Prútie, antikoro a sklo

22. 06. 2005
Zdieľať

Nedávno úspešne dokončila štúdium na vysokej škole výtvarných umení, podarilo sa jej dosiahnuť niekoľko povzbudivých ocenení v oblasti priemyselného dizajnu a teraz naplno rozbieha svoj najnovší a najdôležitejší projekt, ktorým je uviesť svoje svieže diela do života a živiť sa dizajnom s vlastnou značkou EL – Etela Lučová. Etela Lučová sa s nami podelila o radosť, ktorú pre ňu tvorba znamená, ale aj o starosti, ktoré prinášajú začiatky samostatnej tvorivej činnosti, naostro, v slovenských trhových podmienkach.

Ako ste sa dostali k dizajnu?

Prútie, antikoro a sklo

25846

Začínala som štúdiom grafického dizajnu na ŠÚV v Košiciach, no už na konci strednej školy som vedela, že vyjadrovanie v 2D mi nestačí, a že priestorové 3D modelovanie mi poskytne viac možností. Začala som študovať priemyselný dizajn na Technickej univerzite v Košiciach, kde sa štúdium zameriava viac technicky ako umelecky. Súčasne som sa pokúšala dostať na VŠVU, na odbor priemyselného dizajnu, a na druhýkrát sa mi to podarilo. Tento postup chápem ako prirodzený vývoj, vďaka ktorému som zistila, čo je pre mňa to pravé.

VŠVU

Študovala som v ateliéri priemyselného dizajnu u doc. Ferdinanda Chrenku. Pán Chrenka má  ideály, ktorým dáva všetko, a tým mi je blízky. Nám študentom dal schopnosť vedieť tvorivo rozmýšľať a svoje myšlienky ďalej rozvíjať. Sú to skryté veci, ktorým sa človek učí celý život.
Pod vedením ďalšieho z pedagógov – akad. soch. Ivana Čobeja – sme ako študenti 5. ročníka realizovali svoje projekty. Pán Čobej berie veci realistickejšie, vďaka nemu sme sa dostali do kontaktu s výrobou, kde sme si sami museli ustrážiť svoje dielka počas celého výrobného procesu.

Spolužiaci

Škola a pedagogické vedenie pomohli nasmerovať a podporiť individuálne myslenie každého z nás študentov.


Prútie, antikoro a sklo

25850

Mám mnoho úspešných spolužiakov, ktorých tvorba sa mi páči. Spomeniem Šimona Mišurdu, ktorý tvorí originálne svietidlá, Andrea Pinková sa špecializuje na dizajn interiérových prvkov a úžitkových predmetov z antikora, Rasťo Čeleďa pracuje ako asistent doc. Chrenku, Bendis & Kierulf navrhujú nábytok a svietidlá, Michal Staško sa venuje grafickému dizajnu a dizajnu nábytku pod hlavičkou Ufondizajn…

Aká je súčasnosť?

Pracujem na voľnej nohe a vynárajú sa problémy s tým súvisiace. Okrem tvorivej činnosti sa musím venovať aj manažmentu a ekonomickým záležitostiam. Sama si zháňam výrobcov, subdodávateľov, zabezpečujem prezentáciu svojho dizajnu a obchodné vzťahy. Intenzívne pracujem na tom, aby som dostala do povedomia svoju značku EL. Investujem vlastnú energiu a financie, aby ma už v blízkej budúcnosti tvorba mohla živiť. Som odkázaná sama na seba, ale na druhej strane mám voľný priestor, slobodne sa rozhodujem, čo budem robiť a s kým budem spolupracovať.

Čo vás motivuje a povzbudzuje?


