27. 03. 2006
Zdieľať

Záhrada, to nie sú len rozľahlé slnečné záhony, v záhrade sú aj miesta menej atraktívne – zatienené plochy či úzke pásiky pôdy pri múroch alebo chodníkoch. Ani tie by však nemali zarastať burinou a ostať záhradníkom nepovšimnuté. Práve na tieto miesta sa hodí nenáročná rastlina, ktorá vytvára vitálne koberce zelené po celý rok. Je ňou zimozeleň.

Zimozeleni stačí pomerne málo svetla a darí sa jej najmä vo vlhkých, humóznych pôdach. Znesie však aj menej priaznivé pôdne pomery a nezahynie ani na slnku. Vďaka jej univerzálnosti ju teda možno použiť takmer kdekoľvek – najmä na miestach, kde by bolo kosenie trávnika veľmi komplikované. Niekedy je to priestor medzi chodníkom a múrom domu, inokedy sú to plochy medzi stromami. Zimozeleň môže pôvabne lemovať aj spevnené plochy altánkov, čím si zjednodušíme prácu s kosením trávnika okolo týchto záhradných stavieb.


Vždyzelený nezmar

43894

A aké starosti sú s pestovaním tohto druhu? Takmer nijaké. Ak vysadíme na štvorcový meter 20 až 25 rastlín, pomerne rýchlo vytvoria súvislý zelený koberec vysoký asi 10 až 20 centimetrov. Ošetrovanie takto vysadenej plochy spočíva v zavlažovaní a občasnom odburiňovaní. Začiatkom jari je vhodné zimozeleň zostrihať, aby sa priveľmi nerozrástla. Je to pomerne invazívna rastlina a má tendenciu prerastať okraj záhona.


Vždyzelený nezmar

43895

Ak sa po niekoľkých rokoch objaví v poraste viacero uschnutých lístkov, môžeme zimozeleň na jar ostrihať takmer po povrch pôdy. Čo nevidieť sa vytvorí zmladený sviežozelený porast, ktorý zároveň bohato zakvitne. Pôvodný druh – zimozeleň menšia (Vinca minor) kvitne od druhej polovice jari až do jesene a má bledomodré kvietky, šľachtené druhy majú kvety purpurové, biele alebo bledoružové.

Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: kvetiny záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia