Tajomstvo Betlehemského svetla

02. 12. 2005
Zdieľať

Tradícia Betlehemského svetla sa začala pred vyše 900 rokmi v búrlivom období križiackych výprav. Mladý chlapec sa na znak vďaky za prežitie vojnovej skazy zaviazal priniesť späť do svojho rodného mesta plamienok večného svetla z betlehemskej baziliky. Po troch rokoch, presne na Vianoce, svoj sľub dodržal a oheň do mesta skutočne priniesol. Novodobej tradícii sa ujali skauti a pravidelne každý rok za pomoci železničných spoločností rozvážajú svetlo zapálené niekoľko dní pred Vianocami v rodisku Ježiša Krista v Betleheme. Uchováva sa podľa miestnych podmienok na farách, obecných úradoch, v skautských klubovniach či u dobrovoľníkov, kam si poň prichádzajú záujemcovia.

„To svetlo v tme svieti a tma ho nepohltila.“ (Ján 1,5)


Tajomstvo Betlehemského svetla

36975
Pavel Veselý

Čo možno neviete o sviečkach

Najstaršie zachované sviečky sú vyrobené z včelieho vosku, z ktorého sa vyrábajú dodnes. Nie je to už síce hromadná výroba, ide skôr o výtvarné artefakty, ktoré nie sú práve najlacnejšie. V obmedzenom množstve sa včelí vosk ešte aj dnes pridáva do niektorých parafínových zmesí, najmä pre jeho charakteristickú vôňu. Pravý včelí vosk sa dá ľahko tvarovať a sviečky sa z neho buď odlievajú, alebo rolujú z voskových pásov.


Tajomstvo Betlehemského svetla

36982
Pavel Veselý

Stearínové sviece sa vyrábajú z rastlinného – palmového oleja a živočíšneho tuku – loja. Majú vynikajúcu tvarovú stálosť, ale sú aj dosť tvrdé a zároveň krehké. Ich najväčšou výhodou je minimálna dymivosť a vzhľadom na východiskovú surovinu aj ekologickosť. Výroba je pomerne zložitá. Výsledkom sú luxusné sviece, ktorých vysoká cena zodpovedá kvalite.


Tajomstvo Betlehemského svetla

36985
Pavel Veselý

Odlievané sviečky z tvrdených tukov a olejov sú známe ako čajové sviečky. Najväčšie využitie už oddávna mali v sakrálnom svete. Vyznačujú sa nízkou teplotou horenia a za studena sú pomerne mäkké.


Tajomstvo Betlehemského svetla

36983
Pavel Veselý

Najväčšie miesto na trhu patrí parafínovým sviečkam. Táto zmes hydrouhlíkatých zlúčenín je výsledkom zložitého procesu rafinácie, filtrácie a hydrogenácie oddeľovania z ropy. Vzniknú zložky s rozličným stupňom čistoty; najmä od neho závisí kvalita neskoršieho výrobku. Možností výroby parafínových sviečok je mnoho, napríklad odlievanie, vytláčanie, ťahanie alebo lisovanie.

Kategória: Dekor
Tagy: betleh dekorácie sviečka
Zdieľať článok

Diskusia