Prútie, antikoro a sklo

25845

Táto práca ma baví, v dizajne som objavila taký spôsob vyjadrovania, ktorým sa od ostatných dizajnérov odlišujem. To ma posúva dopredu, a preto chcem pri tejto práci zatiaľ zostať.
V roku 2002 som sa zúčastnila na 2. ročníku súťaže Kruhy na vode, ktorú organizuje ÚĽUV. V kategórii interiérový prvok som získala ocenenie za dizajn prúteného sofa. Bol to pre mňa dôležitý zlomový bod, ktorý ma veľmi podporil a utvrdil v tom, že má zmysel v tejto práci pokračovať. S mojím prúteným sofa som mala česť reprezentovať slovenský dizajn na medzinárodnej výstave Talenty 2003 Handwerkkammer für München und Oberhausen 2003 v Mníchove a aj na nedávnej výstave Designblok 2003 v Prahe.

Na čom momentálne pracujete?

Momentálne všetok svoj čas využívam na to, aby sa presadila moja prútená kolekcia.


Prútie, antikoro a sklo

25848

Zlepšovanie detailov a celá príprava trvali asi rok. Vyrobili sa tri kusy prúteného sofa, ktoré sú pripravené na otestovanie u prvých zákazníkov. Pripravili sme aj variant s tmavým morením prútia. Kontrast tmavého prútia, ktoré vyžaruje teplo, a chladnej lesklej podnože z antikora pôsobí veľmi zaujímavo. Prútené kresielko si všimli aj architekti a vďaka nim sa mihlo v televíznej reklame.
Oslovila ma predajňa nábytku Flader, ktorá ako prvá začala prezentovať dizajnový nábytok od slovenských autorov. Táto predajňa bude odteraz vystavovať a predávať aj nábytok so značkou EL.

Spolupracujete aj s inými výtvarníkmi?


Prútie, antikoro a sklo

25844

Nedávno sa skončila moja spoločná výstava s bývalým spolužiakom Šimonom Mišurdom v galérii K.F.A. v Bratislave. Spolupracujeme už od čias VŠVU, meno Šimon Mišurda sa v súvislosti s mojou tvorbou objavuje veľmi často. Šimon Mišurda sa venuje tvorbe svietidiel, ja robím nábytok a bytové doplnky. Obaja vytvárame objekty do interiéru, máme vzťah k umeleckému remeslu, a tým sa výborne dopĺňame. Vychádzame z minulosti, z ľudových tradícií, ktoré sa snažíme pretaviť do súčasnej podoby.

Prútie…

S prútím som sa po prvýkrát stretla v škole pri návrhu a realizácii konferenčného stolíka, kde som tento materiál použila v kombinácii s antikorom a sklom. Na výrobu bolo treba asi 5 kg prútia, ktoré som mala z vŕbovne v Bardejovskej Novej Vsi, výplet robil majster košikár z Levoče. Neskôr vzniklo prútené sofa so štíhlou podnožou z antikora.

Sklo…

Vázy Pozitív a Negatív z valcovaného lepeného skla vyrábam sama, v ponuke mám ešte jednu vázu, ktorá sa vyrába v Technickom skle. Farebné vázy vznikali ako školský projekt v sklárňach v Novom Bore v Česku. Na základe môjho návrhu sa vyrobilo drevené kopyto, ktoré dalo vázam základný tvar. Je to séria, ktorá má dobrý ohlas, a preto dúfam, že v budúcnosti sa mi ju podarí zlepšiť a uviesť do výroby.

S kým ste spolupracovali pri výrobe prúteného sofa?

Antikorovú podnož vyrobila firma Ami Inox Kremnica a prútený výplet robil pán Pavol Vrtich z Nového mesta nad Váhom.


Prútie, antikoro a sklo

25851

S pánom Vrtichom som sa zoznámila na Výstave umeleckých remesiel v Kežmarku, kde predával košikárske predmety a prútené sedačky ľudového charakteru vlastnej výroby. Oslovila som ho s ponukou na spoluprácu, predostrela mu svoj zámer a stretla som sa u neho s ochotou a veľkým pochopením. Pán Vrtich kladie dôraz na čistotu detailu,  spolupráca s ním je pre mňa veľkým prínosom.

