Dni dizajnu v Čiernom lese

15. 03. 2007
Zdieľať

V nemeckom Schwarzwalde sa začiatkom tohto roka opäť stretli stovky priaznivcov dizajnu z celého sveta, aby tu obdivovali najnovšie kúpeľňové kreácie dvoch významných európskych výrobcov z tejto oblasti, spoločností Duravit a Hansgrohe. Obe spoločnosti sídlia neďaleko Štrasburgu a blízka poloha i dlhoročná úzka spolupráca boli inšpiráciou pre vznik spoločného podujatia.

Motivácia navštíviť ho je pre každého dizajnéra, architekta aj novinára z tejto oblasti viac než silná – pochopiteľne, veď práve tu si možno doslova siahnuť na najčerstvejšie novinky z dielní dizajnérov oboch významných značiek ešte skôr, než ich firmy predstavia svetu na prestížnej výstave ISH vo Frankfurte nad Mohanom. Tohto roku sa na Dňoch dizajnu Duravit a Hansgrohe zúčastnila aj naša redakcia a z množstva úžasných produktov sme pre vás vybrali aspoň zopár „hrozienok z koláča“. Tie ostatné vám postupne predstavíme v našom časopise.

Značka Pharo predstavuje v rámci spoločnosti Hansgrohe špecializovaný bonbónik – jej doménou sú sprchovacie masážne panely a boxy a tiež parné kabíny.


Dni dizajnu v Čiernom lese

84450

Na tento rok pripravili jej dizajnéri zaujímavé sprchovacie panely a takzvané showerpipe, čo je obľúbené a praktické spojenie ručnej a pevnej hlavovej sprchy. Tentoraz má však nová Showerpipe Swing aj čosi navyše – technologické inovácie umožnili zabudovať bočné masážne dýzy do subtílnej nástennej tyče. Reprezentatívnejší z dvoch nových panelov, High-End sprchový systém, má názov SkyLine. Je odrazom siluety moderných metropolí a minimalistický dizajn jeho plochého hliníkového telesa je zbavený všetkého nadbytočného V tomto prípade iste nenechajú nikoho chladným nielen vodné pôžitky, ale ani dizajnérske „vychytávky“, akými sú napríklad výklopná horná sprcha či špeciálne zariadenie na masáž ramien


Dni dizajnu v Čiernom lese

84451

Hansgrohe síce predstavuje technologickú špičku, nie všetky produkty sú však určené len pre tých, ktorí si môžu dovoliť špičkové investície a stavajú nové kúpeľne. Vtipná myšlienka novinky s názvom Showerpipe Raindance Connect iste poteší najmä tých, ktorí sa chcú pustiť do rekonštrukcie svojej starej kúpeľne alebo ju aspoň trocha vylepšiť. Nová Raindance Connect sa dá bez búrania a nových inštalácií aplikovať aj namiesto obyčajnej vaňovej či sprchovej batérie a získate v nej hneď dve sprchy – ručnú, ktorú možno upevniť na tyč a vďaka pretiahnutému tvaru je pri vodorovnom umiestnení ideálna na masáž ramien, a pevnú hornú. Stačí len zastrčiť ručnú sprchu do spodnej časti tyče a špeciálny ventil automaticky prepne prúd vody do veľkej ružice s dažďovou sprchou nad vašou hlavou.









Úspech rozsiahlych sprchových stropov RainSky presvedčil predstaviteľov značky Hansgrohe, že pevné horné sprchy s veľkými rozmermi a niekoľkými druhmi prúdu majú budúcnosť, a tak urobili ďalší krok k ich sprístupneniu čo najširšiemu spektru spotrebiteľov – zjednodušili ich montáž. Plochá sprchová konzola s názvom Rainfall nahradí časť stropu – v tomto prípade tú podstatnú – a zároveň odbúra akékoľvek technické komplikácie so zabudovaním sprchovacieho zariadenia do roviny stropu.


Dni dizajnu v Čiernom lese

84456


Dni dizajnu v Čiernom lese

84453


Dni dizajnu v Čiernom lese

84455



Dni dizajnu v Čiernom lese

84458

Popredný výrobca kúpeľňovej keramiky a vaní tento rok sústredil svoju pozornosť najmä na vane. Blue Moon (titulný obrázok) je zjemnením strohého minimalistického dizajnu, ktorý smeruje k magicky jednoduchému tvaru štvorca, a za jej dizajn je zodpovedný Jochen Schmidden, výherca súťaže iF Product Design Awards 2006. Vďaka spojeniu štvorca s kruhom, ktorý je rovnako magický a jednoduchý, ostáva táto vaňa verná minimalizmu a zároveň sleduje najnovší trend jemnejšej modelácie línií a približovania sa prírodným tvarom.

Ďalšia novinka z dielne dizajnéra Jochena Schmiddena a Duravitu má názov Sea dream a poteší najmä majiteľov malých kúpeľní, ktorí chcú v jednom priestore spojiť moderný dizajn a špičkové materiály a rozhodne sa nehodlajú vzdať žiadneho z vodných pôžitkov – ani kúpania, ani sprchovania. Nová minimalisticky tvarovaná vaňa predstavuje funkčný aj tvarový prienik vane a sprchovacieho kúta spôsobom „v jednoduchosti je genialita“.

Kategória: Dizajn
Tagy: interiérový dizajn
Zdieľať článok

Diskusia