Najkrajšia kvitnúca trvalka

22. 03. 2006
Zdieľať

Kto by nepoznal obľúbenú trvalku našich starých mám – ľaliovku (Hemerocallis sp.)? Jej nádherné oranžové kvety zdobia predzáhradky v mnohých dedinách a naši starí rodičia na ňu nedajú dopustiť. Dnešné moderné kultivary ľalioviek sú pýchou najluxusnejších záhrad na svete.


Najkrajšia kvitnúca trvalka

45072

Medzi okrasnými záhradnými rastlinami je množstvo takých, ktoré očarúvajú nádherou svojich kvetov. Samozrejme, krása je subjektívny pojem – niekto obdivuje nádheru ruží, inému sa páčia ľalie, ďalšiemu kosatce, georgíny či gladioly. Veľkú skupinu nadšených obdivovateľov si v posledných desiatich až dvadsiatich rokoch našli aj ľaliovky. Ich popularita je dokonca taká veľká, že hneď po funkiách (Hosta) sa stali najpredávanejšími záhradnými trvalkami na svete. Dnes ich svetové záhradníctva ponúkajú v sortimente asi 20000 kultivarov v cenách od 1 do 1 000 eur za rastlinku. Moderné kultivary sú jednoznačne najdrahšími trvalkami vôbec – ich ceny sú oveľa vyššie aj ako ceny najmodernejších kultivarov orchideí.


Najkrajšia kvitnúca trvalka

45074

Krásne a nenáročné

Ľaliovky sú veľmi nenáročné trvalky. Dá sa povedať, že prežijú úplne všetko a nebyť ich nádherných kvetov, boli by istotne obávanou záhradnou burinou. Po celú vegetačnú sezónu majú ozdobné trávovité listy (vysoké 20 až 100 cm podľa kultivaru). Obdobie kvitnutia sa začína na začiatku školských prázdnin, počet kvetov závisí od kultivaru. Trojročná sadenica môže mať päť-šesť vetiev a každá nesie 30 až 50 kvetov (priemer kvetu je 5 až 25 cm podľa kultivaru). Pri starších rastlinách môže postupne vykvitnúť až tristo či štyristo kvetov. Ľaliovky majú jednu zvláštnosť. Každý kvet vydrží rozvitý iba jeden deň – preto sa nazývajú aj „Daylily“, „denivky“ či „Taglilien“. Kvety však rozkvitajú postupne a býva ich naozaj veľké množstvo, takže sa z nových kvetov môžete tešiť každý deň štyri až päť týždňov. Ľaliovky kvitnú veľmi intenzívne asi jeden mesiac, potom menej intenzívne až do jesene. Neskoršie kvety však už nie sú také kvalitné.


Najkrajšia kvitnúca trvalka

45077

Stanovište

Typické stanovište je slnečné alebo polotienisté, nie príliš suché. Tieto trvalky prežijú na jednom mieste päť až desať rokov, preto ich nezabudnite pravidelne prihnojovať – vždy na jar, kompletným hnojivom akejkoľvek značky, a druhýkrát v čase kvitnutia, hnojivom, ktoré podporí rast a tvorbu kvetov. Pravidelné hnojenie je veľmi dôležité najmä pri starších trsoch, ktoré rýchlo vyčerpávajú pôdu. Hnojením ich udržíte v kondícii a budú mať stále dostatok kvetov. K dobrej kondícii potrebujú ľaliovky aj zálievku – najviac v júni pred tvorbou kvetov a počas nej. Odporúča sa aj nastlať na pôdu okolo nich napríklad vrstvu kôry, ktorá zabráni vyparovaniu vlahy a obmedzí rast buriny.


Najkrajšia kvitnúca trvalka

45078

Prezimovanie

Kultivary, ktoré na zimu strácajú listy a na jar ich znovu vyženú (nazývame ich dormantné), znášajú zimu najlepšie. Obyčajne nepotrebujú ani nastielanie kôrou. Na jar (v apríli) zostrihneme suché listy, rastliny okopeme a prihnojíme. Niektoré ďalšie kultivary však majú aj v zime čiastočne (typ semi-evegreen) alebo úplne zelené listy (typ evergreen). Pri nich musíme byť opatrnejší a na zimu sa lepšie pripraviť – odporúča sa nastlať okolo nich čečinu alebo iný vhodný materiál. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že najmä typ evergreen môže mať u nás vo vyšších polohách s prezimovaním problémy. Citlivosť na chlad je však pri ľaliovkách veľmi individuálna a aj mnohé evergreen kultivary znášajú zimu veľmi dobre.

Vysádzanie


Najkrajšia kvitnúca trvalka

45079

Hoci ľaliovky môžu rásť na stanovišti desiatky rokov, bolo by hriechom ich z času na čas nerozdeliť a nedarovať niekoľko trsov susedom či známym alebo ich jednoducho nenasadiť do ďalších miest v záhrade. Vhodnými obdobiami na výsadbu sú jar a jeseň. Trs rastliny vykopeme, opláchneme vodou, aby sme ho zbavili nečistôt, a pevným nožom rozdelíme na menšie časti. Nové rastliny zasadíme do pripravenej jamy tak, aby kŕčok nebol hlbšie než 1 až 2 cm pod zemou. Hľuznaté korene rozložíme v jamke, zasypeme vzdušnou záhradnou zeminou a polejeme. Potom sa už každá rastlina sama usadí do takej hĺbky, aká jej najlepšie vyhovuje. Ak zasadíme ľaliovky na jar, obyčajne ešte v tom istom roku nasadia kvety. Nedovoľme im však kvitnúť, zbytočne by sa vysilili.


Najkrajšia kvitnúca trvalka

45080

Uplatnenie v záhrade

Ľaliovka je rastlina záhrad. Môže sa vysádzať ako solitér alebo do zmiešaných trvalkových záhonov. Veľmi pekne pôsobí v skupinových výsadbách. Ak vysadíme na záhon 10 až 15 rastlín jedného kultivaru v spone 40 × 40 cm, o tri-štyri roky získame úžasný skupinový efekt. Ideálne sú v kombinácii s pakostmi, funkiami, šalviou, jarnými cibuľovinami a modrými kosatcami. Často sa vysádzajú pri jazierkach, niektoré, najmä miniatúrne kultivary, možno pestovať aj v črepníku.. Ľaliovka sa uplatňuje ako dekoratívna záhradná rastlina a do váz sa reže iba výnimočne. Niekedy sa jej jedlé kvety používajú na ozdobu ovocných šalátov.






Ľaliovka
Hemerocallis (Liliaceae)

Rod úplne mrazuvzdorných, prevažne mohutných trsovitých trvaliek, ktoré dosahujú výšku aj šírku od 40 cm až do 1 m. Najlepšie sa im darí na priamom slnku a v úrodnej vlhkej pôde. Kvety rozkvitajú postupne, každý kvitne iba jeden deň. Rozmnožujú sa na jar alebo na jeseň delením. Kultivary, ktoré sa rozmnožujú semenami, zachovajú si pôvodné vlastnosti, ak sa pestujú oddelene od iných. Začiatkom jari, keď vyrastú prvé jarné listy, môžu ich poškodzovať slimáky.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: kvety záhrada
Zdieľať článok

Diskusia