Bývanie v štýle japandi môže byť inšpiráciou aj pre vás

07. 08. 2019
Zdieľať

Dalo by sa povedať, že Japonci majú zmysel pre ekonomiku, skromnosť a jednoduchosť. Čoraz viac zaľudnená Ázia sa prikláňa k recyklácii a udržateľnosti, ktoré sú trendom i v ostatnom svete. Japandi je príkladom zodpovedného a zároveň tvorivého prístupu k dizajnu a môže byť veľkou inšpiráciou pre každého z nás.

Štýl japandi – oáza pokoja

Ázijský trend japandi predstavuje sympatickú fúziu svetlých a tmavých drevín. Tie dodávajú miestnostiam zaujímavú hĺbku a vážnosť. Nábytok je kompaktný a jednoduchý, všetko má presne daný účel, doplnky nevynímajúc. Paleta materiálu i farieb je prirodzená a neutrálna. Mäkšie interiéry sú nekonečne tiché, vytvárajú príjemné a pokojné útočisko. 


japandi štýl

japandi štýl
TOM FERGUSON

Kúpeľňa v štýle japandi

Wellness v modernom ázijskom štýle je minimalistický a hlavne funkčný. Strohé betónové, drevené, kožené a ľanové povrchové úpravy vytvárajú spolu čistý, no zároveň teplý a príjemný interiér. Nebojte sa do kúpeľňovej zóny zakomponovať drevo alebo doplnok z bambusu, ktorý je typický pre japonské ostrovy. Môže to byť jednoduchý bambusový stolček alebo rastlina vo forme živej ozdoby pri vani. 


japandi štýl

japandi štýl
HANCOCK

Jedáleň v štýle japandi

Nie je náhoda, že interiér v štýle japandi je vzdušný a usporiadaný. Zameriava sa predovšetkým na veci, ktoré sú praktické a úžitkové. „Prázdnota“ upriamuje pozornosť na detaily a remeselné spracovanie. Japonská kultúra je dnes pravdepodobne silne ovplyvnená shokunin kishitsu („remeselnícky duch“) so zameraním na detail a „čistú“ estetickú krásu. Dokonca aj ich obedové boxy, známe ako bento boxy, sú dokonale symetrické a príjemné na pohľad. 


japandi štýl

japandi štýl
POP & SCOTT

Obývačka v štýle japandi

Moderná ázijská obývačka sa nesie prevažne v tlmenej, takmer nenápadnej palete farieb. Mäkké akcenty sú bledoružové, „zaprášene“ sivé a pastelovozelené. Dramatickosť a hĺbku vnášajú indigová alebo smaragdová. Japonci sú presvedčení, že proces starnutia nábytku prispieva k jeho kráse. Kladú dôraz na kvalitné a nadčasové kusy, ktoré si vážia a tešia sa z nich mnoho rokov.  


japandi štýl

japandi štýl
MURRAY FREDERICKS

Spálňa v štýle japandi

Ak túžite spať ako Japonci, základom je mať správny matrac. Japonský termín futon znamená vlastne „matrac, ktorý sa zvinie“. Typický futon sa skladá z tenkého matraca (shikibuton) a periny (kakebuton). Je obľúbeným lôžkom pre alergikov vďaka prírodným vláknam, ktoré odvádzajú vlhkosť, i pre všetkých, ktorí trpia bolesťami chrbta. Okrem toho je kompaktný a pre svoju flexibilitu vhodný ako lôžko pre hostí. 

PRIPRAVILA: KATARÍNA PAUKEJE
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom 7/2019

Kategória: Dizajn
Tagy: japandi štýl zariaďovanie bytu
Zdieľať článok
Druhé výsevy počas roka – nenechajte si ujsť tému najnovšej epizódy podcastu Záhrada!Urob si sám

Druhé výsevy počas roka – nenechajte si ujsť tému najnovšej epizódy podcastu Záhrada!

Riaditeľka Alexandra Kusá rok od otvorenia SNG: Galéria nebola nikoho prioritou, dnes je základnou výbavou štátuASB.sk

Riaditeľka Alexandra Kusá rok od otvorenia SNG: Galéria nebola nikoho prioritou, dnes je základnou výbavou štátu

Prečo je dobré mať na záhrade sýkorky a čím ich kŕmiťUrob si sám

Prečo je dobré mať na záhrade sýkorky a čím ich kŕmiť

Upravte si trávenie, posilnite imunitu, predchádzajte infarktu a trombóze. Nenáročný šachor je mimoriadne liečivýZáhrada

Upravte si trávenie, posilnite imunitu, predchádzajte infarktu a trombóze. Nenáročný šachor je mimoriadne liečivý

Diskusia