Ex libris

18. 09. 2008
Zdieľať

Možno sa to stalo už aj vám. Pri upratovaní knižnice ste narazili na knihu, ktorá nie je vaša, a vy netušíte, kto vám ju požičal... Zrejme aj ten, od koho ju máte, už dávno zabudol, že jeho kniha je u vás, a vzápätí si spomeniete na niekoľko vlastných exemplárov, ktoré ste požičali a už sa k vám nevrátili... Jednoduchú metódu ako sa vyhnúť takýmto drobným „nehodám“, vymysleli už dávno – označte si knižky svojim vlastným Ex libris. Napríklad takýmto.



Čo budete potrebovať:







  • farebný tvrdý papier,
  • čistý obyčajný papier,
  • nožnice,
  • pravítko,
  • ceruzku a gumu,
  • lepidlo na papier,
  • fixku a prášky na embosovaciu techniku,
  • žehličku.


  • Ex libris

    161216





    Pracovný postup




































    Ex libris

    161217


     


    Ex libris

    161219

    1. Zvoľte si veľkosť kartičky, naznačte ju na farebný papier a vystrihnite. 2. Fixkou na embosovaciu techniku, ktorá slúži ako lepidlo, naneste na kartičku motív. Dávajte pozor, aby ste ho rukou nerozmazali.


    Ex libris

    161220


    Ex libris

    161221

    3. Kartičku položte opatrne na väčší čistý papier. Zasypte celý predkreslený motív embosovacím práškom. 4. Oklepte z kartičky prebytočný prášok na papier a vsypte ho späť do nádobky.


    Ex libris

    161222


    Ex libris

    161223

    5. Zohrejte žehličku (stupeň 1 až 2) a kartičku na ňu opatrne priložte zadnou stranou, kým sa prášok neroztaví. Niekedy treba nájsť správne miesto, kde sa prášok roztápa. 6. Napíšte na kartičku svoje meno.


    Ex libris

    161224


    Ex libris

    161225

    7. Zasypte ho práškom inej farby. Postup s oklepaním prášku a žehlením zopakujte. 8. Hotovú kartičku (svoje Ex libris) nalepte do knihy.






    Tip redakcie

    Ak sa vám táto technika páči, no nechce sa vám vymýšľať motívy, použite pečiatku a embosovací vankúš. Prášok určený na túto techniku môže byť transparentný alebo nepriehľadný, farebný. V prvom prípade je dôležitá farba fixky či vankúša, ktoré po roztavení presvitajú. V druhom prípade na farbe „lepidla“ nezáleží, pretože roztavený prášok podklad úplne prekryje.


    Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 08/2008.

    Kategória: Dekor Štýl
    Tagy: ex libris handmade hm výroba
    Zdieľať článok

    Diskusia