Záhrada ako investícia alebo iba výdavok?

21. 03. 2014
Zdieľať

Ak sa rozhodnete pre stavbu rodinného domu, zvyčajne k potrebným 100 m2 obytnej plochy priberiete ešte niekoľko árov pozemku navyše. Je to samozrejmá investícia, pretože práve táto plocha predstavuje naplnenie vášho sna o lepšom bývaní. Hovoríme o záhrade.

Je logické, že každú investíciu treba zhodnotiť. Ak stavba rodinného domu vyjde na 150-tisíc €, znamená to, že hodnotu každého 1 m2, na ktorom stojí váš dom, navýšite o asi 1 500 €. A to ešte nerátame oplotenie, nábytok, kozub, textílie a dekorácie. Ak by ste do každého 1 m2 záhrady investovali len 5 % z týchto nákladov, investícia do 4-árovej záhrady by predstavovala sumu okolo 30-tisíc eur. Ak by to malo byť 10 %, suma by bola dvojnásobná. S akou sumou rátate vy? 

Prečo túžite po rodinnom dome?

Ak sa vám táto predstava nepáči, úprimne si ešte raz odpovedzte na jednoduchú otázku, prečo túžite po rodinnom dome. Zrejme vám chýba priestor, vzduch, ranná káva na terase a letné grilovačky. Deti chcú psa a vy túžite po vlastnej biozelenine a bylinkách, malej dielničke či bazéne (stačí aj nafukovací). Život v rodinnom dome je o priestore, relaxe, pohode a zábave – jednoducho o záhrade. 

Záhrada ide bokom

Preto je paradoxné, že na vylepšenie svojho doterajšieho bývania použijete takmer 100 % svojich úspor a doprajete si väčšiu kuchyňu, ďalšiu izbu, komoru či dve kúpeľne. Na realizáciu záhrady, pre ktorú ale celé stavebné šialenstvo podstupujete, zvyčajne nevyčleníte ani 5 %, či dokonca 1 % financií. A svoj sen odsúvate na potom. 

Využite priestor naplno

Každý finančník by podobnú investíciu ohodnotil ako nelogickú. Máte nielen možnosť, ale dokonca povinnosť naplno využiť každý cm2, za ktorý ste zaplatili. Vôbec sa nerozpakujte a veľkoryso rozšírte svoj pobytový priestor o ďalších 400 m2 za múry obývačky. Heslo mesiaca preto znie: Nestavajte sa chrbtom k svojmu snu ani k svojim peniazom.

Uvedomili ste si, že za pozemok pod samotnou stavbou rodinného domu zaplatíte takú istú sumu ako za ďalších 300 až 500 m2 záhrady? 

Pôvodná záhrada


pôvodná záhrada

pôvodná záhrada
Tilia Design

Nové riešenie


nové riešenie

nové riešenie
Tilia Design

A

predný dvor
Otvorený slnečný priestor pre domácich i návštevníkov. Jednoduchá plocha trávnika prepája dve terasy. Z obývačky je vstup na menšiu terasu, kde je však po desiatej hodine príliš teplo. Väčší pobytový priestor potreboval vhodnejšie umiestnenie. Na pritienenie a ochranu pred dažďom sme využili už existujúci múr oplotenia. Zavesili sme naň strechu prístrešku, ktorá je pokračovaním zastrešenia parkovacích miest pred domom. Vznikol aj priestor na malú kuchynskú linku a pohotovostný minisklad (odkladanie bicyklov a smetné nádoby). Zvýšená plocha drevenej paluby má množstvo využití. Slúži na sedenie, slnenie alebo ako čitáreň.

B

VIP zóna
Tieň domu a zníženie oproti okolitým pozemkom majitelia spočiatku vnímali ako veľké negatíva. My sme to povýšili na prednosť a vytvorili malú súkromnú rezidenciu. Jednoduchá drevená plotovka (180 cm) sa postará o to, aby sa zeleň na pozemku veľmi nerozrástla, a zároveň chráni pred zvedavými pohľadmi susedov či okoloidúcich. Kovová konštrukcia nad dverami tvorí oporu bujnej popínavke aj veselej tieniacej plachte. Riešenie ocenila najmä domáca pani, pretože priestor je prepojený s kuchyňou. Vhod prišlo aj dcére domácich, ktorá sa tu môže pohodlne skryť pred rodinnými návštevami.

C

zadný dvor…
… alebo aj pracovňa pod holým nebom. Veľká dláždená plocha ponúka priestor na najrozličnejšie špinavé práce, ktoré súvisia so životom v záhrade či dome (presádzanie, rúbanie dreva, umývanie bicyklov alebo sprchovanie psa). Nachádza sa tu jednoduchá konštrukcia z technoroštov, vďaka ktorej sa dostanete na ulicu bez toho, aby ste obchádzali celú radovku. O fasádu bez okien sme opreli konštrukciu (skriňu) na náradie a uskladnenie dreva.

 

Lucia Bullová
Pretože o záhradách vieme naozaj veľa, pripravili sme pre všetkých milovníkov vlastného času i peňazí seriál, ktorého cieľom je predstaviť iný pohľad na riešenie záhrady. Ide o pohľad, kde každý výdavok znamená dlhodobú investíciu, čo znásobí váš voľný čas. Napríklad aj ten, ktorý by ste inak venovali permanentným záhradným vylepšeniam.

Tilia Design
www.tiliadesign.sk 

Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: pozemok riešenie rodinný dom záhrada
Zdieľať článok

Diskusia