Pôdopokryvné rastliny: – riešenie pre každú záhradu

12. 04. 2006
Zdieľať

V každej záhrade sa nájde miesto, kde sa nedarí rastlinám, ktoré tam chceme mať. Sú to najmä plochy v tieni stromov a väčších kríkov, strmé svahy a lokality, kde sa trávnatý porast dobre „neuchytí”. Riešenie tohto problému nie je vôbec zložité, ba dokonca pomôže zvýšiť estetickú hodnotu záhrady pri súčasnom zjednodušení údržby.



Pôdopokryvné rastliny: – riešenie pre každú záhradu

51100
Richard Petrík

Tým jednoduchým riešením sú správne zvolené pôdopokryvné rastliny, ktoré majú schopnosť v krátkom čase pokryť pôdu, potlačiť rast nežiaducej vegetácie a vytvoriť súvislý porast, ktorý plne nahradí napríklad trávnikový koberec. Pôdopokryvným rastlinám môžeme pomôcť dôkladným odburinením plochy ešte pred výsadbou, čím si ušetríme i mnoho neskoršej práce. Medzi tieto rastliny nepatria len listnaté dreviny, ale aj ihličnany a množstvo trvaliek. Poďme si však bližšie predstaviť tie najlepšie z nich.

Suché pôdy a svahy

Na slnečných a suchých plochách sa veľmi dobre uplatnia pôdopokryvné ruže, ktoré sú nenáročné na údržbu, a väčšina odrôd ako napríklad ‚Fairy′, ‚Lovely Fairy′, ‚Weisse Imensee´ kvitne bez prestania až do prvých silnejších mrazov. K ružiam môžeme pridať osvedčený skalník (Cotoneaster dammeri, Cotoneaster salicifolius), ktorý má tiež mnoho odrôd s nízkym a hustým poliehavým vzrastom a v krátkom čase je schopný vytvoriť zelené vankúše, v zimných mesiacoch ozdobené plodmi v tvare červených guličiek.


Pôdopokryvné rastliny: – riešenie pre každú záhradu

51093
Richard Petrík

Len o málo väčšie nároky na kvalitu pôdy má bršlen (Euonymus fortunei ‚Emerald´n Gold, Euonymus fortunei ‚Radicans´ atď.), ktorý má rád aj vápenaté pôdy. V takejto spoločnosti sa bude dobre dariť i hodnotným plazivým borievkam (Juniperus horizontalis) a mnohým suchomilným trvalkám (Sedum, Nepete, Veronica). Z ďalších rastlín nesmieme zabudnúť ani na nízke tavoľníky (Spiraea japonica, Spiraea bumalda), nátržník (Potentilla fruticosa) a kručinku (Genista).

Polotieň a podrast pod drevinami


Pôdopokryvné rastliny: – riešenie pre každú záhradu

51096
Richard Petrík

Plochy s nedostatkom svetla a silnou konkurenciou koreňového systému drevín obmedzujú sortiment rastlín, ktorým sa bude dariť v takomto prostredí, ale aj tu sa nájdu dreviny a trvalky, ktoré nám pomôžu tento problém úspešne vyriešiť. Rastlinou, ktorá znáša pritienenie a konkurenciu koreňov, je pachysandra (Pachysandra terminalis). Pomocou svojich koreňových výmladkov sa neúnavne rozširuje a vytvára výborný pôdny kryt. Jej voňavé biele kvety sa objavujú už koncom marca. Táto trvalka má vždyzelené listy a neprekáža jej ani opad lístia, pod ktorým ostatné rastliny chradnú.


Pôdopokryvné rastliny: – riešenie pre každú záhradu

51098
Richard Petrík

Do susedstva pachysandry sa hodí zimozeleň (Vinca major, Vinca minor). Ako už napovedá i jej meno, ponecháva si listy i v zimnom období, okrem toho poteší aj modrými alebo fialovými kvetmi. Dobre známy brečtan (Hedera helix) bude pri dostatku vlahy prosperovať aj na oslnenom stanovisku, ale jeho prirodzeným prostredím je práve podrast pod drevinami. Brečtan je našou jedinou domácou popínavou drevinou so vždyzelenými listami. Pod stromami nájdu svoj domov aj niektoré druhy geránia (Geranium sanquineum, Geranium macrorhyzum) a krpčiarka (Epimedium) so zaujímavými listami.

Ako vidíte, výber rastlín, ktoré pomôžu zazeleniť problematické plochy, nie je až taký fádny, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad a v odbornej literatúre nájdete aj ďalšie druhy, ktoré pomôžu skrášliť každú záhradu.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: rastliny zeleň
Zdieľať článok

Diskusia