Čo s dažďovou vodou na prudkom svahu: Máme skvelý tip!

28. 07. 2012
Zdieľať

Svah v záhrade obrátený na juhozápadnú stranu pôvodne chceli domáci premeniť na peknú skalku. Orientácia na svetové strany by celkom vyhovovala, ani príliš príkry sklon by nebol problém, no ťažká ílovitá mazľavá pôda skalke určite nedávala žiadnu šancu.

Do úvahy teda pripadala možnosť využiť prudký sklon a vybudovať tu malý potôčik. Svah bol však prikrátky na takýto prvok a navyše – domček v záhradkárskej osade slúži ako víkendová chata, čiže starostlivosť o potôčik by bola sťažená. Preto sme zvolili riešenie suchého riečiska. Jeho podstatou je imitácia koryta potôčika a využitie kameňa rôznej frakcie.

Najskôr sme plochu vyčistili od buriny a upravili jej povrch. Potom sme naznačili budúce koryto. Aby vyzeralo prirodzene, viedli sme ho po spádnici svahu. Nezabudli sme ani na meandre, pretože každý vodný tok v prírode celkom prirodzene meandruje. Postupovali sme vlastne podobne, akoby sme budovali skutočný potôčik. Koryto sme nechali v spodnej časti svahu aj rozvetvovať.

Do vymodelovaného koryta sme uložili netkanú textíliu. V prípade, že by bola pôda priepustnejšia, môže sa pod textíliu dať ešte igelit, alebo fólia. Tu však bola pôda taká ílovitá, že to nebolo potrebné. V čase dažďov bude suché riečisko odvádzať vodu zo svahu už len preto, že je koryto vymodelované do svahu a teda mierne pod terénom svahu a aj preto, že je v koryte použitý jemnejší štrk. Ešte predtým, ako sme ho tam vysypali, upevnili sme textíliu v koryte veľkými valúnmi. Tie treba porozmiestňovať vždy čo najneusporiadanejšie, pretože každá symetria znehodnotí hodnovernosť suchého riečiska.

Zvyšok svahu sme upravili podobne – rozmiestnili sme si rastliny, zasadili ich a rozprestreli textíliu. Všetky rastliny sme však podsypávali jemnou kamennou sprašou a zasadili sme ich po skupinkách. Aby sme sa vysporiadali s prudkým svahom, skupinky rastlín sme umiestnili do akýchsi kasúl zo zeminy. Tie sme potvrdili ešte kamennými lemami a vznikli tak malé medziterasky. V nich sa lepšie udrží nástielka z drvenej kôry, či drevnej farbenej štiepky. Ako nastieľací materiál sme však použili aj jemný triedený štrk. Ten sa v celej kompozícii objavil aj v riečisku, kde sme pomocou neho imitovali tok vody.

Kategória: Záhrada a exteriér
Zdieľať článok

Diskusia