30. 04. 2015
Zdieľať

Pohľad na rozľahlé záhony kvitnúcich jarných cibuľovín je okúzľujúci. V takomto stave však záhradu možno vidieť len pár týždňov v roku. Čo sa stane, keď odkvitnú? Nie vždy sa na to, podobne ako v prípade tejto záhrady, myslí.

PLUSY A MÍNUSY

+ útulný a príjemne vysadený záhradný priestor
+ koncepcia záhrady v absolútnom súlade s charakterom domu
+ druhová aj farebná rozmanitosť korešpondujúca s uplatneným vidieckym štýlom
+ sústredenie cibuľovín do menších aj väčších skupiniek
+ výber rastlín podľa podmienok daného miesta
+ dostatok priestoru na prirodzený vývoj rastlín
príliš veľké množstvo kvitnúcich cibuľovín
nie najlepšie odstupňovanie výsadby – vyššie druhy v popredí, nižšie v pozadí
husté výsadby – vysádzanie rôznych druhov spolu na jedno miesto
tesná výsadba kvitnúcich cibuľovín pri chodníkoch, prekážajúca pri prechádzaní 
nedoriešená okrasná hodnota záhrady aj mimo jari 
miešanie veľkého množstva farieb navzájom

Pri výbere ihličnanov si dajte záležať nielen na habituse dreviny, ale aj na jej farebnosti.


Záhrada plná jarnej pestrosti

1554689
thinkstock.com

1 Ihličnany vždy vyberajte podľa podmienok daného miesta. Ak sa má umiestniť pod koruny stromov, nemalo by ísť o rozložito rastúcu drevinu, ktorá by sem priniesla ďalší tieň. Vysadená skupina cypruštekov je pomerne dobrou voľbou, hoci sú pre nedostatok svetla redšie. Vhodnejšia by preto bola drevina dobre znášajúca tieň, napríklad pieris alebo krušpán. Zlou voľbou nie je ani tis.    

2 Na tejto kompozícii oceňujem, že cibuľoviny sú v nej vysadené do menších i väčších skupiniek tvorených jediným druhom a kultivarom (vyššie väčšinou v pozadí). Oveľa viac totiž vyniknú skupinky zložené z niekoľkých jedincov ako samostatné rastliny.  

3 Vysadiť všetky rastliny spolu – tulipány, narcisy, hyacinty či modrice – je asi to najhoršie, čo sa tu mohlo stať. Rastliny sa vzájomne oberajú o vlahu, živiny i priestor. Aj tu platí, že menej je viac. Myslieť treba aj na obdobie po odkvitnutí cibuľovín.

4 Pri výbere cibuľovín treba zohľadniť aj ich farebnosť. Miešať veľa farieb v rámci jedného záhona nie je práve najšťastnejšie. Naopak, výsledkom precízneho výberu konkrétnej farebnosti je príjemná harmónia. Účinok farieb je intenzívny – biela priestor presvetľuje, červená dynamizuje, žltá energizuje a oranžová navodzuje pocit pohody.

5 Záhon z kvitnúcich cibuľovín je dobré vyskladať tak, aby jednotlivé druhy kvitli postupne počas celej jari. Najhoršie je, ak všetko kvitne naraz a po odkvitnutí zostane už len nevzhľadný záhon so zvädnutými listami. Ak si kvitnutie premyslene načasujete, budete sa môcť z farebnej nádhery tešiť celú jar. Odpútate tak pozornosť od toho, že v záhone v podstate nič iné okrem cibuľovín pohľady nepriláka. 

6 Čaro tejto vidieckej záhrady spočíva v premyslenej koncepcii, ktorá plne harmonizuje so štýlom domu, ako aj v druhovej a farebnej rozmanitosti. Aj rozmanitosť však musí mať svoje pravidlá a nikdy by nemala prekážať. Napríklad vysadenie vyššie kvitnúcich cibuľovín tesne k chodníku nie je vhodné z praktického ani estetického hľadiska. Ak zaprší, po chodníku sa nebude dať prechádzať, nehovoriac o tom, že kvety sa budú pri prechádzaní stále poškodzovať.

7 Na toto miesto by som vysadil atraktívny na jar kvitnúci ker. Keďže ide o miesto s kyslejšou pôdou, zvolil by som vyššie azalky alebo rododendrony. Z iných kvitnúcich drevín by som odporúčal okrasnú ríbezľu, dulovec alebo cezmínu. Vzniklo by tak príjemné prepojenie medzi cibuľovinami v popredí a vyššími drevinami v pozadí. 

8 Rododendron v strede záhona je výborne umiestnený. Možno by som ale zvolil kompaktnejší druh s hustejším olistením. Pokojne by sa tu uplatnil aj väčší (hoci drahší) exemplár. Použiť by sa dal aj krušpán vytvarovaný do gule. 

9 Menšie modrice sú pri chodníku nelogicky pomiešané s vyššími narcismi. Modrice tak zanikajú a narcisy sa k chodníku úplne nehodia. Namiesto cibuľovín by som zvolil na jar kvitnúce nižšie trvalky, prípadne dvojročné rastliny (sirôtky, nezábudky a sedmokrásky). 

10 Cibuľoviny, ktorých je v tejto záhrade až príliš, by som sústredil viac do stredu. Pred vyššie dreviny v pozadí by som vysadil vyššie vždyzelené alebo opadavé kry, napríklad drieň s krvavočervenými konármi (Cornus alba ’Sibirica‘) alebo iný exemplár s atraktívnejším olistením, napríklad škumpu (Cotinus coggygria ’Royal Purple‘) s tmavopurpurovými listami. 

11 Výsadby vo vegetačných nádobách by tu aj vzhľadom na množstvo kvetov na záhonoch nemuseli byť, hoci nepôsobia až tak rušivo. Namiesto kvitnúcich hortenzií by som ale siahol po rastline okrasnej listami, prípadne s atraktívnym previsnutým tvarom. Zaujímavé efekty by sa docielili použitím nižších okrasných tráv – ostríc alebo kostravy. 

12 Magnólia je neprehliadnuteľná najmä v čase kvitnutia. V tomto prípade ide o atraktívny starší exemplár, ktorý zastrešuje časť záhrady. Magnólie obľubujú kyslejšiu pôdu, a keďže plytko korenia, nie je dobré pôdu pod ich korunami často a do hĺbky kypriť. Nevýhodou je, že v prípade starších jedincov je záhrada po ich odkvitnutí plná kvetných lupienkov, ktoré treba pozbierať.

Mohlo by vás zaujímať: 10 najkrajších kvitnúcich drevín do jarnej záhrady

Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: cibuľoviny záhrada
Zdieľať článok

Diskusia