Najkrajšie prírodné dekorácie na Veľkú noc

30. 03. 2021
Zdieľať

Inšpirujte sa našimi veľkonočnými dekoráciami, ktorých čaro tkvie v jednoduchej kráse, prírodných materiáloch, živých rastlinách a pastelových farbách. Nepotrebujete k nim takmer nič, iba trochu zručnosti a silnú dávku entuziazmu.

veľkonočný stôl s dekoráciami

Zdroj: John Lewis

Na veľkonočný stôl môžete okrem rezaných kvetov naaranžovať aj jarné cibuľoviny zasadené v kvetináči. Vyberajte z tých drobnokvetých. Krásne vyniknú napríklad nezvyčajné zvončekovité kvety korunkovky – Frittilaria sp., ktoré majú výrazné škvrny. Hodia sa aj trpasličie tulipány, narcisy, alebo modrica.

Prečítajte si tiež
Farbenie veľkonočných vajíčok prírodnými surovinami
rezané jarné kvety na veľkonočnom stole

Zdroj: John Lewis

Rezané kvety najkrajšie vyniknú jednoducho naaranžované vo váze. Dôležitý je výber vázy k typu kvetín a dodržanie ich výškového pomeru – mal by byť 5:8 dielov. Pohrajte sa aj s farebnou paletou – biele tulipány, žlté narcisy a ružové hyacinty sú čistá krása.

veľkonočné stolovanie

Zdroj: Westwing

Rumanček kamilkový nie je len liečivá rastlina, ale jeho nežné bielo-žlté kvietky krásne vyniknú naaranžované na slávnostnej tabuli v látkovej servítke previazané špagátom.

čiernobiele vázy s kvetmi na veľkonočnom stole

Zdroj: Westwing

Do obývačky sa hodia aj vyššie aranžmány. Kvitnúcu kalinu a rumanček vložte samostatne do oválnych keramických váz. Spolu vytvoria sviežu kompozíciu, ktorá bude pastvou pre oči.

veľkonočné vajíčko na stolčeku

Zdroj: tillyanna.co.uk

Obyčajné jutové vrecko, môžete tiež využiť ako dekoráciu. Prikrášlite ho veľkonočným motívom, ktorý vytvoríte pomocou pečiatky a čiernej farby. Vrecko zaveste na vešiak a naplňte sladkosťami a drobnou kvetinovou kytičkou.

Prečítajte si tiež
Originálne nápady na veľkonočné dekorácie
ružové kvetinky vo vázičkách na veľkonočnom stole

Zdroj: Kähler

Milujete ružovú farbu? Na jar kvitnú viaceré kríky a stromy na ružovo. Stačí sa vybrať do prírody a pár konárikov si priniesť domov. Kvietky sú jemné a preto im doprajte dostatok čerstvej vody, ktorú vymieňajte každý deň. Malá kompozícia vynikne napríklad na stolíku alebo na parapetnej doske.

servítky poskladané do tvaru zajačích ušiek s bahniatkami

Zdroj: Westwing

Bahniatka majú jednu výnimočnú vlastnosť – vydržia dlho aj bez vody. Preto je ich využitie rozmanité. Nastrihajte z nich krátke vetvičky a ozdobte nimi servítky poskladané do tvaru zajačích ušiek. Slávnostný stôl tak bude pôsobiť prírodným dojmom.

Sukulenty, slepačie i prepeličie vajíčka, pierka, ľanové obrúsky a papierové zajačiky

Zdroj: Tafelgut

Sukulenty, slepačie i prepeličie vajíčka, pierka, ľanové obrúsky a papierové zajačiky. Aj takto si môžete vyzdobiť jedálenský stôl na veľkonočné sviatky.

betónový podnos a zajac ozdobený mašľou

Zdroj: isifa/shutterstock

Betón? A prečo nie? Z neho vyrobený podnos a zajac ozdobený mašľou sa bude hodiť do každého moderného i minimalistického interiéru. Zo sisalu vytvarujte menšie hniezdo do ktorého naaranžujte biele vajíčka, pridajte sviečky a konárik gypsomilky. Dekoráciu môžete postaviť kdekoľvek.

veľkonočný stôl

Zdroj: Impressionen

Ak ste už v tomto čase vytiahli šijací stroj, neodkladajte ho tak rýchlo a ušite si aj vlastné originálne veľkonočné dekorácie. Minimalistické zajace z filcu alebo bavlnený behúň na stôl dolaďte s porcelánom, obrúskami i sviečkami v čierno-sivo-bielej kombinácii.

utešené čiapočky na veľkonočné vajíčka

Zdroj: sashe.sk/Silur

Ručné práce sú dnes veľmi oceňované a ak viete aspoň trošku pliesť, vyrobte si takéto utešené čiapočky na vajíčka. Originálna dekorácia na stole isto neostane bez povšimnutia.

Zajačiky z drevených korálok

Zdroj: Impressionen

Zajačiky z drevených korálok poslúžia ako držiaky na vajíčka, na servítky, môžete z nich vytvoriť aj girlandu, alebo ich samostatne povešať na konáriky vo váze. Na ich výrobu budete potrebovať dobre tvarovateľný drôtik.

Prečítajte si tiež
Ako si vyzdobiť veľkonočný stôl
veľkonočné vajíčka z betónu

Zdroj: Impressionen

Vajíčka šikovne ozdobíte napríklad aj nálepkami s rozličným textom. Podobne použite tetovačky, alebo vajíčka popíšte rukou. Dekorácia pekne ukáže spolu s malými betónovými vázičkami s tulipánmi a iskerníkmi.

biela váza s jarnými kvietkami

Zdroj: isifa/shutterstock

Biele narcisy so žltým stredom naaranžujte do bielej keramickej vázy, ktorá vynikne napríklad na komode pri sivej betónovej stene. Nič viac netreba.

maľované vajíčka

Zdroj: Miroslava Maceková

Maľované vajíčka patria k našej tradícii. Ak vám maľovanie nejde od ruky pomôžte si šikovnými šablónami s veľkonočným motívom. Šablónu stačí priložiť, zafixovať páskou, motív vyfarbiť čiernou alebo inou temperovou farbou a nechať zaschnúť.

Prečítajte si tiež
Vyrobte si spolu s deťmi veľkonočné sliepočky z vajíčok

Text: Miroslava Maceková

Foto: archív firiem, isifa/shutterstock

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Dekor
Tagy: prírodné dekorácie veľkonočné dekorácie veľkonočné vajíčka
Zdieľať článok

Diskusia