Ako vznikal originálny tvar prúteného sofa? Zohľadňovali ste pri návrhu ergonomické požiadavky a pohodlie používateľa?

Tvar sofa vznikal empiricky. Z veľkej polystyrénovej kocky som postupným vybrusovaním


Prútie, antikoro a sklo

25852

vytvárala sedaciu časť kresla s ohľadom na to, aby vyhovovala tvaru ľudského tela. Krivky sa upravovali podľa pocitov ľudí, ktorí formu počas celého tvorivého procesu testovali. Tvar sa postupne cizeloval, až kým sa celkom nevyčistil. Pohodlie pri používaní chápem ako súčasť dobrého návrhu a snažím sa, aby sa mi ho vždy podarilo dosiahnuť.

Odkiaľ prichádza inšpirácia?

Tvorba pre mňa znamená usilovnú prácu v dobrej


Prútie, antikoro a sklo

25849

tvorivej atmosfére, napr. s príjemnou hudbou v pozadí. Dobre sa mi pracuje pri hudbe s keltskými motívmi, ale mám rada aj džez, a keďže pochádzam z Bardejova, tak aj východniarske ľudovky. Inšpirácia vychádza z materiálu, s ktorým pracujem. Dôležité je, čo mi materiál a technologický postup dovolí. Snažím sa navrhovať veci tak, aby výroba bola efektívna a neubrala nič zo základnej myšlienky. Niekedy treba robiť aj kompromisy, ale keďže k tvorbe pristupujem už so znalosťou technológie, mnohé veci dokážem predvídať.

Plánujete sa venovať aj dizajnu pre sériovú výrobu?

Veľkým sériám sa neplánujem venovať, chcela by som zostať pri malých, kusových sériách. Veľká časť mojej tvorby sa zakladá na ručnej výrobe. Každý jeden kus je vlastne originál, ale vždy možno vyrobiť ďalší. Cena sofa zohľadňuje hodnotu ručnej práce a použitého materiálu. Nie je to len z dôvodu, že nejde o sériovú výrobu. Ručná práca je drahá, ani antikoro nie je lacný materiál.

Vzor v dizajne a umení, autori, ktorí sú vám blízki…

V svetovom dizajne sa nájde veľa vecí, ktoré sa mi páčia.


Prútie, antikoro a sklo

25853

Dokážem sa nadchnúť pri pohľade na tvorbu Rona Arada, obdivujem dizajn, ktorý vytvoril Ross Lovergrove, páči sa mi značka Linea Pura, ktorá kladie dôraz na čisté detaily, kvalitný materiál a, podľa môjho názoru, je nositeľom čistoty a ľahkosti. Páči sa mi aj tvorba mnohých slovenských výtvarníkov. Mám rada napr. diela Erika Bindera a Gabriely Binderovej, ktorí mali vždy svojský pohľad vo voľnom umení, a kresliarsku i sochársku tvorbu Jiřího Bezdeka.

Hobby, relax

Som vášnivá kaktusárka a mojou druhou láskou sú orchidey. Moja malá botanická záhrada, ktorá sa nachádza v rodičovskom dome v Bardejove, obsahuje asi sto kusov kaktusov. Najväčší kaktus Echinopsis má tvar gule s priemerom asi 20 cm. Okrem pestovania kaktusov  mám veľmi rada kultúru všetkého druhu, kino, divadlo, operu, vážnu hudbu…

Čo by ste ešte rada vyskúšala, ktoré odvetvie umenia vás láka?

Okrem práce s antikorom a prútím by som chcela v rámci dizajnu nábytkových prvkov vyskúšať ďalšie tradičné techniky s použitím kože a textilu, možno trochu experimentovať. Láka ma komplexné zariaďovanie interiérov, kde autor musí ustrážiť viac detailov, a tým pre mňa interiérový dizajn znamená väčšiu výzvu.

Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa tvorivých úspechov.

Kategória: Dizajn Nábytok Štýl
Tagy: doplnky interiérový dizajn osobnosť štýly bývania
Zdieľať článok

Diskusia