Bylinková záhradka

03. 02. 2006
Zdieľať

Prvé bylinky začali pestovať benediktínski mnísi v kláštorných záhradách. Aj prvé ohradené záhradky pri príbytkoch vznikli na dopestovanie byliniek – koreninových, liečivých a aromatických rastlín – pre potreby kuchyne, domácnosti a ľudového liečiteľstva.

Bylinky sú obľúbené, oddávna zbierané, ale aj pestované rastliny. Vyznačujú sa tým, že majú bylinný charakter – ich nadzemné časti nie sú drevnaté alebo majú z veľkej časti nedrevnaté výhonky. Môžu to byť jednoročné a dvojročné byliny i trvalky s vytrvalými podzemnými časťami. Medzi bylinky patria liečivé rastliny – rastlinky so známymi liečivými účinkami, ktoré sa používajú v rôznych formách na priamy boj s ľudskými neduhmi.

Zaraďujeme sem i mnohé domáce koreniny, používané v kuchyni na dochucovanie surových a varených jedál, ale aj konzervovaných produktov. Zahŕňame sem aj aromatické rastliny, ktoré pôsobia svojou vôňou a používajú sa v rôznych formách na podporu zdravia či uvoľnenie (sem patria i voňavé polodrevité kríčky so šťavnatými výhonkami). Prvé bylinky začali pestovať benediktínski mnísi v kláštorných záhradách. Aj prvé ohradené záhradky pri príbytkoch vznikli na dopestovanie byliniek – koreninových, liečivých a aromatických rastlín – pre potreby kuchyne, domácnosti a ľudového liečiteľstva.

Výber byliniek do záhrady

Na pestovanie v záhrade sa hodia bylinky, ktoré sú liečivými i aromatickými rastlinami, ale zároveň aj koreninami do kuchyne alebo základom domácich kozmetických prípravkov. Výber byliniek treba prispôsobiť pôdnym a klimatickým podmienkam záhrady, orientácii záhradného pozemku na svetové strany (oslnenie) a mikroklimatickým pomerom (vplyv vetra, stekanie studeného vzduchu po svahu a pod.). Hoci väčšina byliniek je nenáročná na stanovište (darí sa im i na suchých a chudobných pôdach), pre úspešné pestovanie je dôležitý správny výber druhov pre dané podmienky.


Bylinková záhradka

43830

Na slnečné miesto v záhrade sa hodia divozel veľkokvetý (Verbascum densiflorum), dúška materina (Thymus serpyllum), dúška tymianová (Thymus vulgaris), ibiš lekársky (Althaea officinalis), topoľovka ružová (Alcea rosea), levanduľa úzkolistá (Lavandula augustifolia), medovka lekárska (Melissa officinalis), nechtík lekársky (Calendula officinalis), oman pravý (Inula helenium), pamajorán obyčajný (Origanum vulgare), palina dračia (Artemisia dranunculus), paruman spanilý (Chamaemelum nobilis), rumanček kamilkový (Matricaria recucita), slez lesný (Malva sylvestris), šalvia lekárska (Salvia officinalis), yzop lekársky (Hyssopus officinalis). Do polotieňa sú vhodné mäta pieporná (Mentha piperita), ligurček lekársky (Levisticum officinale), trebuľka voňavá (Anthriscus cerefolium).

Umiestnenie

Bylinky v okrasnej záhrade môžeme pestovať v samostatných kvetinových záhonoch i zmiešané s vybratými trvalkami alebo umiestniť v susedstve kríkových skupín či ružových záhonov ako doplňujúce okrasné rastliny, z nízkych (dúšky) sa dajú urobiť obruby záhonov i cestičiek. V zeleninovej záhrade by nemali chýbať samostatné hriadky všestranne upotrebiteľného rumančeka kamilkového a v kozmetike nevyhnutného nechtíka lekárskeho, ktorý môže tvoriť i obruby zeleninových záhonov. Čerstvá bazalka pravá zo záhrady dodá niektorým jedlám neopakovateľnú príchuť.


