V jednoduchosti je krása

15. 01. 2010
Zdieľať

Žiadny bazén, gril, kozub, altán či pergola, garáž alebo prístrešok, len dom a záhrada. Nič viac, alebo skôr výstižnejšie – nič menej. Jednoduchá prírodná záhrada, kde môžete vnímať krásu a pokoj miesta. To všetko zarámované v elegantnej aj praktickej kompozícii rastlín a podčiarknuté šťavnatým trávnikom.


V jednoduchosti je krása

238758

Málokomu sa podarí vytvoriť takú jednoduchú a čistú krásu. Vopred premyslieť všetku prevádzku a potreby tak, aby už nebolo treba nič dostavovať či prilepovať, a nechať naplno vyznieť prírodnú úpravu záhrady bez doplnkov s tzv. rekreačnou funkciou. Je pravda, že v tomto dome toho času nežijú deti ani seniori, len dospelí ľudia v produktívnom veku, takže tu nebolo potrebné skĺbiť dohromady viac často celkom odlišných názorov a požiadaviek na využitie priestoru, ako to často býva vo viacgeneračnej domácnosti. Vidno, že v názore na úpravu okolia evidentne panuje zhoda: práve vďaka svojej decentnej jednoduchosti je priestor pri dome pastvou pre oči či pohladením pre dušu.
 


V jednoduchosti je krása

238748
Daniel Veselský


V jednoduchosti je krása

238755
Daniel Veselský

Drobné rastlinky (gaultérie a brusnice) pokrývajúce zem sa usadili v mulčovacej kôre; časom sa rozrastú a plocha vresoviska sa opticky spojí. Huňatý trávnatý koberec vás ako zelená cesta vedie od vstupnej bránky okolo domu až do spodnej časti záhrady a odtiaľ zase k úžitkovej ploche v pravom severnom kúte pozemku.

Záhrada sa rozkladá v pokojnej lokalite na okraji mesta. Leží na miernom južnom svahu, ktorý jej poskytuje celoročne dostatok slnka aj pekný výhľad na prírodu. Je poňatá ako jednoduchá voľná prírodná záhrada, ktorá vďaka premyslenému založeniu nie je náročná na údržbu. Výsadby sú v ucelených plochách, trávnik tiež. V spodnej časti záhrady nie sú žiadne spevnené cesty, ich funkciu tu preberá práve trávnik, ktorý sa v plynulých krivkách vinie záhradou a podtrhuje jej čaro. Rastliny bez „kaderníckych“ úprav sú vysadené v ucelených skupinách v dvoch líniách: v línii po vonkajšom obvode záhrady tvoria izolačnú kulisu, druhá línia výsadby rámuje z veľkej časti obvod domu. Na každom kroku je vidieť, že majitelia majú blízky vzťah k prírode. Okolie domu je štýlovo čisté, bez prístavieb. Nie je tu bazén ani kozub či udiareň, len jednoduchý elegantný dom zasadený do prírodnej scenérie. Z pôvodných stromov tu pri vstupe rastie borovica lesná – dnes, samozrejme, vzácna gardedáma všetkým ostatným rastlinám. 

 

 


V jednoduchosti je krása

238752
Daniel Veselský


V jednoduchosti je krása

238749
Daniel Veselský

Biele kvety a svieže zelené listy kaliny japonskej (Viburnum plicatum) sa v máji výborne vynímajú na pozadí tehlovej fasády domu. Kalina lemuje nenápadný bočný chodník na terasu z masívnych nášľapných kameňov, ktoré sú z jednej strany bohato prerastené nízkym plazivým skalníkom. Posedenie na terase poskytuje elegantný ľahký záhradný nábytok v prírodnom tóne. Je to jediné nenápadné zariadenie v celom záhradnom exteriéri. Je praktický, pohodlný a štýlovo sa výborne hodí. Z terasy do záhrady vedú schody z jednoduchých masívnych kamenných kvádrov.

Vresovisko
Na miernom svahu nad domom vytvoril autor záhrady (Ing. Stolín) efektné vresovisko./Autorom záhrady je pán inžinier Stolín, ktorý na miernom svahu nad domom vytvoril efektné vresovisko. Stredom vresoviska je nízka výsadba suchomilných rastlín, ktorý tvorí napríklad kostrava, vres alebo vresovec. Nízku výsadbu dopĺňa len niekoľko nízkych ihličnanov a skalníkov. Po obvode je kulisa z vyšších krov (dráč, borovica, tis). Vo vresoviskách prevládajú väčšinou ružové farebné tóny, čo platí aj tu. Na jar dominujú ružové rododendrony, na jeseň upútajú pozornosť veternice – veľmi vďačné a efektné prastaré kultúrne rastliny z východnej Ázie.

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: vresovisko
Zdieľať článok

Diskusia