Malý pozemok? Záhrada sa dá riešiť aj takto!

22.10.2018  |     

Deväťdesiat metroch plochy nie je priveľa, ale ak sa dobre využije, vznikne dostatočný, funkčný a príjemný priestor.

Zaujímavou rekonštrukciou prešla úzka časť medzi dvoma tehlovými stavbami v belgickom meste Mechelen.

 

 

Túžba po rastlinách 

Neveľký dom vedľa kostola, v časti mesta, kde býva predovšetkým pracovná trieda, kúpila žena, ktorá žije sama. Jej túžbou bolo, aby súčasťou domu bolo aj miesto, kde by mohla pestovať svoje obľúbené rastliny. Priestoru pre tento účel v centre mesta nie je zvyčajne dosť. Navyše, orientácia pozemku znemožňovala akékoľvek využitie malého zeleného priestoru pri dome. 

„Plávajúci“ skleník

I z toho dôvodu sa architekti z ateliéru dmvA-architects rozhodli odstrániť zadnú časť budovy – ponechali z nej len jeden oceľový nosník. Pridali ďalšie trámy. Slnečné lúče ich inšpirovali k nezvyčajnému nápadu: na trámy, prakticky do vzduchu, postavili skleník, ktorý slúži ako záhradka. Domáca pani sa doň dostane prostredníctvom schodíkov priamo z interiéru. Týmto spôsobom majú rastliny dostatok svetla a zároveň priesvitný „plávajúci“ skleník nezatieňuje ani priestor pod ním. Zo skleníka i prvého poschodia domu je krásny výhľad na kostol.

Dispozícia domu

Na prízemí domu sa nachádza spálňa, obývacia izba našla miestnosť na poschodí. Vedľa terasy sa nachádza ďalší menší obytný priestor, ktorý je možné v budúcnosti použiť ako spálňu. Architektom sa podarilo odstránením všetkých vnútorných stien otvoriť priestory a zabezpečiť pocit vzdušnosti napriek neveľkej ploche. Schody takticky umiestnili na okraj miestnosti, aby nerušili otvorené priestory. 

Jazvy domu ponechali viditeľné

Nie je to tak dávno, čo na druhé poschodie bola pridaná ďalšia časť domu. Architekti ju opäť zrušili a dom dali do pôvodnej podoby, akú mal kedysi. Na mieste dostavenej časti vytvorili terasu. Fasády budovy sú ponechané zámerne vyblednuté, aby ukázali „jazvy na stenách a históriu budovy“. Na mieste garážovej brány vytvorili architekti veľký otvorený priestor až k terase. Výsledkom je krytý vonkajší priestor pod domom, kde je možné zaparkovať auto. Priestor je uzatvorený bránou s oceľovými žalúziami umiestnenými pod uhlom 45 stupňov. Tento druh brány poskytuje dostatočné súkromie, pričom vytvára otvorený, ľahký dojem. 

Architekti tak vytvorili dom, ktorý nielenže spĺňa predstavy majiteľky, rekonštrukcia tiež viedla k oživeniu ulice a skrášleniu prostredia mesta.

 

Dom TP v skratke

Architektonický ateliér: dmvA-architects 

Architekti: Tom Verschueren, David Driesen, Jolien Debaets

Lokalita: Mechelen, Belgicko

Plocha: 90 m2

Realizácia: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Bart Gosselin

Tagy:
rodinné domy rekonštrukcia domu malý pozemok skleníky

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Minimalistický dom, ktorý v prudkom svahu levituje nad krajinou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky