Dizajn so značkou Arne Jacobsen

02. 06. 2006
Zdieľať

Arne Jacobsen patrí k významným osobnostiam modernej architektúry a dizajnu. Preslávil ho najmä nábytok. Jacobsenove stoličky existujú v miliónoch exemplárov, tu i tam sa objavujú na televíznej obrazovke v zariadení štúdií, v interiéroch súčasnej architektúry a na stránkach periodík o životnom štýle.

Aj keď bol Jacobsen predovšetkým architekt, okrem legendárnych stoličiek a sedacieho nábytku navrhol celý rad úžitkových predmetov, napríklad lampy, vodovodné batérie, príbor, textílie a i. Dôležitou súčasťou jeho projektov bola zeleň v podobe záhrad, živých plotov a solitérov a, samozrejme, vnútorné zariadenie interiéru.


Dizajn so značkou Arne Jacobsen

55124

Najmä v dizajne nábytku a úžitkových predmetov sa prejavila zaujímavá črta Jacobsenovej tvorby, ktorá prekvapuje v porovnaní s jeho funkcionalistickou architektúrou – a to organickosť.

Mravec


Dizajn so značkou Arne Jacobsen

55117

Výsledkom Jacobsenovej spolupráce s dánskou nábytkárskou firmou Fritz Hansen, ktorá dodnes vyrába jeho nábytok, je svetoznáma stolička Mravec z roku 1952. Názov dostala podľa charakteristického obrysu, pričom úzky driek bol motivovaný viac technicky ako esteticky. Minimalizoval sa materiál a maximálne využila sila laminátu. Išlo o priemyselný nábytok vyrábaný strojovo, ktorý mal všetky kvality masového produktu na každodenné používanie. Stohovateľný Mravec sa dodnes vyrobil v niekoľkých miliónoch exemplárov, a to v rôznych materiálových, farebných a konštrukčných variantoch. Jedinou konštrukciou, ktorú Jacobsen dôsledne odmietal, bola štvrtá noha. (Oficiálne sa štvornohý Mravec začal vyrábať až po autorovej smrti, kým trojnohý sa dnes už neodporúča pre verejné priestory.) Túto stoličku, ktorá získala aj najviac ocenení, mal Jacobsen údajne najradšej.


Dizajn so značkou Arne Jacobsen

55118

Vajce, Labuť

V 2. polovici 50. rokov navrhol Jacobsen aj iný typ sedacieho nábytku, ktorý sa stal prinajmenej rovnako úspešným ako laminované stoličky, pričom dnes patrí k absolútnej špičke svetového dizajnu. Išlo o najpozoruhodnejší experiment s tvarovanými termoplastami, ktorý viedol k zrodu svetoznámych kresiel Vajce a Labuť.


Dizajn so značkou Arne Jacobsen

55119

Kreslo Labuť, navrhnuté pre firmu Fritz Hansen a vyrobené v roku 1958, malo čalúnenie z latexovej peny, podstavec bol z liateho hliníka. Vajce bolo navrhnuté súčasne s kreslom Labuť v roku 1958. Jacobsen toto kreslo vytvoril pre interiér hotelu SAS v Kodani. Podobne ako pri Labuti aj vnútorná konštrukcia tohoto kresla pozostáva z tvarovanej škrupiny zo skleneného vlákna.


Dizajn so značkou Arne Jacobsen

55121

Úžitkový dizajn

Arne Jacobsen navrhol tiež mnoho úžitkových predmetov, ktoré sa vyrábajú dodnes, napr. svietidlá pre spoločnosť Louis Poulsen, kúpeľňové príslušenstvo pre firmu I. P. Lunds, textílie pre spoločnosť C. Olesen či stolové náčinie z antikorovej ocele Cylinda pre spoločnosť Stelton z roku 1966 – patria sem džbán, kanvice na čaj, kávu a smotanu, podnosy, popolník, cukornička, soľnička, nádoba na ľad … – spolu 34 výrobkov.

V roku 1969 si Jacobsenov príbor z antikorovej ocele (vyrobený v roku 1957 pre firmu A. Michelsen) „zahral” aj v kultovom filme Stanley Kubricka z roku 1969 „2001: Vesmírna odysea”. Tieto príbory dnes vyrába pod menom tohoto dizajnéra dánska firma Georg Jensen, zameraná na kovový tovar.


Dizajn so značkou Arne Jacobsen

55120

Či už Jacobsen pracoval s drevom, plastickými hmotami, tkaninami alebo kovom, mal natoľko rozsiahle znalosti o technikách masovej výroby, že vedel, akým spôsobom dosiahnuť zamýšľané výsledky. Predmety, ktoré navrhol, sa stali súčasťou mnohých domácnosti po celom svete.

Kategória: Dizajn Nábytok
Tagy: arne jacobsen interiérový dizajn stolička
Zdieľať článok

Diskusia