17. 03. 2006
Zdieľať

Kvitnúce kry upútajú v záhrade najmä v jarnom období. Ich drobné kvety alebo naopak bohaté súkvetia prepožičiavajú záhrade charakteristický štýl a štruktúru. Nádherne vyniknú v kombináci s kvitnúcimi cibuľovinami, trvalkami alebo dvojročnými rastlinami. Možno ich pestovať nielen na rozličných miestach v záhrade, ale aj na balkóne alebo terase. Práve je najvyšší čas rozmýšľať nad ich výsadbou.




Šírka, výška a umiestnenie


Jarná prehliadka farieb

44525
Daniel Košťál

Okrasné kry kvitnúce na jar sa uplatnia takmer v každom type záhrad. Vo veľmi malej záhrade je však lepšie zamerať sa len na niekoľko druhov, ktoré sú atraktívne čo najdlhšie a podľa možnosti nevykvitajú v rovnakom čase. Pretože veľké záhrady disponujú väčším priestorom, môžu byť domovom pre niekoľko takýchto krov (mohutnejších a miniatúrnych), v kombinácii s inými okrasnými rastlinami. Kry kvitnúce na jar sa nádherne vynímajú v kvetinových záhonoch najmä v kombinácii s niektorými cibuľovinami (tulipánmi, narcismi, krokusmi) a trvalkami (primulkami, kamzičníkmi, srdcovkami), ktoré v tomto období kvitnú. Sú to najmä druhy, ktoré dorastajú do výšky maximálne 2 metre. Vyššie druhy (2 a viac metrov) sa uplatnia aj na hraniciach záhrad (pri plotoch), vo voľne rastúcich živých plotoch, vybrané druhy aj ako dominanty v rozľahlých trávnatých plochách. Ak nemáte v záhrade dosť miesta, môžete ich pestovať aj vo vegetačných nádobách na terase alebo balkóne. Nižšie druhy možno vysadiť aj do skaliek, vresovísk, vedľa schodov, prípadne pri chodníkoch a v predzáhradkách; samozrejme, tieto druhy by nemali mať veľa odnoží. Konečná výška by však nemala byť jediným rozhodujúcim kritériom pri kúpe.


Jarná prehliadka farieb

44532
Daniel Košťál

Niektoré druhy sa môžu po čase rozrásť nielen do výšky, ale aj do šírky, pričom by mohli obmedziť v raste iné, možno vzácnejšie okrasné rastliny. Preto sa treba na rastové charakteristiky krov informovať už pri kúpe konkrétneho druhu v záhradníctve. Rastové charakteristiky krov sa naplno prejavia vo vlhkých pôdach bohatých na živiny. Nároky jednotlivých druhov treba pri výsadbe rešpektovať. Dreviny kvitnúce na jar (s koreňovým balom) možno vysádzať celý rok okremzimy a horúcich letných dní. Na jar sa však miesto na kvitnúce dreviny vyberá lepšie, lebo sa prihliada aj na okolitú výsadbu. Vysádzať by sa mali s dostatočným odstupom medzi sebou (minimálne 2 metre), čím sa neskôr ušetrí množstvo práce s potrebným redukčným rezom. Až do zakorenenia by sa nemalo zabúdať na pravidelnú zálievku vysadených krov.

Dreviny vo vegetačných nádobách


Jarná prehliadka farieb

44529
Daniel Košťál

Jednou z možných alternatív pestovania kvitnúcich okrasných krov v záhrade je ich výsadba do vegetačných nádob a umiestnenie na terase alebo balkóne. Vhodné dreviny sa vysádzajú skoro na jar do výživnej pôdy a objemnejších, najlepšie terakotových alebo kameninových črepníkov s odtokovým otvorom. Na tento účel sú zo sortimentu drevín vhodné predovšetkým azalky, vybrané druhy rododendronov, dulovec (Chaenomeles japonica), kéria (Keria japonica), vajgélie (Weigela florida), štedrec (Laburnum anagyroides), mandľa (Prunus tenella) alebo zlatovka (Forsythia intermedia). Tieto kry však pri pestovaní v nádobe vyžadujú dostatočnú zálievku (najmä v letných mesiacoch), a to vždy vtedy, keď pôda už vysychá, a prihnojovanie buď formou pravidelnej zálievky, alebo pridaním dlhodobo pôsobiaceho hnojiva pri presádzaní na jar. Na zimu sa nádoba s drevinou jednoducho zakryje fóliou a premiestni k stene domu, kde bude chránená pred agresívnym mrazivým vetrom a zrážkami. Ak drevina narastie do nežiaducich rozmerov, treba ju zredukovať rezom a, samozrejme, z času na čas presadiť do väčšieho črepníka.

V znamení žltej a tehlovočervenej

Aké druhy drevín kvitnúce v jarných mesiacoch sú do záhrad vhodné? Medzi najkrajšiepatria tie, ktoré majú množstvo zvončekovitých alebo miskovitých kvetov ešte pred vyhnaním listov. Pre jar je azda najtypickejšia žltá farba.


Jarná prehliadka farieb

44530
Daniel Košťál

V jarnej záhrade by preto určite nemala chýbať zlatovka (Forsythia intermedia), ktorá svojimi jasnožltými kvetmi rozjasní každý kút okrasnej záhrady. Zlatovky sa vyznačujú vzpriameným alebo prevísajúcim vzrastom (podľa druhu) a dorastajú do výšky až 3 metre. Výborne sa kombinujú s ihličnanmi a sú pestovateľsky úplne nenáročné, takže určite patria aj do záhrady začiatočníkov. Hodia sa do väčších záhrad, ale svoje miesto si môžu nájsť aj v malej záhrade. V nepríliš suchej pôde a na slnečnom stanovišti budú každý rok bohato kvitnúť. Pre svieže žlté kvety a takisto nenáročné pestovanie je obľúbená aj kéria (Keria japonica), najmä jej plnokvetý kultivar „Pleniflora“, ktorý sa doviezol do Európy z Číny v roku 1804. Okrem kvetov je tento ker vysoký 2 metre zaujímavý aj sviežozelenými vetvičkami a pílkovitými listami. Nevšedný je aj len 1,5 m vysoký ker – dulovec (Chaenomeles japonica), ktorý v apríli zakvitne tehlovočervenými kvetmi. Tento nenáročný zástupca drevín kvitnúcich na jar výborne znáša znečistené ovzdušie miest a je vhodný aj do menších záhrad i do kvetinových záhonov. Po odkvitnutí vytvára efektné trváce plody.

Pre romantikov


Jarná prehliadka farieb

44533
Daniel Košťál

Okrasné kry s ružovými kvetmi vyvolávajú v jarnej záhrade romantickú náladu. Sortiment týchto krov je široký, takže si do záhrady môžete vysadiť skladbu najrozličnejších ružovo kvitnúcich druhov, ktoré kvitnú v inom období a majú aj odlišné rastové charakteristiky. Ako prvý rozkvitá prenikavo voňajúci lykovec (Daphne mezereum), vysoký len 1 meter, a takmer plazivý tmavoružový vresovec (Erica carnea). Potom začínajú kvitnúť 1,5 metra vysoká mandľa nízka (Prunus tenella), vytvárajúca početné odnože, ktorá veľmi dobre znáša sucho, a prekrásna mandľa trojlaločná (Prunus triloba). Tento široko rozložitý a hustý ker pôvodom z Číny dorastá do výšky 2 metre a mladé vetvičky má husto pokryté jemneružovými plnými kvetmi. Pestuje sa vo forme kra alebo aj stromčeka. Bohaté kvitnutie tohto druhu mandle podporí rez po odkvitnutí. Výsostné postavenie medzi kríkmi kvitnúcimi na jar má vajgélia (Weigela florida), ktorá by určite nemala chýbať ani v okrasnej záhrade. Medzi najkrajšie kultivary patria „Bristol Ruby“, „Red Prince“ alebo „Evita“. Túto drevinu objavili v Japonsku pred vyše dvesto rokmi a okamžite si získala obľubu aj v Európe. Len ťažko by sme hľadali drevinu, ktorá sa vyznačuje takou veľkou premenlivosťou, robustnosťou a pestovateľskou nenáročnosťou ako práve vajgélia. V okrasnej záhrade sa pekne vyníma ako solitér, ale možno ju zakomponovať aj do voľne rastúceho živého plota alebo priamo do kvetinového záhona. Vyžaduje si však každoročný pravidelný rez a staré konáre tesne nad zemou treba odstraňovať. Vajgélie sú naozaj dlhoveké kry a aj po 50 rokoch budú vyzerať stále atraktívne bez mimoriadnej starostlivosti.


