Gélové sviečky

22. 06. 2005
Zdieľať

Mihotavý plamienok sviečky dokáže v byte za dlhých zimných večerov vytvoriť veľmi príjemnú a útulnú atmosféru. Nielen svetlo, ale aj sviečka sama však môže interiéru pridať na pôvabe.

Čo budete potrebovať:




  • gél na výrobu sviečok a knôty (oboje sa dá kúpiť v predajniach so sviečkami);


  • nádobku na budúcu sviečku – najefektnejšie sú priehľadné sklenené nádoby. Nemusíte ich kupovať, po malej úprave sa dajú využiť napríklad rozbité poháre;



  • Gélové sviečky

    25830
    Soňa Sadloňová

    modelovaciu hmotu – najlepšia je samoschnúca hmota, ktorú netreba variť, ale môžete použiť aj modulit (bežne ich dostať kúpiť v papiernictvách);



  • dostatočne pevný drôt, ktorý sa dá ohýbať, a kliešte;


  • lyžicu a hrniec na roztopenie gélu – najlepšie je varné sklo, ale možno použiť aj kovový hrniec;


  • sekundové lepidlo, špajle, niť a nožnice.

Postup práce


1. príprava nádobky

Rozbité poháre upravte pomocou modelovacej hmoty – oblepte ostré hrany alebo dorobte podstavec na pohár s odlomenou nôžkou (napríklad kombináciou guličky z modelovacej hmoty a špirály z drôtu). Fantázii sa medze nekladú a presný postup závisí od konkrétnej nádobky.
Do stredu nádobky prilepte sekundovým lepidlom knôt. Ak máte väčšiu nádobu, môžete použiť aj viac knôtov. (Niekedy je knôt v kovovom držiačiku zle uchytený a treba ho upraviť kliešťami.)


Gélové sviečky

25831
Soňa Sadloňová


Gélové sviečky

25833
Soňa Sadloňová

2. výroba dekorácií

Z drôtu si vyrobte rôzne tvary – pružinky vzniknú obtočením drôtu napr. okolo ceruzky, špirálky stočíte pomocou klieští. Vytlačením stredu plochých špirál získate priestorové špirálky, ktoré môžete poohýbať.


Gélové sviečky

25835
Soňa Sadloňová


Gélové sviečky

25836
Soňa Sadloňová

3. umiestnenie dekorácií

Špirálku s dostatočne veľkým otvorom v strede môžete navliecť na knôt a prekryť ňou kovový držiačik. Ostatné dekorácie prilepte sekundovým lepidlom k dnu a stenám nádobky.
Aby sa knôt udržal v géle vo zvislej polohe, treba ho prichytiť pomocou kríža zo špajlí. Na ten môžete pomocou tenkých nití zavesiť aj dekorácie, ktoré by mali byť uprostred gélu.


Gélové sviečky

25839
Soňa Sadloňová


Gélové sviečky

25838
Soňa Sadloňová

4. práca s gélom

Oddeľte si potrebné množstvo gélu želanej farby (množstvo odhadnete prirovnaním k nádobke). Ak rozpustíte viac gélu, môžete ho po stuhnutí ľahko oddeliť od hrnca, odložiť a neskôr znova použiť. Ak však rozpustíte gélu málo a nádobku naplníte na dvakrát, bude hranicu medzi jednotlivými vrstvami vidieť.
Gél si v hrnci rozdrobte na malé kúsky a roztápajte na miernom ohni. Stále miešajte. Teplota gélu nesmie prekročiť 107 °C. Hrniec neprikrývajte, pretože skondenzovaná para by kvapkala do gélu a znehodnotila ho.
Keď je celá hmota kvapalná, nalejete ju do nádobky do požadovanej výšky. Ak chcete viacfarebnú sviečku, nalievajte ďalšiu farbu až po úplnom stuhnutí spodnej vrstvy.


Gélové sviečky

25840
Soňa Sadloňová


Gélové sviečky

25841
Soňa Sadloňová



5. konečné úpravy

Po úplnom stuhnutí gélu odstrihnite knôt. Ak ste zavesili dekorácie do priestoru, prestrihnite nitky a opatrne ich vytiahnite za jeden koniec.
Prípadné nerovnosti povrchu môžete opraviť tak, že gél nahrejete fénom.


Gélové sviečky

25842
Soňa Sadloňová


Gélové sviečky

25843
Soňa Sadloňová


Kategória: Dekor
Tagy: dekorácie handmade nápady sviečky
Zdieľať článok

Diskusia