31. 05. 2013
Zdieľať

Mať krásny dom a nezasadiť ho do rovnako krásnej, ak nie ešte krajšej záhrady je škoda. Ešte horšie je, ak sa kde-tu niečo zasadí a prípadne aj neustále presádza a dopĺňa bez akejkoľvek koncepcie. Efektívnejšie je stanoviť si určitú víziu, ako by mala záhrada vyzerať, a podľa nej ju zrealizovať hneď, prípadne si niečo nechať aj na budúci rok. Založenie záhrady je síce náročné na čas aj financie, no akákoľvek snaha vynaložená týmto smerom sa rozhodne vráti.

Záhradu si môžete buď dať navrhnúť a zrealizovať odborníkom – záhradným architektom a záhradníkom, alebo si ju vybudovať svojpomocne. Ak sa obrátite na odborníkov, miniete viac peňazí, ale máte istotu, že budú zachované všetky potrebné postupy a náležitosti, že budete mať rastliny, ktoré sa na dané miesto hodia a ktoré odborník správne skombinuje. Takisto navrhne ideálne riešenie na daný pozemok – precízne zakomponuje jednotlivé prvky – záhony, skalky, jazierka, spevnené plochy, osvetlenie a podobne. Vo všeobecnosti je zakladanie záhrady s využitím odborníka oveľa rýchlejšie, ako keď si to realizujete vlastnými silami, a navyše vám ostáva viac času na iné veci. Ak ste sa napriek tomu rozhodli záhradu vybudovať svojpomocne, je dobré si niekoľko dôležitých pravidiel naštudovať z odbornej literatúry či internetu. Najmä ak je pozemok menší, zvládnete so získanými vedomosťami plánovanie trávnika, záhonov, skaliek či jednoduchého jazierka a vytvoríte tak celoročne príťažlivú a reprezentatívne pôsobiacu záhradu, za ktorú sa nebudete musieť hanbiť ani pred odborníkom. Stavebné práce – vybudovanie chodníkov, vydláždených plôch, jazierok či inštalácie osvetlenia – však prenechajte radšej odbornej firme.

Moderné záhrady si žiadajú menej rastlinných druhov.

Moderné záhrady si žiadajú menej rastlinných druhov.
thinkstock.com

Ako začať

Novú záhradu si dôkladne naplánujte až do takých detailov, aby ste vedeli, ako bude vyzerať, keď v nej vyrastú stromy. Rozhodne sa neunáhlite, pretože každý dodatočný opravný zásah sú zbytočné investície. Následne si treba všetko zakresliť na výkres a vytvoriť si nákupný zoznam, s ktorým sa vyberiete do dobre zásobených záhradných centier, kde rastliny buď priamo nakúpite, alebo si ich objednáte.
Na akékoľvek zmeny v záhrade je najvhodnejším obdobím v roku jar, ale rastliny, ktoré vysádzate z črepníkov a kontajnerov môžete vysádzať aj v lete. Ideálne je vybrať si daždivejšie počasie a dni, keď je zamračené. Ešte pri plánovaní si treba stanoviť hranicu financií, ktoré chcete do novej záhrady investovať. 
Dôležité je zohľadniť aj to, či budú záhradu využívať starší alebo, naopak, mladší ľudia, deti, domáce zvieratá, či má byť záhrada zároveň reprezentatívnym miestom, exteriérovým pracoviskom, miestom na hry a športové vyžitie, záhradnú párty, či bude slúžiť ako úžitková, alebo len okrasná a podobne.

Vybudovanie jazierka prenechajte radšej odbornej firme, ktorá zabezpečí všetky potrebné postupy a náležitosti, a navyše ušetrí váš čas.

Vybudovanie jazierka prenechajte radšej odbornej firme, ktorá zabezpečí všetky potrebné postupy a náležitosti, a navyše ušetrí váš čas.
thinkstock.com

Bude na ňu čas?

Vopred si zvážte, koľko času budete môcť vynovenej záhrade venovať. Nemá zmysel mať všetko a nemať na to čas. Súčasným trendom je budovať účelné a na starostlivosť čo najmenej náročné záhrady, ktoré sú zároveň akýmsi rozšírením obytného priestoru. To znamená, že sa v nich oddychuje, varí, kúpe, relaxuje, a dokonca aj pracuje. Takisto sú v kurze záhrady, ktoré pomáhajú eliminovať stres. To umožní nielen precízny výber rastlín, ale aj farieb (silný protistresový účinok má zelená, harmonicky pôsobia aj pastelové farebné odtiene). Pokiaľ ide o časovú náročnosť, viac pozornosti si vo všeobecnosti žiadajú skalky, veľa času budete musieť venovať aj starostlivosti o jazierka a umelé potoky či kvetinové (najmä letničkové) a zeleninové záhony. Najmenej náročné na pravidelnú údržbu sú výsadby vždyzelených krovov a ihličnanov (najmä miniatúrnych druhov a kultivarov). Ani trávnik si nežiada až tak veľa času, hoci pravidelne kosený, prihnojovaný a prevzdušňovaný trávnik je rozhodne neprehliadnuteľný a môže byť klenotom záhrady. Živé ploty si vyžadujú viac času, a hlavne systematický rez. Viac práce budete mať aj okolo ruží, ale menej okolo bylinkových záhonov či miest, ktoré necháte porásť pôdopokryvnými drevinami a trvalkami. Pri výbere rastlín nezabudnite, že treba vždy kupovať podľa podmienok, ktoré daná záhrada ponúka. Je veľkou chybou kupovať niečo len preto, že to má krásne kvety alebo sa to predáva za dobrú cenu. Takejto rastline sa pravdepodobne nebude dobre dariť a napokon uhynie. 

Pre japonské záhrady sú charakteristické prehľadné tvary a jednoduchý vzhľad, ktorý je pôsobivý po celý rok.

Pre japonské záhrady sú charakteristické prehľadné tvary a jednoduchý vzhľad, ktorý je pôsobivý po celý rok.
thinkstock.com

Pozor na štýly

Rovnako ako dom, aj záhrada by mala mať určitý štýl. Zvoliť si ho by ste mali skôr, než uskutočníte prvé práce. V zásade platí, že k jednoduchému, modernému domu sa hodí moderne riešená sadovnícka kompozícia s jednoduchými líniami a minimalistickým vzhľadom. Chodníky, oplotenie, záhony či vodné nádrže by mali byť zhotovené najmä z aktuálne moderných materiálov, netreba sa báť ani odvážnych a netradičných riešení. Prevládať by mali jednoduché geometrické tvary, teda štvorce, kruhy alebo obdĺžniky – takúto formu môžu mať trávniky, kvetinové záhony či plochy vysypané kôrou, prípadne štrkom. Moderné záhrady si žiadajú menej rastlinných druhov, tie by však mali byť zaujímavé čo možno najväčšiu časť roka. Rastliny by mali vynikať aj určitým architektonickým efektom – napríklad farebnou kôrou alebo plodmi a netradičným habitom (prevísajúcimi či pokrútenými konármi a podobne). Zaujímavou voľbou môžu byť stromy s kompaktnou guľovitou korunkou (napríklad katalpa ‚Nana‘). V modernej záhrade pekne ukážu aj rôzne druhy okrasných tráv a bambusov, dlhšie kvitnúce trvalky (napríklad alchemilka, pakost), popínavé rastliny (napríklad brečtan, pavinič) či exotická zeleň, hoc aj vo vegetačných nádobách. Vhodné sú aj vždyzelené tvarovateľné dreviny (napríklad krušpán), vďaka ktorým bude záhrada pekná aj v zime, a tiež živé ploty. Pekne pôsobia nádrže na vodu jednoduchých geometrických tvarov, prípadne voda tečúca v úzkych korytách. Atraktívne môžu byť aj vodné steny, prepady (napríklad cez sklené alebo kovové platne), moderne riešené fontány a studničky. Z materiálov sa okrem kovu, kameňa, tropického dreva, prípadne skla uplatňuje aj betón, ktorý sa do záhrad opäť vracia po krátkej prestávke.

Pre japonské záhrady sú charakteristické prehľadné tvary a jednoduchý vzhľad, ktorý je pôsobivý po celý rok.

Pre japonské záhrady sú charakteristické prehľadné tvary a jednoduchý vzhľad, ktorý je pôsobivý po celý rok.
thinkstock.com

Krok za krokom k peknej záhrade

Budovanie novej záhrady, ktorá je už aj oplotená, treba začať zemnými prácami. Môžete využiť rôzne mechanizmy, prípadne aj bežné záhradné náradie. Predovšetkým treba odstrániť všetok stavebný odpad, kopy nepotrebnej zeminy a sutiny. Dôležité je spoľahlivo, s pomocou kvalitných herbicídov, zničiť všetku burinu (najmä trváce druhy a náletové dreviny, ak sa na pozemku budúcej záhrady nachádzajú). Následne treba naviezť kvalitnú zeminu, prípadne vymodelovať svahy na skalky a osadiť ich kameňmi, vytvoriť jazierka, vydláždiť terasy, vybudovať chodníky, zabudovať závlahu alebo aj elektrické rozvody. Tieto činnosti sa nedajú realizovať až neskôr, pretože by mohli zničiť už hotové dielo. Potom možno vytvoriť záhony a vysadiť ich vybranými rastlinami, zasadiť stromy, kry a popínavé dreviny, prípadne založiť živé ploty, vysadiť okolie jazierka, skalku, nainštalovať plastiku, vytvoriť štrkové plochy a až nakoniec sa zakladá trávnik, prípadne pokladá trávny koberec.

K domu patrí pekná záhrada

1224088
thinkstock.com

Na vidieku

Záhrady na vidieku by sa mali niesť v úplne inom duchu ako tie v mestách – v prvom rade by mali pôsobiť voľnejším a prírodnejším dojmom. Dôležité je aj to, aby záhrada nadväzovala na okolie – aby ladila s domom a nepôsobila v dedinskom prostredí cudzorodo. Pekne tu ukážu tradičné ploty z dreva, kameňa či prútia, chodníky by mali byť čo najprirodzenejšie – nemusia viesť priamo, môžu sa rôzne kľukatiť, ideálne je na ne využiť kameň z okolia, pálené tehly, jemný štrk alebo kôrovú drvinu. Veľmi pôvabné sú aj cestičky s kvitnúcimi vankúšovitými rastlinami vyrastajúcimi zo škár, ktoré dobre znášajú, keď ich niekto občas zašliapne. Nezabudnite, že charakteru okolia treba prispôsobiť aj skladbu rastlín (ihličnany, listnáče, okrasné trávy a podobne).Vo vidieckej záhrade je dobré vytvoriť niekoľko akoby samostatných častí – priestor na relaxovanie (napríklad kvetinovú lúku), úžitkovú a okrasnú časť. Výsadba by sa mala niesť v znamení jednoduchosti, najmä pokiaľ ide o voľbu tradičných, nekomplikovaných rastlín, a zároveň hravej farebnej pestrosti. Na záhonoch by nemali chýbať trvalky, letničky ani dvojročky, prípadne tradičné cibuľoviny, ruže a kry, ktoré prilákajú motýle. Pre záhrady na dedine sú typické aj ovocné dreviny, preto je dobré na ich výsadbu myslieť už pri zakladaní záhrady. V úžitkovej časti by nemali chýbať ani rôzne koreniny a liečivé rastliny, čaro vidieckych záhrad spočíva okrem iného v tom, že s úžitkovými rastlinami, najmä so zeleninou, možno nenásilne spojiť aj kvety. Nezabudnite, že ku každej správnej vidieckej záhrade patrí studňa a lavička.

K domu patrí pekná záhrada

1224026
thinkstock.com

V japonskom štýle 

V poslednom čase sa tešia veľkej obľube záhrady v japonskom štýle. Harmonicky pôsobia najmä pri moderných rodinných domoch v mestách. V takomto priestore sú dôležité tri hlavné prvky – voda, kameň a rastliny, ktoré spolu s niekoľkými typickými doplnkami (kamenné lucerny, vtáčie napájadlá, sochy Budhu) dokážu vytvoriť naozaj príťažlivý celok.
Pre japonské záhrady sú charakteristické prehľadné tvary a jednoduchý vzhľad, ktorý je pôsobivý po celý rok. Typické je aj využívanie číselnej symboliky (číslo 3 symbolizuje nebo, zem a človeka), časté sú napríklad kombinácie počtov 3, 5 a 7 v skupinkách kameňov či drevín. Z rastlín sú vhodné najmä listnaté vždyzelené dreviny – napríklad krušpány, skimie, pierisy, cezmíny a japonské bršleny. Medzi drevinami by určite nemali chýbať ani japonské javory, driene, kaliny, kérie, hortenzie, magnólie, drevité pivónie, okrasné čerešne – sakury, hamamely či slivky. Z kvitnúcich druhov sú asi najdôležitejšie azalky a rododendrony. Neodmysliteľné sú zakrpatené a kompaktne pôsobiace ihličnany, najmä borovice, a v japonskej záhrade by určite nemali chýbať bambusy. Môžete z nich vytvoriť napríklad živé ploty. Využiť možno nižšie aj vyššie druhy okrasných tráv (najmä ostrice, ozdobnice, imperátu). Z trvaliek sú vhodné najmä tie, ktoré sú okrasné svojimi listami, napríklad nenáročné funkie (Hosta). Trávniky síce nie sú pre japonské záhrady typické, vzdať sa ich však úplne nemusíte. Zabudnúť by ste ale nemali ani na pôdopokryvné rastliny (napríklad pachysandru), pomocou ktorých vytvoríte súvislé zelené plochy. V záhrade v japonskom štýle by určite nemala chýbať voda – či už v podobe jazierka, vodnej hry, potoka, kamennej nádržky (obrastenej machom), alebo menšieho vodopádu.
Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: záhrada zakladanie
Zdieľať článok

Diskusia