Jarná prehliadka farieb

44526
Daniel Košťál

Niektoré novovyšľachtené kultivary majú aj listy sfarbené dopurpurova, alebo žlto panašované. Nemali by sme zabudnúť ani na orgován (Syringa vulgaris), ktorý je už tradičným symbolom jari. Do Európy ho priniesli arabskí pestovatelia a svoju úspešnú kariéru naštartoval v neďalekej Viedni. Existuje niekoľko tisíc druhov, ktoré sa odlišujú rôznou farbu, tvar súkvetí a dokonca aj vôňou. Možno ich pestovať v každej záhrade, najmä vo vlhšej pôde s dostatkom živín a na priamom slnku. Orgován výborne znáša aj znečistené ovzdušie miest. V záhrade sa môže využiť ako solitér (podobne ako vajgélie), voľne rastúci živý plot alebo v skupine s inými krami kvitnúcimi na jar. . V menších záhradách sa odporúča pestovať orgován čínsky (Syringa x chinensis) s drobnejšími kvetmi, ktorý sa až tak veľmi nerozrastá (neodnožuje) do okolia ako predchádzajúci druh. Paletu ružovo kvitnúcich druhov môže doplniť aj nenáročná ríbezľa krvavá (Ribes sanguineum) so zaujímavým kultivarom „Carneum“.

Vzácni hostia záhrad


Jarná prehliadka farieb

44531
Daniel Košťál

Za klenoty jarných záhrad sa považujú magnólie. Tieto nádherné solitérne okrasné dreviny dobre rastú v nie príliš výživných, skôr kyslejších pôdach, uprednostňujú slnko a dostatok voľného priestoru. V marci alebo apríli ako prvá rozkvitá magnólia hviezdokvetá (Magnolia stellata), ktorá rastie veľmi pomaly a len do výšky maximálne 2 metre. Preto je vhodná aj do menších záhrad. Má nádherné biele hviezdicovité a voňavé kvety a zaujímavý krovitý habitus. Neskôr rozkvitá najznámejšia Soulangova magnólia (Magnolia Soulangiana), ktorá je oveľa mohutnejšia (dorastá do výšky 6 metrov) a má veľké tulipánovité kvety bielej, ružovej alebo až cyklámenovej farby. Listy sa vyvíjajú až po odkvitnutí. Treba však rátať s tým, že po čase tento druh narastie do úctyhodných rozmerov a môže v záhrade prekážať. Okrem magnólií sa za vzácneho hosťa v jarnej záhrade pokladá aj sakura (Prunus serrulata), pôvodom z Číny, ktorá v optimálnych podmienkach narastie až do výšky 3 m. Uplatní sa najmä vo väčších záhradách. V Japonsku sú tieto kry mimoriadne obľúbené a na ich počesť sa tu dokonca usporadúvajú rozličné slávnosti. Sakury obľubujú slnečné stanovište s hlinitou pôdou a dostatkom vápnika. Ich prednosťou je aj bordová a lesklá kôra.


Jarná prehliadka farieb

44528
Daniel Košťál

Snehová lavína

V záplave žltých, ružových alebo červených kvetov krov kvitnúcich na jar by sa nemalo zabúdať ani na druhy s bielymi kvetmi. Tie spúšťajú v jarnej záhrade počas svojho kvitnutia doslova snehovú lavínu. Okrem bieleho kultivaru orgovánu „Vestale“ to môže byť aj ľahko pestovateľný hustorastúci tavoľník (Spirea x vanhouttei), ktorý kvitne v máji a môže zaujímavo ohraničovať pozemok. Menej častý muchovník (Amelanchier ovalis), pochádzajúci zo Severnej Ameriky, môže byť naopak zaujímavou kuriozitou do okrasnej záhrady náročného pestovateľa, navyše znesie sucho, vápnité pôdy a priame slnko. Výborne sa hodí aj do svahovitého terénu. Jedným z najkrajších krov kvitnúcich na jar je aj kalina (Viburnum opulus) a najmä jej kultivar „Roseum“, ktorý sa ľudovo nazýva snehová guľa. Počas kvitnutia tohto až 3,5 m vysokého kra je záhrada ozajstným vizuálnym magnetom. Bielo kvitnúce kry možno kombinovať aj s krami so žltými alebo svetloružovými kvetmi. Ale najlepšie vyniknú pred tmavým pozadím.

Kategória: Záhrada a exteriér Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: dreviny kríky za záhrada
Zdieľať článok

Diskusia