20. 03. 2006
Zdieľať

Iberka okolíkatá (Iberis umbellata) je vďačná nenáročná a rýchlorastúca letnička. V júni, keď niektoré letničky ešte len začínajú kvitnúť, táto kvetina už bohato skrášli kvetinový záhon. Ak sa ju naučíme správne pestovať a ošetrovať, vykvitne nám aj druhýkrát v júli až v auguste.

Iberka okolíkatá pochádza z južnej Európy. Rod obsahuje približne 20 druhov. Hlávku kvetu tvorí množstvo drobných kvietkov ružovej, purpurovej, modrofialovej a bielej farby. Stonky sú rozkonárené s úzkymi, špicatými lístkami rôznej dĺžky. Dorastá do výšky 20 až 30 cm, záleží na stanovišti a pôde. Keď to počasie dovolí, vysievame ju už v marci alebo v prvej polovici apríla priamo na stanovište do prekyprenej a upravenej pôdy, do hĺbky 1 cm a do riadkov vzdialených 20 až 25 cm. Keď rastlinky narastú do výšky približne 3 až 5 cm, opatrne ich popretŕhame na vzdialenosť okolo 10 cm, pričom nechávame len najpevnejšie rastlinky. V severných oblastiach si iberku môžeme predpestovať – semená vysejem vo februári do debničiek, parenísk alebo v skleníkoch. Mladé rastlinky postupne otužujeme. Vysádzame ich aj s balom zeminy v máji do sponu 20 x 30 cm. Po vysadení rastliny dobre polejeme, zavlažujeme ich dvakrát denne, zavčasu ráno a pred večerom, kým sa dobre neujmú.


Iberka okolíkatá

47673
Mária Vargová

Iberka okolíkatá obľubuje slnečné stanovište, kde skôr rozkvitne. Darí sa jej aj v miernom polotieni, kde dlhšie kvitne a je sviežejšia. Koncom mája rastliny môžeme prihnojiť napr. Slovceritom alebo univerzálnym hnojivom pre letničky v zálievke a pod. Kvitne už začiatkom júna alebo v prvej polovici júna. Je to pevnejšia rastlina odolná proti poveternostným vplyvom. Po prvom odkvitnutí rastlinám poodstrihujeme výhonky nad prvým alebo druhým listom. Okolitú zeminu zbavíme buriny, skypríme a dobre zalejeme a prihnojíme. K stonkám môžeme prihrnúť trocha zeminy, aby korene boli v čase horúčav viac chránené. Zavlažujeme ich raz denne alebo každý druhý deň, kým nevyženú nové kvetné puky. Iberka by mala znova pekne vykvitnúť v júli. Iberka okolíkatá je pomerne odolná aj v čase horúčav, stačí jej zálievka raz alebo dvakrát týždenne a občasné zrážky. Bez dlhšej zálievky však druhýkrát nevykvitne, zhodí lístky a úplne vyschne.


Iberka okolíkatá

47672
Mária Vargová

Rozkvitnuté kvety sú vhodné na rez do vázy. Vo váze vydržia svieže 7 až 10 dní. Odkvitnuté kvety v záhone majú zelené pevné ploské, oválne, 2 až 3 mm veľké semená. S dlhšími stonkami ich môžeme narezať do vázy, vo vode vydržia dlhšie zelené. Takáto netradičná zelená kytica na dlhší čas spríjemní miestnosť a vyzerá veľmi zaujímavo.

Iberku okolíkatú sejeme na okraje záhonov alebo kombinujeme v záhone s letničkami, ktoré kvitnú celé leto, napr. s aksamietnicami, cíniami a pod, aby po jej odkvitnutí neostali miesta bez kvetov. Jej jemné farby pekne vyniknú v skupinových či kobercových výsadbách, v debničkách a v rôznych kvetináčoch. Keďže nedorastá do veľkých výšok, je vhodná aj na okraje skaliek.

Kategória: Bývanie Záhrada a exteriér Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: iberka zeleň
Zdieľať článok

Diskusia