28. 09. 2013
Zdieľať

Leto skončilo a teplé slnečné lúče vystrieda chlad a pestrosť jesenných dní. Jesenné obdobie praje výsadbe kríkov a stromov. Stromy a kríky môžeme sadiť v skupinách, ale máme aj možnosť solitérnej výsadby.

Čo je vlastne solitér, kam sa umiestňuje a je možné kombinovať ho aj s inými druhmi ? To sú asi základné otázky, ktoré sa týkajú tohto pojmu. Solitér v podstate znamená samostatne stojacu alebo rastúcu rastlinu. Rastlinou sa v tomto prípade nemyslí len strom, solitérom môže byť pokojne aj krík alebo len rastlina, ktorá je na to vhodná. Pri kombinovaní s inými druhmi platí pravidlo o dodržiavaní potrebných vzdialeností, aby sa rastliny zbytočne nezatieňovali. 

Rovnako ako pri klasickej výsadbe na záhone, aj pri solitérnych druhoch je potrebné dodržiavať pravidlá pestovania. To znamená, že sa zohľadňujú základné teplotné, svetelné podmienky, ako aj nároky na pôdu a polohu. Na pamäti by sme mali mať, že každý solitér si vyžaduje dostatok priestoru. 


Vlčí bôb

Solitér v záhrade
Bc. Tatiana Plešová


Vlčí bôb

Druhým faktom je, že takto pestované rastliny najlepšie vyniknú samostatne – nielen pre priestor, ktorý si vyžadujú, ale aj z hľadiska celkového estetického dojmu. Ich krásu by zbytočne zatieňovali iné druhy a celkový efekt by nebol žiaduci.

Ak sa už rozhodneme pre ich pestovanie, je dôležité správne si vybrať. Solitérne druhy by mali mať dostatočnú šírku a výšku, aby vynikli. Ich vzrast by mal byť bohatý a kompaktný.

 Na takéto pestovanie sa z kríkov a stromov hodí napríklad hortenzia, orgován, magnólia, javor, tuja, borovica…. Z rastlinných druhov sú to napríklad vlčí bôb, ľalia a iris. 

Javor

Javor je príjemným spestrením okrasného parku, výborne sa hodí na solitérne pestovanie, vtedy naplno vynikne jeho krása. Dá sa povedať, že patrí k tým menej náročným rastlinám, čo možno považovať za výhodu. Aj napriek jeho nenáročnosti je potrebné zohľadňovať nároky na stanovište, zálievku a hnojenie. 


Solitér v záhrade

Solitér v záhrade
Bc. Tatiana Plešová

Javor pestujeme v polotieni, vyhýbame sa slnečným stanovištiam. Môže to totiž viesť k spáleniu koncov listov. Časté sú pestovateľské chyby pri zálievke, buď je nedostatočná, nadmerná, alebo nevyvážená. Problémom môže byť aj tiež vysoký obsah soli v pôde, ktorý má negatívny vplyv na strom. Pri javoroch sa môžeme stretnúť so žltými a neskôr s čiernymi škvrnami, takéto listy je potrebné odstraňovať a presvetliť korunu. Nadmerná vlhkosť vedie k vzniku hubového ochorenia, ktoré sa prejavuje hnednutím listov. Takto napadnutý list sa vyznačuje hnedými škvrnami s tmavým okrajom. 

Tuja

Tuja sa stala obľúbenou a pomaly neodmysliteľnou súčasťou parkov a záhrad. Tuje je možné vysádzať aj na jeseň, najlepšie v polovici, alebo na konci septembra. A to z toho dôvodu, že rastlina sa lepšie zakorení a odolá mrazom (prezimuje). Koreňový bal zohráva pri celkovom raste tuje podstatnú úlohu. Mal by byť zdravý, nepoškodený a dostatočne veľký. Rovnako dôležité sú aj priestor, živiny a zálievka. Po výsadbe je potrebné tuju dôkladne zaliať. Čerstvo vysadené rastliny môžeme chrániť pred vymrznutím lístím, prípadne mulčovacou kôrou. 


Solitér v záhrade

Solitér v záhrade
Bc. Tatiana Plešová

Poškodený koreňový bal môže spôsobiť odumieranie tuje, druhým dôvodom môže byť nedostatočná zálievka. Tujové vetvy je možné použiť dvomi spôsobmi: môžete ich využiť ako krycí materiál rastlín, ktoré sú menej odolné proti mrazu, prípadne ich kompostovať. Pri kompostovaní je vhodné vetvy nastrihať na menšie časti, pretože sa pomalšie rozkladajú. 

Iris

Iris by sme našli rásť predovšetkým na severnej pologuli, najmä v Ázii a Stredomorí. Niektoré druhy sú zapísané v Červenom zozname a aspoň tri už vyhynuli. Medzi irismi nájdeme aj druhy sú odolné proti mrazu, ale taktiež aj také, ktoré sú citlivé na mráz. Výber stanovišťa je podmienený druhom, to znamená, že si vyžadujú priame slnko až čiastočný tieň. Obľubujú dobre priepustnú piesočnatú až štrkovitú pôdu. 


Solitér v záhrade

Solitér v záhrade
Bc. Tatiana Plešová

Novú rastlinu získame rozdelením podzemkov, pomocou ktorých sa irisy rozmnožujú. Dôležité je, aby mal oddelený podzemok rastový vrchol. Medzi irismi existujú aj také druhy, ktoré je nutné umelo opeliť, i také, ktoré sú samoopelivé. Pri kosatcoch  sa môžeme stretnúť s nepravidelnou klíčivosťou semien. Pri semenách mrazuvzdorných druhov existujú dve možnosti: buď ich vysejete (po dozretí) priamo do pôdy, alebo ich vysejete až na jar – v druhom prípade sa skladujú pri teplote 2 až 4 °C.

Orgován

Orgován patrí k najbežnejšie pestovaným okrasným kríkom. Na svoj rast potrebuje slnečné stanovište. Vyžaduje si hlinitú pôdu, rez uskutočňujeme dvakrát ročne, a to skoro na jar a na jeseň (po odkvitnutí). Rozmnožuje sa pomocou koreňových odnoží. Orgovány sú vhodné aj na vytvorenie živého plota. 


Solitér v záhrade

Solitér v záhrade
Bc. Tatiana Plešová

Magnólia

Magnólia predstavuje okrasný krík, ktorý sa teší veľkej obľube a stal sa bežnou súčasťou parkov. Do tohto rodu patrí približne 120 druhov, od čoho sa odvíja aj odolnosť proti mrazu. V tomto rode nájdeme druhy, ktoré sú úplne mrazuvzdorné, ale sú aj také, ktoré sú na mráz citlivé. Ak sa už rozhodnete pestovať ju, vyberte jej výslnné až polotienisté miesto. Vyžaduje si dobre priepustnú, humóznu a mierne kyslú pôdu. Okrem toho by miesto výsadby malo byť chránené pred silnými vetrami. 


Solitér v záhrade

Solitér v záhrade
Bc. Tatiana Plešová

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: iris javor orgován soliter záhrada
Zdieľať článok

Diskusia