12. 06. 2009
Zdieľať

Život väčšiny z nás je uponáhľaný, poznačený stresom a vypätím. Podvedome však túžime uniknúť a aspoň na chvíľu zabudnúť na starosti a šedivosť bežných dní. Ideálnym útočiskom môže byť práve záhrada.

Britský záhradný dizajnér Cleve West vytvoril záhradu pre ľudí, dennodenne bičovaných negatívnymi vplyvmi súčasnosti, a pritom túžiacich po pokoji, harmónii a relaxe, ktorý by si mohli užiť najmä cez víkendy a aspoň na pár hodín cez týždeň. Jeho záhrada by mala byť oázou pre tých, ktorí nechcú byť rušení okolím a niekedy ani najbližšími. Takéto záhrady sú akoby malými rajmi na Zemi a predpovedá sa im sľubná budúcnosť, dosiahnuť tento účinok však predpokladá premyslené plánovanie aj citlivý prístup človeka, vnímavého k prírode.
 

Srdce kompozície

Schopnosť udržiavanej záhrady odbúrať stres či nebodaj únavu sa stále podceňuje. Je to však skutočne tak. Premyslenou skladbou rastlín, dômyselným usporiadaním záhradného priestoru či zakomponovaním niektorých ďalších prvkov si môžete vytvoriť oázu, ktorá dokáže intenzívne vplývať na všetky zmysly a spoľahlivo zregeneruje unavené telo aj hlavu. Záhrada C. Westa, ktorú bolo možné vidieť na minuloročnej prehliadke záhradného dizajnu v Londýne, vyniká pokojnou a podmanivou atmosférou, je útulná a príjemná aj napriek tomu, že v nej vládne polotieň. Pred rušivými vplyvmi okolia ju chráni moderne pôsobiaci kamenný múr, a zároveň je s okolím nenásilne spojená – vnímate tu mohutné stromy v susedstve. Oplotenie záhrady nie je rovnako vysoké, a tak nepôsobí monotónne a skľučujúco. Vnútorný priestor je zároveň zaujímavo členený kratšími a dlhšími tvarovanými živými plotmi z hrabu (Carpinus betulus) – majú mierne oblúkovitý tvar a vytvárajú akoby menšie a väčšie miestnosti. Vďaka živým plotom je záhrada nielenže zaujímavejšia, ale aj opticky väčšia a tajomnejšia (čo sa asi skrýva za najbližším paravánom z kríkov?). Takáto alternatíva je rozhodne zaujímavejšia než veľký prehľadný trávnik, i keď na druhej strane je aj náročnejšia na údržbu.

Záhradou sa nežne, v miernych oblúkoch vinie pohodlný dláždený chodník, ktorý sa rozdvojuje a na konci zasa spája. Všetky vydláždené plochy sú z rovnakého, nenápadného materiálu, farebne zladené s múrmi ohraničujúcimi záhradu. Niekde v srdci záhrady je situovaný okrúhly vyvýšený záhon s reprezentatívnou výsadbou, v ktorom je zakomponovaný vyvierajúci prameň. Takýto záhon môže byť aj miestom posedenia, a presne tak ho dizajnér aj mienil využiť. Tečúca voda je opäť populárnym prvkom moderných záhrad – upokojuje a do priestoru vnáša zaujímavé zvukové efekty, navyše, zvlhčuje vzduch, vďaka čomu sú aj okolité rastliny krajšie.

Dominantou zadnej časti záhrady je obrovská skulptúra – guľa, umiestnená na väčšej vydláždenej ploche v tvare kruhu. Farba tohto objektu je zhodná s farbou dlažby, a tak všetko dokonale harmonizuje a ako celok vyvoláva príjemné pocity. Mimochodom, symbol Zeme zakomponovaný v rôznych podobách a s rôznou intenzitou do záhradného priestoru je momentálne veľmi trendový. Môžu to byť napríklad do gule vytvarované krušpány, v tejto záhrade sú to aj guľovité súkvetia okrasných cesnakov.
 

Skladba rastlín

Na prvý pohľad sa zdá, ako by ste sa nepohybovali po záhrade, ale v zakvitnutej prírode. Majú to na svedomí bohato kvitnúce a pomerne pestré kvetinové záhony hneď pri vstupe do záhrady, ktoré zaujímavo kontrastujú s nenápadným múrom v pozadí. Stres však najviac pomáha odbúravať zelená farba, a tá je v tejto záhrade zastúpená hneď v niekoľkých odtieňoch. Na človeka príjemne pôsobí aj to, ako sa záhrada neustále mení – v každom ročnom období je tu niečo zaujímavé, čosi iné tu kvitne… Monotónnosť sa už nenosí, je nudná a prekáža. Keďže táto záhrada má podnecovať a pohládzať všetky zmysly, nechýbajú tu trvalky, ktorých listy či kvety majú sýte farby, sú veľmi príjemné na dotyk (napríklad hebká palina, čistec či okrasné trávy), kvety s nádhernou vôňou (večernica, valeriána, ruže, pivónia),  jedlé alebo liečivé bylinky (šalvia, rozmarín, levanduľa), rastliny, ktoré vydávajú pri pohybe vo vetre netypické zvuky (traslica) alebo sú príťažlivé, až zvodne pekné pri kvitnutí (napríklad pakost alebo orlíček) či vznešené a dominantné (archangelika). V skladbe rastlín možno nájsť vždyzelené cezmíny (Ilex crenata), vzácnu leyčestériu (Leycesteria formosa), niekoľko druhov a kultivarov ruží a tiež levandúľ (tie však obľubujú najmä slnečné miesta). Bohato zastúpené sú najmä nenáročné a dlhoveké trvalky, ktoré kvitnú v rôznych obdobiach, plazivá zeleň (zbehovec, zimozeleň), sezónne rastliny (prvosienky), okrasné trávy a tajomné papraďorasty a dokonca aj cibuľoviny kvitnúce na jar aj v lete (okrasné cesnaky, tulipány, kamasie). Vďaka nim je celkový obraz kvetinových záhonov v tejto záhrade premenlivejší. Nechýbajú ani nízke kry a stromy s rozložitými korunami, pretože práve pod nimi sa výborne odpočíva a načerpáva stratená energia. Okrem záhonov sú rastliny v tejto záhrade vysadené aj v nádobách (rozmiestnené sú aj na záhonoch), ktoré takisto nenásilne dopĺňajú celkovú farebnosť. Súčasťou kompozície je aj lavička, ktorá umožňuje pohodlne si vychutnať chvíle pokoja a nerušene vnímať všetko, čo záhrada vyžaruje.
 

Harmonicky pôsobí spojenie bielo kvitnúcej srdcovky a rodgersie ktorá je okrasná svojimi listami. Na prvý pohľad sa zdá, ako by ste sa pohybovali v zakvitnutej prírode. Majú to na svedomí bohato kvitnúce a pestré kvetinové záhony.

Treba dodať, že vzorom pre vytvorenie tejto záhrady bola príroda – všetko je tu prirodzené, neustále sa meniace a vždy niečím fascinujúce. Dizajnér tu používal prírodné materiály a jednotlivé výsadby sa realizovali tak, aby čas potrebný na ich údržbu bol čo najkratší (záhony sú mulčované, využili sa pôdopokryvné rastliny). V záhrade je tiež zakomponovaných niekoľko prvkov, vďaka ktorým do nej zavítajú napríklad aj motýle či vtáky, a tak je zážitok z pobytu v takomto priestore takmer dokonalý.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: rastliny trvalky výsadba záhrada
Zdieľať článok

Diskusia