Bylinková záhradka

43828

Zoskupenie rastlín s rovnakými nárokmi na stanovištné podmienky v jednom záhone zaručuje vyrovnaný rast a vývoj celého záhona – yzop, levanduľa, šalvia a dúška tymianová, v južných oblastiach doplnené rozmarínom, sa nepotláčajú, ale navzájom dopĺňajú. Pri umiestňovaní sa dá využiť schopnosť aromatických byliniek vôňou odpudzovať škodcov a choroby na biologickú ochranu zeleninových, trvalkových aj ružových záhonov. Voňavá levanduľa odpudzuje vošky od ruží. Aj intenzívna vôňa mäty (piepornej a klasnatej) pôsobí proti voškám. Obruba kvetinového či zeleninového záhona ružovo kvitnúcou dúškou tymianovou odradí slimáky, slizniaky a slizniačiky (ulitníky). Lemovanie záhona pažítkou zamedzuje napadnutiu rastlín múčnatkou a chráni jahody pred plesňou sivou. Pažítka a ďalšie cesnaky chránia ruže pred čiernou škvrnitosťou. Vôňa fenikla priťahuje užitočný hmyz požierajúci molice.

Pôsobenie aromatických rastlín na okolie


Bylinková záhradka

43826

Niektoré bylinky podporujú na susediacich rastlinách produkciu voňavých a chuťových látok. Rumanček a rebríček – myší chvost (Achillea) – zvyšujú podiel éterických olejov v mrkve, koreňovom petržlene a paštrnáku. Petržlenu prospieva aj susedstvo bazalky pravej (Ocimum basilicum), ale citlivo reaguje na kôpor voňavý. Koriander, kôpor a fenikel dobre rastú v spoločnosti koreninovej bylinky saturejky záhradnej a okrasnej i liečivej kapucínky väčšej (Tropaeolum majus). Nechtík, aksamietnica (Tagetes), rimbaba (Pyrethrum) sa výborne znesú s akýmkoľvek susedom, zato ligurček lekársky (Levisticum officinale), palina pravá (Artemisia absinthium) a palina abrotská – božie drievko (Artemisia abrotanum) – potrebujú od svojich susedov značný odstup. Obsahujú horčiny, ktoré vylučujú aj do svojho okolia (ovzdušia i pôdy), a tým bránia ostatným rastlinám v raste.


Bylinková záhradka

43829

Nároky

Prevažná časť liečivých rastlín vyžaduje slnečné polohy, znesie suché stanovište a uspokojí sa s pôdami chudobnými na živiny. Na takýchto miestach sú bylinky z hľadiska obsahu vonných a liečivých látok najkvalitnejšie (dúška tymianová, palina dračia, šalvia lekárska). Rastlinám pochádzajúcim z lesného prostredia (cesnak medvedí) a vlhkomilným druhom (potočnica), z pestovaných napr. všetkým druhom mäty (mentha) a ligurčeku vyhovuje pôda bohatšia na živiny a primerane vlhká. Koreninové bylinky väčšinou vyžadujú ľahšiu humusovú pôdu – majorán, koriander, saturejka výhrevnú, bazalka, medovka, yzop i chránené polohy. Liečivé a aromatické bylinky v prevažnej miere vyžadujú neutrálnu alebo zásaditú pôdnu reakciu, prípadne dostatok vápnika v pôde. I keď chceme v záhrade pestovať len zopár vybratých byliniek, pred začatím je vhodné preštudovať si literatúru o ich pestovaní. Výhodou domáceho pestovania je možnosť zabezpečenia kvality vlastnej produkcie bez použitia chemických postrekových látok i umelých hnojív, iba ekologickými prostriedkami.

Použitie byliniek

Bylinky používame v domácnosti v čerstvom i sušenom stave. Mnohé majú rôznorodé liečivé účinky a dajú sa užívať vnútorne i používať zvonka. Z čerstvých, okrem pridávania do jedla, môžeme urobiť kozmetické oleje (rumančekový, slezový) a hojivé masti (kostihojová, nechtíková), ktoré sa používajú zvonka na natieranie. Výhodou sušenia liečivých rastlín a aromatických bylín v domácej fytoterapii je možnosť ich využitia na namiešanie čajovín i kúpeľových zmesí z viacerých druhov liečivých rastlín (na znásobenie liečebného účinku), ktoré môžu kvitnúť v rozdielnom čase. Zo sušených bylín pripravujeme najmä bylinkové čaje, výborné v zimnom období, a osviežujúce kúpele.

Kategória: Nezaradené
Tagy: bylinky koreniny liečivé rastliny mozbylinky záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia