne rastúcich druhoch potrebný aj priebežný presvetľovací rez. Okná plné zelene môžu byť príťažlivé rovnako z exteriéru, ako aj z interiéru a pri troške tvorivosti a výbere vhodných rastlinných druhov sa môžu stať pýchou každého majiteľa.

Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri
Tagy: izbové rastliny zeleň zelokno
Zdieľať článok

Diskusia