Solárna energia – pasívne využívanie

06. 09. 2005
Zdieľať

V súčasnosti sa veľa hovorí o obnoviteľných energetických zdrojoch (OEZ), ktoré sú nevyčerpateľné, majú priaznivý vplyv na životné prostredie a energia získaná z nich je vlastne zadarmo. Medzi tieto zdroje patria biomasa, slnečná, veterná a geotermálna energia či energia vody.

S pribúdajúcim počtom slnečných a teplých dní sa čoraz viac ľudí zamýšľa nad tým, ako by sa dala slnečná energia využiť aj v ich domácnosti. Zrejme najznámejším spôsobom je inštalácia solárnych kolektorov. Mnoho domácností na Slovensku si však nemôže dovoliť takú veľkú investíciu, akou je ich nákup. Podporné programy na využívanie OEZ u nás ani neexistujú, na rozdiel od susedného Rakúska, kde už dlhšie funguje silná dotačná politika štátu. Najjednoduchšou formou využívania slnečnej emergie sú tzv. pasívne systémy. Pasívne využívanie slnečnej energie je dané predovšetkým architektonickým a stavebným riešením budovy. Existuje viacero možností:

  • solárna architektúra: navrhovať byty a rodinné domy tak, aby sa dopadajúce slnečné žiarenie dalo čo najviac zhodnotiť,
  • zimné záhrady,
  • zasklené balkóny a lodžie.

Solárna architektúra môže v budovách prispieť až k 15 % úsporám energie, ktorú musíme vynaložiť na vykurovanie. Hlavnou zásadou je orientovať všetky veľké okná na juh. Takto navrhnutá stavba spotrebuje až o 20 % menej energie na vykurovanie v porovnaní s domom, ktorý je orientovaný na východ alebo na západ. Ďalšou zásadou je umiestňovať obytné priestory (obývacie a detské izby) na juh a ostatné časti (kuchyne, kúpeľne, skladovacie priestory, chodby) v severných častiach domu či bytu. Tak možno dosiahnuť až 50 % úspory energie na vykurovanie. Veľké okná sa kombinujú s tieniacimi prvkami, aby v lete zabraňovali nadmernému ožiareniu slnkom.

Zimná záhrada funguje ako dodatočná izolačná vrstva. Slnečné žiarenie vyhrieva zasklený priestor, čím sa znižujú tepelné straty budovy. Vzduch, ktorý sa v týchto priestoroch predhreje, dá sa použiť na dokurovanie ostatných miestností. Špeciálna fólia, ktorá sa nanesie na vonkajšie sklá, v letných mesiacoch umožní udržať dobré teplotné podmienky v byte, pretože zmierňuje ožiarenie miestností slnkom. Naopak v zime presvetlí interiér potrebným prirodzeným svetlom. Zasklené fasády a zimné záhrady patria medzi moderné prvky súčasnej architektúry a ich použitie umocňuje moderný vzhľad budov.

Zasklené balkóny a lodžie sú v bežných panelákových bytoch jedinou možnosťou, ako využiť slnko vo svoj prospech pasívnym spôsobom. V zimných mesiacoch sa tak dosiahne nezanedbateľné úspory tepla. Zasklená lodžia alebo balkón fungujú na rovnakom princípe ako zimná záhrada: dodatočne izolujú, vyhrievajú zasklený priestor a predhrievajú vzduch. Takéto balkóny okrem toho zväčšujú úžitkovú plochu a izolujú dom od vonkajšieho hluku a prachu.

Kategória: Nezaradené
Tagy: sol solárna energia
Zdieľať článok

Diskusia