Dizajnové počiny z Milána

21. 09. 2010
Zdieľať

Milánske výstavné haly pôsobili rozjarene vďaka sviežim farbám, študentské projekty potešili zmyslom pre experiment, tak ako vždy, významní výrobcovia sa pre istotu obrátili, ako vo väčšine prípadov a sezón, na známe osobnosti dizajnu. Firma Emeco sa pochválila, že na výrobu každej jednej kultovej stoličky Navy Chair (predtým s označením 1006 bola bežným inventárom ponoriek a vojnových lodí) recykluje 111 fliaš od Coca Coly, Kartell trochu zaspal v čiernobielej expozícii, 50-ročnému Lounge Chair urobili plastiku, zväšili na súčasné ľudské rozmery, no a Vitra okrem iného vytiahla na návštevníkov popruh Chairless z pevnej textílie, ktorý sa navlečie cez kolená a okolo chrbta podľa tradičného spôsobu, akým sedia indiáni kmeňa Ayoreo zo severného Paraguaja...



Dizajnové počiny z Milána

284781


Značka Pallucco prišla vďaka dizajnérovi Denisovi Stanchiarovi s nekonvenčným vešiakom na kabáty, ktorý ich ochráni ako v 19. storočí tradičný plášť gentlemana. Novinka zdedila meno podľa historického odevu, v ktorom sa ulicami Londýna prechádzal aj Sherlock Holmes.



Dizajnové počiny z Milána

284778


Pojmom v textilnom dizajne a škandinávskou stálicou je značka Marimekko. Okrem ukážok grafických vzorov priniesla na trh aj látky s rastlinnými motívmi.



Dizajnové počiny z Milána

284780


Do rodinky kresiel Oppo z dielne Stefana Bolseriusa, pribudol tohto roku aj sedák alebo podnožka Puppa, ktorá svojimi oblinami nezaprie genetickú príbuznosť s Oppo príbuzenstvom. Napriek mäkkým tvarom a čalúneniu ide, ako vždy v prípade výrobkov značky Blã Station, o seriózny kus nábytku s kovovou kostrou.






Dizajnové dojmy z Milána
• návrat k inšpirácii v prírode, k organickým tvarom a oblým formám,
• ekologicky vyrábať, ekologicky recyklovať, ekologicky vyzerať, enviromentálne sa propagovať,
• pretrvala kombinácia čistých tvarov ohýbanej preglejky, ktorá sa skryla pod vrstvou bielej farby alebo najrozmanitejších vzorov, biela vyniká popri dekoroch dreva,
• keď drevo, tak dubové, keď masív, tak ako doska jedálenského stola, obklad v kúpeľni alebo kreslo-solitér,
• ak sa použilo lamino, tak sa tvári ako kovový či kamenný povrch alebo dokonca napodobuje vzory textílií,
• okrem prírodných odtieňov a naturálne efektných povrchov sa objavovala čiernobiela farebnosť, nábytok sýtych farieb, prípadne aj v kombináciach, ktoré rezali do živého, formy sa niekedy vyvrúbili do doteraz nevídaných tvarov, asymetria sa hlási o slovo,
• tam kde sa prezentovali pestré vzory na stenách a hojnosť doplnkov, zachoval si nábytok skromnejší a čistejší výraz,
• minimalistický, toľko diskutovaný a nakoniec aj u nás zdomácnelý štýl sa vytratil z väčšiny expozícii,
• nábytok niekedy zmultifunkčnel za každú cenu, a pritom obetoval doteraz čistý vzhľad.



Dizajnové počiny z Milána

284798


Na návštevu dizajnových počinov na Zone Tortone potrebujete celý deň. Niekde sa s obdivom pristavíte na dlhšie. Pôsobivá „ľahká“ inštalácia svietidiel Wings spolu s už známymi modelmi Coral sa vznášala v priestore, v ktorom sa prezentovala dielňa Davida Trubridga.



Dizajnové počiny z Milána

284776


Eifelovsky sa nadnáša doska jedálenského stola Desire škandinávskej značky Swedese.



Dizajnové počiny z Milána

284775


Že masív v modernom interiéri zaváži, vedia aj v Gruppo Pozzi, a tak vydumali sedadlo pre samotárov vo dvojici.



Dizajnové počiny z Milána

284771


Kovová kostra, polyuretánová pružnosť, čalúnenie kožené alebo kožipodobné: stolička Eva od dizajnérskej stálice Ora to sa prehýba v duchu organického dizajnu.  


ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Dizajn Doplnky
Tagy: bývanie interiérový dizajn Miláno štýly bývania
Zdieľať článok

Diskusia